Suomeksi » Näe ja tee » Koli talvella » Talviaktiviteetit
talviaktiviteetit

Koli tarjoaa talvista tekemistä rauhalliseen ja vauhdikkaaseen makuun. Laskettelun ja maastohiihdon lisäksi alueen maastot ja palvelut antavat mahdollisuuden myös monen muun harrastuksen kokeiluun.  

KOIRAVALJAKOT

Koiravaljakkoretkelle huskyjen vetämänä ja oppaan avustamana voit hypätä Loma-Kolilla Merilänrannassa, Jäätien Kolin puoleisella rannalla. Retken pituus on noin kilometri. Retken alussa tutustumme valjakkokoiriin. Lisäksi voit tilata ennakkoon pitempiäkin retkiä. Lisätiedot KoliHuskyn sivuilta.

Lumikenkäily

Lumikenkien avulla voit liikkua syvässäkin lumessa ja löytää talvisen luonnon aivan uudesta näkökulmasta. Voit tutustua lumikenkäilyyn omatoimisesti tai opastetuilla retkillä. Voit kulkea maastoon erikseen merkittyjä lumikenkäreittejä tai kesäaikaisten polkujen pohjia pitkin.

Lumikenkäretket ovat yksi Kolin talven suosituimmista ohjelmanumeroista. Eikä ihme, sillä lumikengillä kävely on helppoa ja hauskaa liikuntaa ja sopii hyvin kaikenkuntoisille retkeläisille. Lumikenkäretkiä Kolilla tarjoaa Koli Activ. Samoista paikoista voit myös vuokrata lumikenkiä ja sauvoja. 

maastoratsastus ja porotilavierailut

Ratsastus talviaikaan on erityisen mukavaa. Lämpimänä alla hönkivän islanninhevosen kanssa taival taittuu varmasti ja mukavasti. Matkailutila Paimentupa palvelee Kolilla ja Kuivalan tila Vuonislahdessa.

Koli Activ tarjoaa pororekiajeluja Tuisku-porolla Kolilla. Poroajelu n. 300 m Kodalla on myös kaksi porovasaa Akka ja Ukko. Osallistujat saavat ajelusta porodiplomin.

Laitalan Lomien porotarhalla vierailu ja poroisännän/-emännän kertomukset poroista Valtimolla. Poroajelukierros n. 0,5 km. Vieraat pääsevät myös tarhaan ruokkimaan poroja.

Laukkalan mökit, porojen luona vierailu. Poroajelukierros n. 0,5 km tai 1 km Joensuun Enossa.

Moottorikelkkailu

Kolilla voit tehdä 1-3 tunnin retkiä tai useamman päivän kelkkasafareita joko oppaan kanssa tai ilman. Koli on myös yhteydessä Pohjois-Karjalan maakunnalliseen uraverkostoon, joka on jopa 1 800 km pitkä. Lisätietoja Pohjois-Karjalan moottorikelkkareiteistä ja myytävistä moottorikelkkailun uraluvista Pohjois-Karjalan virkistysreitistöyhdistys sekä Kolin paikalliset ohjelmapalveluyritykset. Kolilla moottorikelkkoja vuokravat ja opastettuja retkiä järjestää Koli Activ Oy.

Lasten omaa moottorikelkkailua on tarjolla kahvila-ravintola Kolin Alamajalla Kolin satamassa. Lisätietoja Koli Activ Oy.

Murtomaahiihto

Kolilla on yli 60 km latuja. Kopravaarasta Kolin Future Freetimesta alkava valaistu latu vie 25 kilometrin päähän Loma-Kolille ollen näin Suomen pisin valaistu latu. Lisäksi käytettävissä on joukko muita, lyhyempiä reittejä. Kansallispuiston vaaraladut, 3 ja 7 km tekevät lenkit Ukko-Kolin tuntumassa upeissa vaaramaisemissa. Kolmen kilometrin latu on helpohko, mutta seitsemän kilometrin latu vaatii enemmän harjaannusta. Katso Kolin latukartta tästä.

Kolin ensilumenlatu on 8 km latuosuus Kolin valaistulla ladulla Kopravaarasta Louhivaarantien risteykseen. Ensilumen latu sijaitsee harjanteella, joten sinne saadaan pysyvä lumi aikaisemmin kuin alavampaan maastoon. Latujen pohjustus voi alkaa heti, kun maassa on muutama sentti lunta. Vuokravälineet talviaktiviteetteihin löydät täältä.

HIIHTOTAPAHTUMAT KOLIN MAISEMISSA

Ahmanhiihto hiihdetään Kolin ja Ahmovaaran upeissa maisemissa 7. - 8.3.2014. Vaihtelevat maastot tykkylumisine vaaranlakineen, suojaisine notkelmineen sekä aukeine ahoineen ja järvenselkineen luovat Ahmanhiihdolle unohtumattomat puitteet. Lähtöaika on liukuva, 8-12 välillä. Huoltopisteet suljetaan klo 16. Matkat valinnan ja kunnon mukaan 5-55 km. Tänä vuonna Ahmanhiihdossa on tarjolla uusi, helpompi reitti. Uuden reitin voi hiihtää ympyrälenkkinä, Kopravaarasta Räsävaaran ja Ahmovaaran kautta takaisin. Matkan pituus on n. 23 km. Latu on tehty vain perinteiselle hiihtotavalle kapeuden takia.

Kolin maisemahiihto hiihdetään 1. - 2.3.2014. Voit valita lähtöpaikan ja –ajan sekä hiihdettävän matkan itse. Lähtöaika on liukuva, kahdeksasta alkaen. Lenkin pituuden voit määrittää välille 5-69 km. Osanottomaksu sisältää voiteluavun, latuhuollon, tankkauksen huoltopisteissä, saunan, suksitarran, kunniakirjan ja vakuutuksen.

talvikalastus

Koli sopii erinomaisesti myös kalastuksen ystäville. Koli on Suomen viidenneksi suurimman järven, Pielisen rannalla. Pielisen noin 90 000 hehtaariin mahtuu monenlaista kalamiehen ja –naisen saalista. Pielisen vesissä ui saaliskaloista mm. lohi, ahven, kuha, hauki, lahna ja muikku. Pilkkiminen kuuluu jokamiehenoikeuksiin, eikä siihen tarvita kalastuksenhoitomaksua eikä kalastuslupaa. Pilkkiä ei kuitenkaan saa lohi- ja siikapitoisten vesistöjen koski- ja virtapaikoissa eikä sellaisilla vesialueilla, joissa kalastus on kielletty.

Varusteita vuokraavat ja ohjattuja retkiä järjestävää Koli Activ Oy

rinteet

Koli tarjoaa kaksi laskettelukeskusta - Ukko-Kolin ja Loma-Kolin. Eteläisen Suomen korkeimman huipun myötä rinteiltä löytyy korkeuseroa ja pituutta. Katso rinteiden esittely tästä.

Ruunaan hiihtovaellus talvisilla koskilla

Sivakoi keskellä kauneinta talvista luontoa kevätauringossa koskien kimmeltäessä vieressä. Tule kuuntelemaan koskien rauhoittavaa pauhua, sivakoi pitkin lumipeitteisten metsien valokuvauksellisia maisemia. Maaliskuun aurinko antaa tehokasta valohoitoa kaamoksen pimentämälle sielulle.

Lieksan Matkakaverit järjestää hiihtovaelluksia metsäsuksilla Ruunaan koskien talvisissa maisemissa. Matkaa on noin 20 km (myös 12km mahdollisuus). Lieksanjoen kosket eivät jäädy talven kovimmilla pakkasillakaan. Retkisuksilla voidaan hiihtovaelluksia toteuttaa myös Kolin maisemissa!