Suomeksi » Näe ja tee » Reitit
Reitit

Kolin maastot tarjoavat ulkoilijalle takuuvarmasti koettavaa ja tarvittaessa haastettakin. Reitit kulkevat vaihtelevassa ympäristössä ja sykähdyttävien maisemien keskellä. Taiteilijoiden näköalapaikat, valkoiset kvartsiittikalliot, rehevät lehdot, kukka-ahot löytyvät kaikki reittien varsilta. Kolin kansallispuisto on Kolin reitistön sydän, jonka ympärille kietoutuu monipuolinen reittiverkosto. 

Kolin kansallispuiston reitit

Metsähallitus/Kolin kansallispuisto tarjoaa kattavan infopaketin puiston alueen reiteistä. Sivulta löydät tietoa mm. patikointiin, ratsastukseen, vesillä liikkumiseen, pyöräilyyn, nuotiopaikkoihin, lumikenkäilyyn ja useamman päivän retkiin liittyen. Kolin kansallispuiston reittisivuston lisäksi kannattaa katsoa myös ajankohtaista-sivu. Sieltä löydät päivitetyt tiedot puiston palveluista.  

Latuverkosto

Kolilla on yli 50 km latuja. Kopravaarasta, kuutostien varrelta ja Future Freetimen pihapiiristä alkava valaistu latu vie 22 kilometrin päähän Loma-Kolille. Kolin kansallispuiston vaativat vaaraladut, 3 ja 7 km tekevät lenkit Ukko-Kolin tuntumassa upeissa vaaramaisemissa. Maaliskuussa huollettujen latujen verkosto on laajimmillaan, kun Kolilla hiihdetään Kolin Maisemahiihto ja Ahmanhiihto. Tasaisinta suksikyytiä löytyy Pielisen jäältä. Pielisen latu-urilla viihtyy etenkin kevätauringon lämmittäessä!

Kolin alueen latukartan löydät tästä.

Lumikenkäreitit

Lumikenkäily ja lumikenkäretket ovat yksi Kolin talven suosituimmista ohjelmanumeroista. Lumikengillä kävely onkin helppoa ja hauskaa liikuntaa. Se sopii hyvin kaikenkuntoisille retkeläisille. Lumikenkiä - samoin kuin maastohiihtovarusteita - voi vuokrata sekä Ukko-Kolilta (Koli Activ Oy / Retkitupa) että Loma-Kolilta (Loma-Kolin Palvelut / Loma-Kolin Portti). Ukko-Kolilla Kolin kansallispuistossa on maastoon merkittyjä lumikenkäreittejä. Yksi niistä on Sokos Hotel Kolin ja Luontokeskus Ukon pihasta Kolin kylälle kulkeva 3 km reitti. Lisää vinkkejä lumikenkäilyyn löytyy Kolin kansallispuiston sivulta. (Lumikenkäreitit löydät sivun alaosasta).    

Moottorikelkkareitit

Kolin moottorikelkkareitit ovat osa Pohjois-Karjalan virkistysreitistöyhdistys ry:n hallinnoimaa kelkkauraverkostoa. Kaikkiaan maakunnassa on noin 1800 kilometriä valmista kelkkauraa, joista noin kolmasosa on jääuria. Kelkkaurien kartan löydät tästä.

LUISTELU

Kolin koululla on jäädytetty kaukalo, jossa voi käydä pelaamassa tai muuten vain luistelemassa (katso koulun sijainti tästä). Loma-Kolilla, Käränkälammen jäälle avattiin aiemmin talvella 2,5 km retkiluistelureitti. Jäälle nousi kuitenkin vettä, eikä reitti ole käytössä.