Käyntikohteita

Muutakin kuin maisemaa

Suomen rakastetuin kansallismaisema ja luonto ovat Kolin ykkösnähtävyydet. Katso tästä vinkkejämme, mitä muita vierailukohteita seutu tarjoaa.

Kolin Veistospuisto

Kolin uusin nähtävyys! Noin hehtaarin alalle levittyvä puistoalue, joka on jaettu osioihin kasvien värien mukaan. Jatkuvasti uudistuvan alueen kruunaavat näyttävät veistokset, jotka on valmistanut hortonomi ja itseoppinut taiteilija Lasse Martikainen. Paikalta voit ostaa virvokkeita ja jäätelöä. Puistossa on huomioitu lapsikävijät.

Avoinna joka päivä touko-syyskuun ajan ma–la klo 9–17 su klo 10–15.

Kolin Vesitospuisto/Kolin puutarha, Martikkalantie 13, 83960 Koli, p. 050 466 5040, lasse.martikainen@kolinpuutarha.fi, kolinpuutarha.fi.

Kolin Kotiseutumuseo

Kolin Kotiseutumuseo Kolin kylän keskustassa, Kolin Ryynäsen punamullalla maalattujen hirsirakennusten takana, esittelee alueen historiaa valokuvin, tarinoin ja esineistön kautta. Esillä on Ari Koistisen perinne-esineistöä ja Einar A. Saarelaisen valokuvia. Kolin Kotiseutumuseo on avoinna kesäisin.

Kolin Kotiseutumuseo, Kolin kylä/Ylä-Kolintie 1 b, Koli, p. 050 390 4362, kolinkotiseutuyhdistys.fi.

Käyntikohteita Kolilla

Kolin luontokeskus Ukko, Kolin kansallispuisto

Kolin luontokeskus Ukossa, Kolin kansallispuiston ytimessä, kohtaavat Kolin kansallispuiston kulttuuri ja luonto. Ukon näyttelyt tarjoavat tietoa, taiteita ja elämyksiä Pysyvässä Katse kansallismaisemaan -näyttelyssä tutustut Kolin historiaan, geologiaan, luontoon ja kulttuuriin. Auditoriossa voit katsoa Koli-aiheisia elokuvia ja esityksiä. Luontokauppa Vakasta, Ukon palvelutiskiltä ja Koli Shop Retkituvalta voit ostaa karttoja ja muita painotuotteita, käsitöitä sekä Koli- ja luontoaiheisia matkamuistoja, tekstiilejä, postikortteja ja retkeilyvarusteita.

Kolin luontokeskus Ukko, Ylä-Kolintie 39, Koli, p. 020 639 5654, ukko@metsa.fi, www.luontoon.fi/kolinluontokeskus.

Euroopan pisin sisävesien jäätie Koli-Vuonislahti

Säiden salliessa avattava Euroopan sisävesien pisin virallinen jäätie on huima kokemus! Tie yhdistää Kolin kylän Pielisen länsirannalla ja Vuonislahden kylän Pielisen itärannalla. Yleisen tieverkon osana palvelevalla, 7 kilometrin jäätiellä on huippuvuorokausina laskettu yli 500 ajoneuvoa. Viranomaiset voivat avata tien autoliikenteelle, kun teräsjään paksuus on vähintään 40 cm. Pisimmillään Koli-Vuonislahti -jäätie on ollut auki huhtikuun loppupuolelle asti.

Käyntikohteita Lieksassa

Kolin kirkko

Vuonna 1930 Kolin kylän keskustaan valmistuneen Kolin kirkon on suunnitellut arkkitehti Veikko Kyander. Alttariveistos on kuvanveistäjä Eva Ryynäsen tekemä. Rakennus valmistui alun pitäen kristillisen yhdistyksen rukoushuoneeksi, ja sitä on laajennettu myöhemmin nykyiseen muotoon. Kirkossa on esillä uskonnonopetustaulunäyttely. Avoinna yleisölle 24.6.–9.8.2019 klo 12–18. Jumalanpalveluksia kirkossa pidetään kerran kuukaudessa.

Kolin kirkko, Kolin kylällä/Ylä-Kolintie 4a, Koli, p. 040 036 9919, lieksa@evl.fi.

Eva Ryynäsen taiteilijakoti ja Paaterin kirkko

Kuvanveistäjä Eva Ryynäsen (1915-2001) taiteilijakoti Paateri on upea vierailukohde. Kansansuosioon 1970- ja 80-luvuilla nousseen taiteilijan ja tämän Paavo-puolison kotitilan asuinrakennuksessa, ateljeessa ja galleriakahvilassa voi ihailla veistoksia, reliefejä sekä ainutlaatuisia rakenteita ja kalusteita. Vuosien varrella Paaterissa valmistui noin 500 veistosta. Suurin yksittäinen taideteos on vuonna 1991 valmistunut hämmästyttävän hieno Paaterin kirkko, jossa vieraita ihastuttavat mm. yksittäisistä männynrungoista veistetyt yksilölliset istuinpenkit. Avoinna 15.5.–15.9. joka päivä klo 10–18 (juhannusaattona klo 10–16) ja hiihtolomaviikoilla joka päivä klo 10–16, muutoin sopimuksen mukaan. 

Paateri, Paateri 21, 81560 Vuonisjärvi p. 040 104 4055, www.lieksa.fi/museo.
 

 

 

Sinikan savikamarin Mustikkapaikka

Sinikan savikamarin Mustikkapaikka on sympaattinen uniikkikeramiikan näyttelymyymälä noin 40 kilometriä Kolin kylältä Juuan suuntaan. Myymälässä on esillä taiteilija Sinikka Häyrisen tekemiä valaisimia, kynttilälyhtyjä, pieniä suihkulähteitä ja muuta taidekeramiikkaa. Paikka on avoinna ovikellon tai puhelimen avulla.

Sinikan savikamari Mustikkapaikka, Paalasmaantie 120, 83900 Juuka, 040 507 9732, sinikka.hayrinen@luukku.com, www.sinikkahayrinen.com.

Puu-Juuka

Puu-Juuka, Juuan kirkonkylän vanha keskusta on esimerkki monin paikoin kadonneesta rakennusperinteestä. Vanhimmat alueella säilyneet rakennukset ovat 1800- ja 1900-lukujen vaihteesta, nuorimmat 1960-luvulta. Rakennukset ovat asuin- ja asuinliiketaloja sekä julkisia rakennuksia. Osassa taloista on frontoneita, koristeellisia ikkunanpuitteita ja räystäskonsoleita. Puu-Juuan alueella sijaitsevat Myllymuseo, Vikilän taidetalot ja Taitokartano, jossa on useiden eri alojen pienyrittäjien työtiloja. Katso Puu-Juuan sähköinen esite ja kävelykartta.

Muita kohteita Lieksan keskustan tuntumassa

Vuonna 1982 valmistuneen Lieksan evankelisluterilaisen kirkon ovat suunnitelleet kuuluisat arkkitehdit Raili ja Reima Pietilä. Ortodoksipyhätöistä kuuluisimpia ovat vuonna 1960 valmistunut Profeetta Elian kirkko sekä vuonna 1769 rakennettu, Suomen vanhin ortodoksinen pyhäkkö Kristuksen kirkastumisen tsasouna. Lieksan Rajaperinnetalon näyttely kertoo esineiden, kuvien ja tekstien avulla rajavartioinnin historiasta 1600-luvulta tähän päivään asti.


Käyntikohteita Juuassa

Pielisen museo

Pielisen museo Lieksan keskustan tuntumassa on Suomen toiseksi suurin ulkomuseo. Ulkomuseossa on kolme eri vuosisadoilta olevaa pihapiiriä yksittäisen mökkiläisen asumuksesta talonpoikaiseen mahtitaloon. Alueella on myllyosasto, maatalous- ja palo-osasto sekä laaja metsäosasto Savotanranta. Paikallisen rakennusperinteen ja historian lisäksi museon painopisteenä on metsätyökulttuurin tallentaminen. Vanhimmat museon 70 rakennuksesta ovat 1700-luvulta.

Pielisen museo, Pappilantie 2, 81720 Lieksa, museo@lieksa.fi, p. 040 104 4151, www.lieksa.fi/museo.

Myllymuseo ja Pitäjämuseo

Juuan Myllymuseo sijaitsee Puu-Juuan kupeessa Herranlankosken läheisyydessä. Idyllinen, hyvin säilynyt museoalue sisältää myllyn, myllärin tuvan, aitan ja savusaunan. Pitäjämuseon vuonna 1825 rakennettu viljamakasiini esittelee vanhaa juukalaista esineistöä. Viljamakasiinin lisäksi Pitäjämuseon alueella on aitta, riihi ja uusimpana Eerolan asuinrakennus, joka siirrettiin ja peruskorjattiin museon yhteyteen 2010-2011.


Juuan kirkko

Juuan kaunis puukirkko on rakennettu 1850-51. Sen on suunnitellut arkkitehti C.A.Gustavsson. Kirkossa on istumapaikkoja noin 800 henkilölle. Alttaritaulu on Kaarlo Kiljanderin (1885) tekemä jäljennös A. von Beckerin maalaamasta, tulipalossa tuhoutuneesta alttaritaulusta ”Kristus ristillä”. Kirkon urut ovat Kangasalan urkutehtaan valmistamat, 22-äänikertaiset mekaaniset urut vuodelta 1974.

Juuan kirkko,  Kirkkotie 15, 83900 Juuka, p. 050 313 2875 tai 050 355 2165, www.juuanseurakunta.fi.Show your Kli

Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK