Käyntikohteet Kolilla, Lieksassa ja Juuassa

Muutakin kuin maisemaa

Suomen rakastetuin kansallismaisema ja luonto ovat Kolin ykkösnähtävyydet. Katso tästä vinkkejämme, mitä muita vierailukohteita seutu tarjoaa.

Käyntikohteita Kolilla

Kolin luontokeskus Ukko, Kolin kansallispuisto

Kolin luontokeskus Ukossa kohtaavat Kolin kansallispuiston kulttuuri ja luonto. Ukon näyttelyt tarjoavat tietoa, taiteita ja elämyksiä Pysyvässä Katse kansallismaisemaan -näyttelyssä tutustut Kolin historiaan, geologiaan, luontoon ja kulttuuriin. Auditoriossa voit katsoa Koli-aiheisia elokuvia ja esityksiä. Ukon palvelutiskiltä ja Koli Shop Retkituvalta voit ostaa karttoja ja muita painotuotteita, käsitöitä sekä Koli- ja luontoaiheisia matkamuistoja, tekstiilejä, postikortteja ja retkeilyvarusteita.

Kolin luontokeskus Ukko, Ylä-Kolintie 39, Koli, p. 020 639 5654, ukko@metsa.fi, www.luontoon.fi/kolinluontokeskus.

Luontokeskuksen näyttelyt www.koli.fi/tapahtumat

Kolin Veistospuisto

Kolin uusin nähtävyys! Noin hehtaarin alalle levittyvä puistoalue, joka on jaettu osioihin kasvien värien mukaan. Jatkuvasti uudistuvan alueen kruunaavat näyttävät veistokset, jotka on valmistanut hortonomi ja itseoppinut taiteilija Lasse Martikainen. Paikalta voit ostaa virvokkeita ja jäätelöä. Puistossa on huomioitu lapsikävijät.

Avoinna joka päivä touko-syyskuun ajan ma–la klo 9–17 su klo 10–15.

Kolin Veistospuisto/Kolin puutarha, Martikkalantie 13, 83960 Koli, p. 050 466 5040, lasse.martikainen@kolinpuutarha.fi, kolinpuutarha.fi.

Kolin Kotiseutumuseo

Kolin Kotiseutumuseo Kolin kylän keskustassa, Kolin Ryynäsen punamullalla maalattujen hirsirakennusten takana, esittelee alueen historiaa valokuvin, tarinoin ja esineistön kautta. Esillä on Ari Koistisen perinne-esineistöä ja Einar A. Saarelaisen valokuvia. Kolin Kotiseutumuseo on avoinna kesäisin.

Avoinna 2.6.–29.8.2020 ti–pe 11–16.30, la 11–15.

Kolin Kotiseutumuseo, Kolin kylä/Ylä-Kolintie 1 b, Koli, p. 040 730 6734, kolinkotiseutuyhdistys.fi.

Koli Ski -museokahvila

Kolikeskuksessa Loma-Kolilla on avattu uusi Ski-museokahvila, jossa on esillä suomalaisen tunturihiihdon ja laskettelun historiaa 1960 ja 1970-luvuilta. Ensimmäissä näyttelyssä esillä olevat välineet ovat kotimaisten suksivalmistajien valmistamia. Siinä on mukana vanhaa muuta lasketteluaiheista materiaalia 1930–1950-luvuilta, alkuvaiheen monoja ja vanhoja välinemainoksia. Lisäksi kuukausittain vaihtuva henkilögalleria, jossa  suomalaisen laskettelun henkilökuvia ja muisteluita.Omana näyttelynään Alppihiihdon historiaa Alpeilta ja alppihiihdon pioneereista.

Avoinna ma–pe klo 11–18, la–su klo 12–16. 

Kolikeskus, Hiekkaniementie 2, Koli, p. 040 050 4596, jukka.suninen@remal.fi.

Kolin kirkko

Vuonna 1930 Kolin kylän keskustaan valmistuneen Kolin kirkon on suunnitellut arkkitehti Veikko Kyander. Alttariveistos on kuvanveistäjä Eva Ryynäsen tekemä. Rakennus valmistui alun pitäen kristillisen yhdistyksen rukoushuoneeksi, ja sitä on laajennettu myöhemmin nykyiseen muotoon. Kirkossa on esillä uskonnonopetustaulunäyttely. Avoinna yleisölle kesäisin. Jumalanpalveluksia kirkossa pidetään kerran kuukaudessa.

Kolin kirkko, Kolin kylällä/Ylä-Kolintie 4a, Koli, p. 040 036 9919, lieksa@evl.fi.

Loma Kolin Sport -liikuntahalli, kuntosalit ja tilausaunat

Loma-Kolin Sport -hallissa on monitoimihalli alakerrassa, kuntosali yläkerrassa ja tilaussaunat. Tilattavissa on myös  savusauna. Loma-Kolin Sport -hallin kuntosalissa on Star Trac laitteet. Pelihallissa voi pelata vaikkapa tennistä tai sulkapalloa.

Loma-Kolin Sport
, Hiekkaniementie 2, Loma-Koli, www.kolikeskus.fi.

Käyntikohteita Lieksassa

Eva Ryynäsen taiteilijakoti ja Paaterin kirkko

Kuvanveistäjä Eva Ryynäsen (1915-2001) taiteilijakoti Paateri on upea vierailukohde. Kansansuosioon 1970- ja 80-luvuilla nousseen taiteilijan ja tämän Paavo-puolison kotitilan asuinrakennuksessa, ateljeessa ja galleriakahvilassa voi ihailla veistoksia, reliefejä sekä ainutlaatuisia rakenteita ja kalusteita. Vuosien varrella Paaterissa valmistui noin 500 veistosta. Suurin yksittäinen taideteos on vuonna 1991 valmistunut hämmästyttävän hieno Paaterin kirkko, jossa vieraita ihastuttavat mm. yksittäisistä männynrungoista veistetyt yksilölliset istuinpenkit. Avoinna 1.6.–15.9. joka päivä klo 10–18 (juhannusaattona klo 10–16) ja hiihtolomaviikoilla joka päivä klo 10–16, muutoin sopimuksen mukaan. 

Paateri, Paateri 21, 81560 Vuonisjärvi p. 040 104 4055, www.lieksa.fi/paateri.
 

Pielisen museo

Pielisen museo Lieksan keskustan tuntumassa on Suomen toiseksi suurin ulkomuseo. Ulkomuseossa on kolme eri vuosisadoilta olevaa pihapiiriä yksittäisen mökkiläisen asumuksesta talonpoikaiseen mahtitaloon. Alueella on myllyosasto, maatalous- ja palo-osasto sekä laaja metsäosasto Savotanranta. Paikallisen rakennusperinteen ja historian lisäksi museon painopisteenä on metsätyökulttuurin tallentaminen. Vanhimmat museon 70 rakennuksesta ovat 1700-luvulta.

Pielisen museo, Pappilantie 2, 81720 Lieksa, museo@lieksa.fi, p. 040 104 4151, www.lieksa.fi/museo.

Muita kohteita Lieksan keskustan tuntumassa

Vuonna 1982 valmistuneen Lieksan evankelisluterilaisen kirkon ovat suunnitelleet kuuluisat arkkitehdit Raili ja Reima Pietilä. Ortodoksipyhätöistä kuuluisimpia ovat vuonna 1960 valmistunut Profeetta Elian kirkko sekä vuonna 1769 rakennettu, Suomen vanhin ortodoksinen pyhäkkö Kristuksen kirkastumisen tsasouna. Lieksan Rajaperinnetalon näyttely kertoo esineiden, kuvien ja tekstien avulla rajavartioinnin historiasta 1600-luvulta tähän päivään asti.


Euroopan pisin sisävesien jäätie Koli-Vuonislahti

Säiden salliessa avattava Euroopan sisävesien pisin virallinen jäätie on huima kokemus! Tie yhdistää Kolin kylän Pielisen länsirannalla ja Vuonislahden kylän Pielisen itärannalla. Yleisen tieverkon osana palvelevalla, 7 kilometrin jäätiellä on huippuvuorokausina laskettu yli 500 ajoneuvoa. Viranomaiset voivat avata tien autoliikenteelle, kun teräsjään paksuus on vähintään 40 cm. Pisimmillään Koli-Vuonislahti -jäätie on ollut auki huhtikuun loppupuolelle asti.

 

 

Käyntikohteita Juuassa

Kivikylä

Kivikylä on uudistettu liike- ja elämyskeskus Juuassa, noin 25 kilometrin päässä Kolin kylältä. Kivikylään kuuluu useampi liikerakennus, joissa on muun muassa pienyrittäjien toimitiloja, museo, ravintola sekä Tulikivi-studion uunimyymälä.

Kivikylässä toimivat myös Kolin Panimon olutmyymälä, Kuvatupa Valonpisara ja vaihtuvanlaiset taidemyyntinäyttelyt. Tule tutustumaan myös Kivikylän pihapiirissä olevaan perinnepolkuun, jonka päässä pääset kurkistamaan myös louhokseen.

Lue lisää...

Puu-Juuka

Puu-Juuka on Juuan kirkonkylän vanha keskusta ja hieno esimerkki kadonneesta rakennusperinteestä. Sen alkuperäinen ilme tekee kirkonkylän keskustan ainutlaatuiseksi. Alue sijitsee Juuanjoen ja valtateiden väliin jäävässä kolmiossa. Vanhimmat alueella säilyneet rakennukset ovat 1800- ja 1900-lukujen vaihteesta.

Puu-Juuan alueella sijaitsevat Myllymuseo, Herralankosken puisto, Vikilän taidetalot, Puuhelmen päiväkoti, Kansalaisopisto, Työväentalo, Taitokartano yrittäjineen, Majatalo Juuka ja paljon muuta nähtävää.

Lue lisää...

Myllymuseo ja Pitäjämuseo

Juuan Myllymuseo sijaitsee historiallisen Puu-Juuan kupeessa. Idyllinen, hyvin säilynyt museoalue sisältää myllyn, myllärin tuvan, aitan ja savusaunan.

Juuan Pitäjämuseo on täynnä juukalaista maalaishistoriaa. Vuonna 1825 rakennettu viljamakasiini on pullollaan vanhaa esineistöä - viljamakasiinin lisäksi alueella on aitta, riihi ja uusimpana Eerolan asuinrakennus, joka siirrettiin Rontsasta, pystytettiin uudelleen ja peruskorjattiin.

Tutustu Myllymuseoon

Tutustu Pitäjämuseoon

Juuan kirkko

Juuan kaunis puukirkko on rakennettu vuosina 1850-1851, ja se on vihitty juhlallisesti käyttöön 10.7.1859. Kirkon on suunnitellut arkkitehti C.A.Gustavsson, mutta kellotapulin ovat juukalaiset rakentaneet omatoimisesti.

Alttaritaulu on Kaarlo Kiljanderin (1885) tekemä jäljennös A. von Beckerin maalaamasta, tulipalossa tuhoutuneesta alttaritaulusta ”Kristus ristillä”. Kirkon urut ovat Kangasalan urkutehtaan valmistamat, 22-äänikertaiset mekaaniset urut vuodelta 1974.

Lue lisää...

Sinikka Häyrisen Mustikkapaikka -näyttelymyymälä

Sinikka Häyrisen Mustikkapaikka on maanläheinen uniikkikeramiikan näyttelymyymälä Juuassa Pielisen rannalla. Valaisimet, kynttilälyhdyt, pienet suihkulähteet ja muu taidekeramiikka ovat ottaneet vaikutteita erityisesti Häyrisen karjalais-slaavilaisista sukujuurista: tämän voi nähdä erityisesti Häyrisen romanttisesta pitsikeramiikasta sekä teosten kasviaiheisista kuvioinneista. 

Mustikkapaikassa on nähtävillä läpileikkaus Häyrisen tuotannosta sekä diasarja jo maailmalle lähteneistä teoksista.

Lue lisää...

Simpauttajan liikuntapuisto

Juuan Simpauttajan liikuntapuisto tarjoaa tekemistä koko perheelle - nimensä puisto on saanut Juukalaisen kirjailijan Heikki Turusen teoksen Simpauttaja -hahmosta. 

Simpauttajan liikuntapuisto voitti vuonna 2016 vuoden liikuntateko -palkinnon: "Kaikenikäisten kuntalaisten ääni on saatu kuuluviin. Ideoita ja palautetta ovat saaneet antaa liikunta- ja urheiluseuraväki, paikallisen koulun oppilaat, opettajat ja henkilökunta, Ikäosaamiskeskus Ellinkulma sekä kyläyhdistyksen toimijat. Tuloksena on kaikille kuntalaisille sopiva ulkoliikunta-alue, joka sopii sijaintinsa puolesta erinomaisesti myös koululiikuntapaikaksi" (Reijo Häyrinen SLA ry / STT Info: Vuoden liikuntateko -palkinto Juuan Simpauttaja-liikuntapuistolle, 12.10.2016).

Lue lisää...

Lisää käyntikohteita Juuassa

Juuassa on paljon nähtävää! Tutustu paikallisiin, Pohjois-Karjalaisella vieraanvaraisuudella höystettyihin käyntikohteisin. Kunnassa kädentaitajuutta niin keramiikan, kiviveistosten ja puutarhanhoidon saroilta, paikallista kulttuurihistoriaa, kehittyviä liikekeskuksia ja kansallismaisemaa. 

Lue lisää...

Show your Kli

Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK