Kolin luontokeskus Ukossa kohtaavat Kolin kansallispuiston kulttuuri ja luonto. Ukon näyttelyt tarjoavat tietoa, taiteita ja elämyksiä Pysyvässä Katse kansallismaisemaan -näyttelyssä tutustut Kolin historiaan, geologiaan, luontoon ja kulttuuriin. Auditoriossa voit katsoa Koli-aiheisia elokuvia ja esityksiä. Ukon palvelutiskiltä ja Koli Shop Retkituvalta voit ostaa karttoja ja muita painotuotteita, käsitöitä sekä Koli- ja luontoaiheisia matkamuistoja, tekstiilejä, postikortteja ja retkeilyvarusteita. Kolin luontokeskus Ukko, Ylä-Kolintie 39, Koli, p. 020 639 5654, ukko@metsa.fi, www.luontoon.fi/kolinluontokeskus.
Luontokeskuksen näyttelyt www.koli.fi/tapahtumat
Kolin Kotiseutumuseo Kolin kylän keskustassa, Kolin Ryynäsen punamullalla maalattujen hirsirakennusten takana, esittelee alueen historiaa valokuvin, tarinoin ja esineistön kautta. Esillä on Ari Koistisen perinne-esineistöä ja Einar A. Saarelaisen valokuvia. Kolin Kotiseutumuseo on avoinna kesäisin.
Avoinna 2.6.–29.8.2020 ti–pe 11–16.30, la 11–15.
Kolin Kotiseutumuseo, Kolin kylä/Ylä-Kolintie 1 b, Koli, p. 040 730 6734, kolinkotiseutuyhdistys.fi.
Kolikeskuksessa Loma-Kolilla on avattu uusi Ski-museokahvila, jossa on esillä suomalaisen tunturihiihdon ja laskettelun historiaa 1960 ja 1970-luvuilta. Ensimmäissä näyttelyssä esillä olevat välineet ovat kotimaisten suksivalmistajien valmistamia. Siinä on mukana vanhaa muuta lasketteluaiheista materiaalia 1930–1950-luvuilta, alkuvaiheen monoja ja vanhoja välinemainoksia. Lisäksi kuukausittain vaihtuva henkilögalleria, jossa suomalaisen laskettelun henkilökuvia ja muisteluita.Omana näyttelynään Alppihiihdon historiaa Alpeilta ja alppihiihdon pioneereista.
Avoinna ma–pe klo 11–18, la–su klo 12–16.
Kolikeskus, Hiekkaniementie 2, Koli, p. 040 050 4596, jukka.suninen@remal.fi.
Vuonna 1930 Kolin kylän keskustaan valmistuneen Kolin kirkon on suunnitellut arkkitehti Veikko Kyander. Alttariveistos on kuvanveistäjä Eva Ryynäsen tekemä. Rakennus valmistui alun pitäen kristillisen yhdistyksen rukoushuoneeksi, ja sitä on laajennettu myöhemmin nykyiseen muotoon. Kirkossa on esillä uskonnonopetustaulunäyttely. Avoinna yleisölle kesäisin. Jumalanpalveluksia kirkossa pidetään kerran kuukaudessa.
Kolin kirkko, Kolin kylällä/Ylä-Kolintie 4a, Koli, p. 040 036 9919, lieksa@evl.fi.
Kuvanveistäjä Eva Ryynäsen (1915-2001) taiteilijakoti Paateri on upea vierailukohde. Kansansuosioon 1970- ja 80-luvuilla nousseen taiteilijan ja tämän Paavo-puolison kotitilan asuinrakennuksessa, ateljeessa ja galleriakahvilassa voi ihailla veistoksia, reliefejä sekä ainutlaatuisia rakenteita ja kalusteita. Vuosien varrella Paaterissa valmistui noin 500 veistosta. Suurin yksittäinen taideteos on vuonna 1991 valmistunut hämmästyttävän hieno Paaterin kirkko, jossa vieraita ihastuttavat mm. yksittäisistä männynrungoista veistetyt yksilölliset istuinpenkit. Avoinna 1.6.–15.9. joka päivä klo 10–18 (juhannusaattona klo 10–16) ja hiihtolomaviikoilla joka päivä klo 10–16, muutoin sopimuksen mukaan.
Paateri, Paateri 21, 81560 Vuonisjärvi p. 040 104 4055, www.lieksa.fi/paateri.
Lue lisää...
Juuan Myllymuseo sijaitsee historiallisen Puu-Juuan kupeessa. Idyllinen, hyvin säilynyt museoalue sisältää myllyn, myllärin tuvan, aitan ja savusaunan.
Juuan Pitäjämuseo on täynnä juukalaista maalaishistoriaa. Vuonna 1825 rakennettu viljamakasiini on pullollaan vanhaa esineistöä - viljamakasiinin lisäksi alueella on aitta, riihi ja uusimpana Eerolan asuinrakennus, joka siirrettiin Rontsasta, pystytettiin uudelleen ja peruskorjattiin.
Tutustu Myllymuseoon
Tutustu Pitäjämuseoon
Juuan kaunis puukirkko on rakennettu vuosina 1850-1851, ja se on vihitty juhlallisesti käyttöön 10.7.1859. Kirkon on suunnitellut arkkitehti C.A.Gustavsson, mutta kellotapulin ovat juukalaiset rakentaneet omatoimisesti. Alttaritaulu on Kaarlo Kiljanderin (1885) tekemä jäljennös A. von Beckerin maalaamasta, tulipalossa tuhoutuneesta alttaritaulusta ”Kristus ristillä”. Kirkon urut ovat Kangasalan urkutehtaan valmistamat, 22-äänikertaiset mekaaniset urut vuodelta 1974.
Sinikka Häyrisen Mustikkapaikka on maanläheinen uniikkikeramiikan näyttelymyymälä Juuassa Pielisen rannalla. Valaisimet, kynttilälyhdyt, pienet suihkulähteet ja muu taidekeramiikka ovat ottaneet vaikutteita erityisesti Häyrisen karjalais-slaavilaisista sukujuurista: tämän voi nähdä erityisesti Häyrisen romanttisesta pitsikeramiikasta sekä teosten kasviaiheisista kuvioinneista.
Mustikkapaikassa on nähtävillä läpileikkaus Häyrisen tuotannosta sekä diasarja jo maailmalle lähteneistä teoksista.
Juuan Simpauttajan liikuntapuisto tarjoaa tekemistä koko perheelle - nimensä puisto on saanut Juukalaisen kirjailijan Heikki Turusen teoksen Simpauttaja -hahmosta.
Simpauttajan liikuntapuisto voitti vuonna 2016 vuoden liikuntateko -palkinnon: "Kaikenikäisten kuntalaisten ääni on saatu kuuluviin. Ideoita ja palautetta ovat saaneet antaa liikunta- ja urheiluseuraväki, paikallisen koulun oppilaat, opettajat ja henkilökunta, Ikäosaamiskeskus Ellinkulma sekä kyläyhdistyksen toimijat. Tuloksena on kaikille kuntalaisille sopiva ulkoliikunta-alue, joka sopii sijaintinsa puolesta erinomaisesti myös koululiikuntapaikaksi" (Reijo Häyrinen SLA ry / STT Info: Vuoden liikuntateko -palkinto Juuan Simpauttaja-liikuntapuistolle, 12.10.2016).
Juuassa on paljon nähtävää! Tutustu paikallisiin, Pohjois-Karjalaisella vieraanvaraisuudella höystettyihin käyntikohteisin. Kunnassa kädentaitajuutta niin keramiikan, kiviveistosten ja puutarhanhoidon saroilta, paikallista kulttuurihistoriaa, kehittyviä liikekeskuksia ja kansallismaisemaa.