Luontokohteita Kolilla, Lieksassa ja Juuassa

Luonto on ihmeellinen

Kolin korkeat vaarat ja Pielisen saaret kätkevät suojaansa yhden Suomen monimuotoisimmista luontokattauksista. Suomen rakastetuimman kansallismaiseman lisäksi Koli ja lähiseutu tarjoavat monia poikkeuksellisia luontokohteita ja elämyksiä. Tiesitkö esimerkiksi, että Kolin kansallispuistossa on havaittu ainakin 4 078 eliölajia? Se on enemmän kuin missään toisessa suomalaisessa kansallispuistossa!

Kolin luontokohteet

Kolin kansallispuisto

Suomen tunnetuimmat ja rakastetuimmat kansallismaisemat avautuvat Kolin kansallispuiston korkeimmilta huipuilta. Kolin kansallispuisto on monipuolinen mosaiikki vanhoja metsiä, kallioita, luolia, soita, puroja, hiekkarantoja, kulttuuriympäristöjä, saaria ja kesän alussa hehkeimmillään kukkivia ahoja. 80 kilometrin laajuinen polkuverkosto houkuttelee tutustumaan luonnonrauhaan – voit myös varata kansallispuiston vuokratupia ja majoittua niissä. Katso Kolin kansallispuiston suositellut luontokohteet Luontoon.fi-sivulta.

Suomen tunnetuin kansallismaisema

Koli kutsuu meitä sukupolvesta toiseen ihailemaan suomalaisuuden symbolia, maan tunnetuinta ja rakastetuinta kansallismaisemaa. Veden, taivaan ja metsien ikonisesta maisemasta voi nauttia Kolin kansallispuiston ytimestä käynnistyvällä, 1,4 kilometrin Huippujen kierros -reitillä, joka kulkee Kolin korkeimpien huippujen, Ukko-Kolin, Akka-Kolin ja Paha-Kolin kautta. Sama reitti vie eteläisen Suomen korkeimmalle pisteelle sekä Euroopan vanhimmalle maaperälle, joka kertoo maapallomme kehityshistoriasta vuosimiljoonien aikana.

Retkeilypolut

Kolin kansallispuistossa ja sen kupeessa on noin 80 kilometrin mittainen verkosto merkittyjä reittejä, joiden pituus on 1,5-61 kilometriä. Reittien varrella on tulipaikkoja, laavuja ja tupia. Herajärven Kierros -retkeilyreitti on reiteistä pisin, suomalaisten pitkien vaellusreittien kaunotar. Se kulkee metsäisillä vaaroilla ja palkitsee taivaltajan useilla maisemapaikoilla. Maisemat avautuvat suurelle Pieliselle tai suojaisemmalle Herajärvelle. Kolin palvelu- ja retkeilykartan voi ostaa myös verkkokaupasta.

Räsävaaran näkötorni

Räsävaaran näkötornista maisemia ihaillaan yli 300 metriä merenpinnan yläpuolella. Itse torni on vain 18 metriä korkea, mutta se sijaitsee vaaran laella. Tornista avautuvat huikeat näkymät Kolin vaaroille ja Pieliselle. Tornista hahmotat muun muassa Kolin kansallispuiston kokonaisuuden paremmin kuin mistään muualta. Vuonna 1998 rakennettu torni sijaitsee noin 5 km Kolin kylältä. Erinomainen kohde kesäisin auringonlaskun aikaan!

Näkötorni on merkitty Kolin palvelu- ja retkeilykarttaan, jota myydään alueen palvelupisteissä ja verkkokaupassa.

Pielinen

Kolia ympäröivä laaja ja Suomen neljänneksi suurin järvi Pielinen on yhtä erottamaton osa Kolia kuin kuuluisat Kolin vaarat. Erämaiseen Pieliseen voit tutustua kalastamalla, melonta-, vene- ja suppailuretkillä ja talviaikaan Koli-Vuonislahti -jäätiellä, husky-safareilla tai hiihtämällä.

Kolin edustalla Pielisestä nousevia Pieni-Hölöä ja Iso-Hölöä sanotaan Suomen katsotuimmiksi saariksi, ja Kolin edustalla kulkee pitkä ja kapea harjusaarten ketju. Kolin kansallispuiston saarissa voi patikoida ja pitää nuotiota sekä majoittua teltassa näihin opastetuissa paikoissa.

Pirunkirkko

Pirunkirkko on z-kirjaimen muotoinen, 33 metriä pitkä kallionhalkeama, jonka katto muodostuu halkeamaan kiilautuneista lohkareista. Täällä voi kokea tunnelmia Kolin miljoonia vuosia vanhasta geologisesta perinnöstä. Pielisen rannan tuntumassa, Kolin Rieskaniemen eteläpuolella sijaitseva luontokohde on osa kansallispuistoa. Pirunkirkon seinämään on itse Eero Järnefelt kirjoittanut runon. Pirunkirkon luolan löytää Kolin Rantatien varrelta 12 km Kolin sataman risteyksestä etelään päin. Se on merkitty Kolin palvelu- ja retkeilykarttaan, jota myydään alueen palvelupisteissä ja verkkokaupassa. Luolaan kulkua helpottavat opasteet ja rinteen portaat. Luola on luonnonnähtävyys, jossa kävijä liikkuu omalla vastuullaan.

Tarhapuron vesiputous

Tarhapuron putous solisee kauniin vehreän lehtometsän keskellä. Putous on komeimmillaan lumien sulamisen aikaan. Putousta lähestyttäessä veden solinan voi kuulla parhaimmillaan satojen metrien päähän. Paikalle päästessä näkee vesivirran ryöppyävän kalliolta yli 15 metrin korkeudesta, joskin vapaata pudotusta on vain jokunen metri. Talvella voit tunnustella jäisen putouksen sileää pintaa. Tarhapuron polku lähtee Rantatieltä, matkaa vanhan metsän läpi on noin kilometri. Se on merkitty Kolin palvelu- ja retkeilykarttaan, jota myydään alueen palvelupisteissä ja verkkokaupassa.

Uhrihalkeama

Uhrihalkeama sijaitsee Break Sokos Hotel Kolin pohjoispäädyssä. Kallion keskellä olevaan halkeamaan on heitetty kolikkoja, ja kalliossa voit myös nähdä noin sata vuotta vanhoja kalliopiirroksia ja nimikirjoituksia. Uhrihalkeama on tarinapaikkana muinaismuistolain suojaama kohde. Osoite: Ylä-Kolintie 39, Koli.

Ahot ja kulttuuriympäristöt

Kolin aarteisiin kuuluvat myös vanhan maatalouden ajalta periytyvät ahot. Mäkränahon, Purolanahon, Ikolanahon, Havukanahon ja Mustanniittyjen kukkaloisto lumoaa kävijän kauneudellaan. Vaarametsien siimeksessä on myös arvokkaita ahoja, muun muassa Vaaralanaho, Turusenautio, Soikkeli sekä Ylä- ja Ala-Murhi. Monissa paikoissa voit edelleen nähdä kivijalkoja, nauriskuoppia ja muita vanhan asutuksen jäänteitä. Elävimmän kulttuuriympäristön löydät Ollilasta, Turulasta, Vaaralasta, Mattilasta ja Lakkalasta, joiden ympäristöjä hoidetaan yhä laiduntamalla, kaskeamalla ja niittämällä.

Lieksan luontokohteet

Ruunaan retkeilyalue

Ruunaan retkeilyalue Lieksan itäosissa lähellä valtakunnan itärajaa on vapaana virtaavien koskien, kalastajien, koskenlaskijoiden ja retkeilijöiden suosikkikohde. Alueella käy liki 80 000 vierasta joka vuosi, ja alueelle ostettiin vuonna 2017 yli 7 000 kalastus- ja metsästyslupaa. Kesällä Ruunaan erikoisuus ovat koskenlaskuretket puisilla koskiveneillä. Vastaavia retkiä tehdään myös kumilautoilla.

Ruunaan Retkeilykeskus, Neitikoskentie 47, 81750 Pankakoski, info@ruunaa.fi, 013 533 170, 040 579 5684, www.luontoon.fi/ruunaa.

Patvinsuon kansallispuisto

Patvinsuon kansallispuisto Lieksan ja Ilomantsin kuntien rajalla on rauhaisa retkeilykohde erämaisen luonnon helmassa. Eteläisen Suomen laajin kansallispuisto on kansainvälisestikin merkittävä suoluonnon suojelu- ja tutkimusalue. Puistossa on vanhoja aarniometsiä ja kauniita hiekkarantaisia vesistöjä. Alue soveltuu omatoimiseen päivän tai parin patikkaretkeilyyn. Maastoon merkittyjä polkuja on noin 80 kilometriä.

Patvinsuon kansallispuiston opastuspiste on Suomun luontotupa, joka on avoinna toukokuulta syyskuulle. Suomuntie 54, 81650 Hattuvaara, www.luontoon.fi/patvinsuo.Juuan luontokohteet

Porttilouhi

Juuassa sijaitsevan Porttilouhen rotko vie kulkijan toiseen maailmaan. Satumaailmaksikin kutsutun rotkon pohjakivet ovat peittyneet pehmeällä, upottavalla sammaleella, joiden päällä kulkija pystyy ihailemaan pohjalla virtaavaa, lumoavaa Porttipuroa.

Tarujen mukaan Porttilouhi on aikoinaan ollut kansanparantajien sekä alueen noitien seremoniapaikka – sairaita ihmisiä kuljetettiin Porttilouhen kiviportin lävitse, karkottaen heitä riivaavat pahat henget sekä sairaudet. Pohjoispäästä löytyy myös pyhä uhripaikka, itse luontoäidin muokkaama amfiteatteri, jossa ihmiset uhrasivat niin ruokia kuin eläimiä.

Lue lisää ja tutustu reittikarttaan >>

Paalasmaan saaristo

Paalasmaa on Juuan kunnassa sijaitseva saaristo, joka koostuu kolmesta saaresta: Pääsaari, Toinensaari ja Kolmassaari. Saaria yhdistävät toisiinsa sillat, mutta itse saaristoon pääsee vain elämyksellisellä Hirvisalmen lossilla. Lisäksi, Paalasmaa on Suomen sisävesien korkein asuttu saari.

Paalasmaan kohteita ovat muun muassa saaristotien varressa olevat maisemapysäkit, Kaajanlammen lintutorni sekä Sydänvaaran näkötorni, joka kohoaa Pääsaaren korkeimpaan kohtaan. Paalasmaassa on myös suosittu Camping alue kesäterasseineen.

Lue lisää ja tutustu reittikarttaan >>

Koppalon luontopolku

Petrovaarassa sijaitseva Koppalon aarniometsän luontopolku johdattaa retkeilijän luonnonkauniin suojelualueen lävitse. Noin 3,3km mittaisen reitin varrella pääsee tutustumaan niin kulotusalueisiin, louhikkoon, lampiin, soihin, vanhaan metsään sekä Pitkävaaralta avautuvaan näköalaan.

Alue on iäkkyytensä ansiosta myös todella lajirikas, ja siellä pääseekin tutustumaan harvinaisempiin lajeihin, kuten helottavan punaisiin limasieniin sekä kalpeaan mäntykukkaan. Koppalon luontopolku tunnetaan myös nimellä Muurahaisenpolku.

Lue lisää ja tutustu reittikarttaan >>

Vuokon kylä

Vuokko on Juuan suurimpia kyliä kunnan pohjoisosassa Pielisen ja valtatie 6:n välissä, Vuokonjärven rannalla. Vuokonjärvi jakaa kylän viiteen osa-alueeseen: Vihtasuo, Etelä-, Keski-, Länsi-, ja Pohjois-Vuokko. Itä-Vuokko puuttuu, sillä sen paikalla on Pielinen.

Vuokon luontokohteita ovat muun muassa Vuokonjärven lintutorni, Vuokonjoki ja kallioleikkaus, Härkilouhen kalliomuodostelma, historiallinen Pyötikön luostarialue sekä hurmaava Keski-Vuokon kulttuurimaisema.

Lue lisää ja tutustu reittikarttaan >>

Napakallio ja Valkealammen kierros

Napakallion laki häämöttää vain reippailun päässä Koli Freetimen pihapiiristä. Leveä ja valaistu polku johdattaa kulkijan loivaa ylämäkeä pitkin Napakallion laavulle. Laavulla Kolin hulppeat näköalat levittäytyvät palkitsemaan patikoinnin. 

Samaiselta paikalta alkava Valkealammen kierros yhdistää niin metsä- kuin järvi-idyllin. Lumen alta sulava, leveähkö nurmireitti muuttuu paikoin kapeaksi poluksi, ja pitkospuut siivittävät kosteimpien kohtien ylitse. Pysähdy ihailemaan maisemia puunjuurelle käenkaalien peittämälle kankaalle tai reitin varrella oleville silloille.

Lue lisää ja tutustu reittikarttaan >>

Juukaharju ja Keihäsjoki

Harjumaisemaa, soita, järviä sekä vanhaa metsää kelopuineen pääsee ihailemaan Juuan omalla Juukaharju -reitillä. Vaalean jäkälän peitossa oleva harju kuuluu Iso-Karhun luonnonsuojelualueeseen - kannattaa kokeilla, yltävätkö kätesi reitin suurimman petäjän ympäri. 

Keihäsjoki on Juuan vanhojen metsien suojelukohteista suurin, Polku kulkee aivan joen vierellä, välillä reitti poikkeaa läheisille lammille. Reitin alkupäässä sijaitsee vaatimaton, 1982 rakennettu Autiotupa, jossa on mahdollisuus niin uida, kalastaa, tehdä nuotio kuin myös yöpyä veloituksetta.

Lue lisää ja tutustu reittikarttaan >>

Lisää reittejä Juuassa

Meillä riittää nähtävää! Tutustu myös Juuan muihin luontokohteisiin - nämä ovat kohteita, joita koko kunta suosittelemme!

Luontokohteiden esitteitä on myös tarjolla Kolin matkailuneuvonnassa, Kolinportilla, Kivikylän matkailuneuvonnassa, Juuan kunnantalolla sekä juukalaisissa yrityksissä. Nappaa mukaan omasi!

Show your Kli

Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK