Luontokohteita Juuassa

Kylämaisemia, metsiä ja saaristoa

Kolin korkeat vaarat ja Pielisen saaret kätkevät suojaansa yhden Suomen monimuotoisimmista luontokattauksista. Suomen rakastetuimman kansallismaiseman lisäksi Koli ja lähiseutu tarjoavat monia poikkeuksellisia luontokohteita ja elämyksiä. Tiesitkö esimerkiksi, että Kolin kansallispuistossa on havaittu ainakin 4 078 eliölajia? Se on enemmän kuin missään toisessa suomalaisessa kansallispuistossa!

Porttilouhi

Juuassa sijaitsevan Porttilouhen rotko vie kulkijan toiseen maailmaan. Satumaailmaksikin kutsutun rotkon pohjakivet ovat peittyneet pehmeällä, upottavalla sammaleella, joiden päällä kulkija pystyy ihailemaan pohjalla virtaavaa, lumoavaa Porttipuroa.

Tarujen mukaan Porttilouhi on aikoinaan ollut kansanparantajien sekä alueen noitien seremoniapaikka – sairaita ihmisiä kuljetettiin Porttilouhen kiviportin lävitse, karkottaen heitä riivaavat pahat henget sekä sairaudet. Pohjoispäästä löytyy myös pyhä uhripaikka, itse luontoäidin muokkaama amfiteatteri, jossa ihmiset uhrasivat niin ruokia kuin eläimiä.

Lue lisää ja tutustu reittikarttaan >>

Paalasmaan saaristo

Paalasmaa on Juuan kunnassa sijaitseva saaristo, joka koostuu kolmesta saaresta: Pääsaari, Toinensaari ja Kolmassaari. Saaria yhdistävät toisiinsa sillat, mutta itse saaristoon pääsee vain elämyksellisellä Hirvisalmen lossilla. Lisäksi, Paalasmaa on Suomen sisävesien korkein asuttu saari.

Paalasmaan kohteita ovat muun muassa saaristotien varressa olevat maisemapysäkit, Kaajanlammen lintutorni sekä Sydänvaaran näkötorni, joka kohoaa Pääsaaren korkeimpaan kohtaan. Paalasmaassa on myös suosittu Camping alue kesäterasseineen.

Lue lisää ja tutustu reittikarttaan >>

Koppalon luontopolku

Petrovaarassa sijaitseva Koppalon aarniometsän luontopolku johdattaa retkeilijän luonnonkauniin suojelualueen lävitse. Noin 3,3km mittaisen reitin varrella pääsee tutustumaan niin kulotusalueisiin, louhikkoon, lampiin, soihin, vanhaan metsään sekä Pitkävaaralta avautuvaan näköalaan.

Alue on iäkkyytensä ansiosta myös todella lajirikas, ja siellä pääseekin tutustumaan harvinaisempiin lajeihin, kuten helottavan punaisiin limasieniin sekä kalpeaan mäntykukkaan. Koppalon luontopolku tunnetaan myös nimellä Muurahaisenpolku.

Lue lisää ja tutustu reittikarttaan >>

Juukaharju ja Keihäsjoki

Harjumaisemaa, soita, järviä sekä vanhaa metsää kelopuineen pääsee ihailemaan Juuan omalla Juukaharju -reitillä. Vaalean jäkälän peitossa oleva harju kuuluu Iso-Karhun luonnonsuojelualueeseen - kannattaa kokeilla, yltävätkö kätesi reitin suurimman petäjän ympäri. 

Keihäsjoki on Juuan vanhojen metsien suojelukohteista suurin, Polku kulkee aivan joen vierellä, välillä reitti poikkeaa läheisille lammille. Reitin alkupäässä sijaitsee vaatimaton, 1982 rakennettu Autiotupa, jossa on mahdollisuus niin uida, kalastaa, tehdä nuotio kuin myös yöpyä veloituksetta.

Lue lisää ja tutustu reittikarttaan >>

Napakallio ja Valkealammen kierros

Napakallion laki häämöttää vain reippailun päässä Koli Freetimen pihapiiristä. Leveä ja valaistu polku johdattaa kulkijan loivaa ylämäkeä pitkin Napakallion laavulle. Laavulla Kolin hulppeat näköalat levittäytyvät palkitsemaan patikoinnin. 

Samaiselta paikalta alkava Valkealammen kierros yhdistää niin metsä- kuin järvi-idyllin. Lumen alta sulava, leveähkö nurmireitti muuttuu paikoin kapeaksi poluksi, ja pitkospuut siivittävät kosteimpien kohtien ylitse. Pysähdy ihailemaan maisemia puunjuurelle käenkaalien peittämälle kankaalle tai reitin varrella oleville silloille.

Lue lisää ja tutustu reittikarttaan >>

Vuokon kylä

Vuokko on Juuan suurimpia kyliä kunnan pohjoisosassa Pielisen ja valtatie 6:n välissä, Vuokonjärven rannalla. Vuokonjärvi jakaa kylän viiteen osa-alueeseen: Vihtasuo, Etelä-, Keski-, Länsi-, ja Pohjois-Vuokko. Itä-Vuokko puuttuu, sillä sen paikalla on Pielinen.

Vuokon luontokohteita ovat muun muassa Vuokonjärven lintutorni, Vuokonjoki ja kallioleikkaus, Härkilouhen kalliomuodostelma, historiallinen Pyötikön luostarialue sekä hurmaava Keski-Vuokon kulttuurimaisema.

Lue lisää ja tutustu reittikarttaan >>

Lisää reittejä Juuassa

Meillä riittää nähtävää! Tutustu myös Juuan muihin luontokohteisiin - nämä ovat kohteita, joita koko kunta suosittelemme!

Luontokohteiden esitteitä on myös tarjolla Kolin matkailuneuvonnassa, Kolinportilla, Kivikylän matkailuneuvonnassa, Juuan kunnantalolla sekä juukalaisissa yrityksissä. Nappaa mukaan omasi!

Show your Kli