Luontokohteita Kolilla

Tunnetuin kansallismaisema ja paljon muuta

Kolin kansallispuiston korkeimmat vaarat ja Pielisen yli avautuvat järvimaisemat tunnetaan Kolilla, mutta niiden lisäksi seutu kätkee korkeuserojensa suojiin monimuotoisen luontokattauksen: vanhoja metsiä, kallioita, soita, puroja, hiekkarantoja, saaria ja kesän alussa hehkeimmillään kukkivia ahoja. Retkeilijää ilahduttavia nähtävyyksiä ovat etenkin keväällä komea Tarhapuron vesiputous, pelloilla ja metsissä laiduntavat maatiaiseläimet sekä Pirunkirkon luola. Kolin kansallispuistossa ja sen kupeessa on noin 80 kilometriä merkittyjä polkuja, joiden varrella on tulipaikkoja, laavuja sekä autiotupia. Huomaathan, että avokalliot näköalapaikoilla voivat olla liukkaita. Kolin kartat retkelle mukaan tästä linkistä.

Kolin kansallispuisto

Suomen tunnetuimmat ja rakastetuimmat kansallismaisemat avautuvat Kolin kansallispuiston korkeimmilta huipuilta. Kolin kansallispuisto on monipuolinen mosaiikki vanhoja metsiä, kallioita, luolia, soita, puroja, hiekkarantoja, kulttuuriympäristöjä, saaria ja kesän alussa hehkeimmillään kukkivia ahoja. 80 kilometrin laajuinen polkuverkosto houkuttelee tutustumaan luonnonrauhaan – voit myös varata kansallispuiston vuokratupia ja majoittua niissä. Katso Kolin kansallispuiston suositellut luontokohteet Luontoon.fi-sivulta.

Suomen tunnetuin kansallismaisema

Koli kutsuu meitä sukupolvesta toiseen ihailemaan suomalaisuuden symbolia, maan tunnetuinta ja rakastetuinta kansallismaisemaa. Veden, taivaan ja metsien ikonisesta maisemasta voi nauttia Kolin kansallispuiston ytimestä käynnistyvällä, 1,4 kilometrin Huippujen kierros -reitillä, joka kulkee Kolin korkeimpien huippujen, Ukko-Kolin, Akka-Kolin ja Paha-Kolin kautta. Sama reitti vie eteläisen Suomen korkeimmalle pisteelle sekä Euroopan vanhimmalle maaperälle, joka kertoo maapallomme kehityshistoriasta vuosimiljoonien aikana.

Retkeilypolut

Kolin kansallispuistossa ja sen kupeessa on noin 80 kilometrin mittainen verkosto merkittyjä reittejä, joiden pituus on 1,5-61 kilometriä. Reittien varrella on tulipaikkoja, laavuja ja tupia. Herajärven Kierros -retkeilyreitti on reiteistä pisin, suomalaisten pitkien vaellusreittien kaunotar. Se kulkee metsäisillä vaaroilla ja palkitsee taivaltajan useilla maisemapaikoilla. Maisemat avautuvat suurelle Pieliselle tai suojaisemmalle Herajärvelle. Kolin palvelu- ja retkeilykartan voi ostaa myös verkkokaupasta.

Räsävaaran näkötorni

Räsävaaran näkötornista maisemia ihaillaan yli 300 metriä merenpinnan yläpuolella. Itse torni on vain 18 metriä korkea, mutta se sijaitsee vaaran laella. Tornista avautuvat huikeat näkymät Kolin vaaroille ja Pieliselle. Tornista hahmotat muun muassa Kolin kansallispuiston kokonaisuuden paremmin kuin mistään muualta. Vuonna 1998 rakennettu torni sijaitsee noin 5 km Kolin kylältä. Erinomainen kohde kesäisin auringonlaskun aikaan!

Näkötorni on merkitty Kolin palvelu- ja retkeilykarttaan, jota myydään alueen palvelupisteissä ja verkkokaupassa.

Pielinen

Kolia ympäröivä laaja ja Suomen neljänneksi suurin järvi Pielinen on yhtä erottamaton osa Kolia kuin kuuluisat Kolin vaarat. Erämaiseen Pieliseen voit tutustua kalastamalla, melonta-, vene- ja suppailuretkillä ja talviaikaan Koli-Vuonislahti -jäätiellä, husky-safareilla tai hiihtämällä.

Kolin edustalla Pielisestä nousevia Pieni-Hölöä ja Iso-Hölöä sanotaan Suomen katsotuimmiksi saariksi, ja Kolin edustalla kulkee pitkä ja kapea harjusaarten ketju. Kolin kansallispuiston saarissa voi patikoida ja pitää nuotiota sekä majoittua teltassa näihin opastetuissa paikoissa.

Uhrihalkeama

Uhrihalkeama sijaitsee Break Sokos Hotel Kolin pohjoispäädyssä. Kallion keskellä olevaan halkeamaan on heitetty kolikkoja, ja kalliossa voit myös nähdä noin sata vuotta vanhoja kalliopiirroksia ja nimikirjoituksia. Uhrihalkeama on tarinapaikkana muinaismuistolain suojaama kohde. Osoite: Ylä-Kolintie 39, Koli.

Ahot ja kulttuuriympäristöt

Kolin aarteisiin kuuluvat myös vanhan maatalouden ajalta periytyvät ahot. Mäkränahon, Purolanahon, Ikolanahon, Havukanahon ja Mustanniittyjen kukkaloisto lumoaa kävijän kauneudellaan. Vaarametsien siimeksessä on myös arvokkaita ahoja, muun muassa Vaaralanaho, Turusenautio, Soikkeli sekä Ylä- ja Ala-Murhi. Monissa paikoissa voit edelleen nähdä kivijalkoja, nauriskuoppia ja muita vanhan asutuksen jäänteitä. Elävimmän kulttuuriympäristön löydät Ollilasta, Turulasta, Vaaralasta, Mattilasta ja Lakkalasta, joiden ympäristöjä hoidetaan yhä laiduntamalla, kaskeamalla ja niittämällä.

Pirunkirkko

Pirunkirkko on z-kirjaimen muotoinen, 33 metriä pitkä kallionhalkeama, jonka katto muodostuu halkeamaan kiilautuneista lohkareista. Täällä voi kokea tunnelmia Kolin miljoonia vuosia vanhasta geologisesta perinnöstä. Pielisen rannan tuntumassa, Kolin Rieskaniemen eteläpuolella sijaitseva luontokohde on osa kansallispuistoa. Pirunkirkon seinämään on itse Eero Järnefelt kirjoittanut runon. Pirunkirkon luolan löytää Kolin Rantatien varrelta 12 km Kolin sataman risteyksestä etelään päin. Se on merkitty Kolin palvelu- ja retkeilykarttaan, jota myydään alueen palvelupisteissä ja verkkokaupassa. Luolaan kulkua helpottavat opasteet ja rinteen portaat. Luola on luonnonnähtävyys, jossa kävijä liikkuu omalla vastuullaan.

Show your Kli