Luontokohteita Lieksassa

Luonto on ihmeellinen

Kolin korkeat vaarat ja Pielisen saaret kätkevät suojaansa yhden Suomen monimuotoisimmista luontokattauksista. Suomen rakastetuimman kansallismaiseman lisäksi Koli ja lähiseutu tarjoavat monia poikkeuksellisia luontokohteita ja elämyksiä. Tiesitkö esimerkiksi, että Kolin kansallispuistossa on havaittu ainakin 4 078 eliölajia? Se on snemmän kuin missään toisessa suomalaisessa kansallispuistossa!

Pielinen

Kolia ympäröivä laaja ja Suomen neljänneksi suurin järvi Pielinen on yhtä erottamaton osa Kolia kuin kuuluisat Kolin vaarat. Erämaiseen Pieliseen voit tutustua kalastamalla, melonta-, vene- ja suppailuretkillä ja talviaikaan Koli-Vuonislahti -jäätiellä, husky-safareilla tai hiihtämällä.

Kolin edustalla Pielisestä nousevia Pieni-Hölöä ja Iso-Hölöä sanotaan Suomen katsotuimmiksi saariksi, ja Kolin edustalla kulkee pitkä ja kapea harjusaarten ketju. Kolin kansallispuiston saarissa voi patikoida ja pitää nuotiota sekä majoittua teltassa näihin opastetuissa paikoissa.

Patvinsuon kansallispuisto

Patvinsuon kansallispuisto Lieksan ja Ilomantsin kuntien rajalla on rauhaisa retkeilykohde erämaisen luonnon helmassa. Eteläisen Suomen laajin kansallispuisto on kansainvälisestikin merkittävä suoluonnon suojelu- ja tutkimusalue. Puistossa on vanhoja aarniometsiä ja kauniita hiekkarantaisia vesistöjä. Alue soveltuu omatoimiseen päivän tai parin patikkaretkeilyyn. Maastoon merkittyjä polkuja on noin 80 kilometriä.

Patvinsuon kansallispuiston opastuspiste on Suomun luontotupa, joka on avoinna toukokuulta syyskuulle. Suomuntie 54, 81650 Hattuvaara, www.luontoon.fi/patvinsuo.Ruunaan retkeilyalue

Ruunaan retkeilyalue Lieksan itäosissa lähellä valtakunnan itärajaa on vapaana virtaavien koskien, kalastajien, koskenlaskijoiden ja retkeilijöiden suosikkikohde. Alueella käy liki 80 000 vierasta joka vuosi, ja alueelle ostettiin vuonna 2017 yli 7 000 kalastus- ja metsästyslupaa. Kesällä Ruunaan erikoisuus ovat koskenlaskuretket puisilla koskiveneillä. Vastaavia retkiä tehdään myös kumilautoilla.

Ruunaan Retkeilykeskus, Neitikoskentie 47, 81750 Pankakoski, info@ruunaa.fi, 013 533 170, 040 579 5684, www.luontoon.fi/ruunaa.

Show your Kli

Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK