Luontokohteita Lieksassa

Ruunaalta Patvinsuolle

Ruunaan retkeilyalue, Patvinsuon kansallispuisto ja Reposuon soidensuojelualue tarjoavat luonnosta ja retkeilystä nauttiville huikeat mahdollisuudet niin päiväretkiin kuin koko loman kestäviin elämyksiin. Lieksan kauniiden harjumaisemien ja soiden kupeella kimmeltävät järvet ja lammet sekä virtaavat huikeat joet. Pielisen kirkas vesi keinuttaa aalloillaan vesillä kulkijat upeisiin maisemiin ja tunnelmiin. Polkujen varrella ja Pielisellä on useita huollettuja taukopaikkoja ja osa retkikohteista on rakennettu esteettömiksi.

 

Ruunaan retkeilyalue

Ruunaan retkeilyalue tarjoaa kutsuvia retkeilypolkuja kaikenikäisille. Ruunaan syliin voit tulla nauttimaan nuotiokahvit, hengittämään raikasta metsäilmaa ja kuulemaan vapaana virtaavien koskien kuohua. Ruunaa on oiva paikka myös kalastukseen. Kesällä Ruunaan erikoisuus ovat koskenlaskuretket puisilla koskiveneillä. Vastaavia retkiä tehdään myös kumilautoilla - ks. kuva ylhäällä.

Ruunaan Retkeilykeskus, Neitikoskentie 47, 81750 Pankakoski, info@ruunaa.fi, 013 533 170, 040 579 5684, www.luontoon.fi/ruunaa.

Δ Ruunaa, Karhunpolku ja Jongunjoki kartalla

Karhunpolku ja Jongunjoki

Ruunaan retkeilyalueen läpi kulkee Karhunpolku, joka on oiva vaellusreitti pitkien vaellusten ystäville ja maastopyöräilijöille. Karhunpolun varrella Änäkäisellä voit tutustua sota-aikaisiin puolustuslinnoitteisiin. Kuhmon Jonkerinjärvestä lähtevä Jongunjoki virtaa Ruunaan kautta Lieksan joelle. Jongunjoki on luonnonkaunis, erämainen ja monin paikoin vauhdikas melontareitti seikkailuista pitäville.

Δ Ruunaa, Karhunpolku ja Jongunjoki kartalla

Patvinsuon kansallispuisto

Patvinsuon kansallispuisto Lieksan ja Ilomantsin kuntien rajalla on rauhaisa retkeilykohde erämaisen luonnon helmassa. Eteläisen Suomen laajin kansallispuisto on kansainvälisesti merkittävä suoluonnon suojelu- ja tutkimusalue. Puistossa on vanhoja aarniometsiä ja kauniita hiekkarantaisia vesistöjä. Alue soveltuu omatoimiseen päivän tai parin patikkaretkeilyyn. Maastoon merkittyjä polkuja on noin 80 kilometriä ja leiriytymiseen on käytettävissä neljä telttailualuetta.

Patvinsuon kansallispuiston opastuspiste on Suomun luontotupa, joka on avoinna toukokuulta syyskuulle. Suomuntie 54, 81650 Hattuvaara, www.luontoon.fi/patvinsuo.

Δ Patvinsuo kartalla

Reposuo

Reposuon soidensuojelualueen maisemat vaihtelevat avosuosta rantamaisemiin ja harjanteisiin. Soilla ilahduttaa alkukesästä suokukkien kauneus ja loppusyksyllä karpaloiden puna. Päiväretken aikana mielenkiinnon voi suunnata niin
erilaisiin lintulajeihin kuin suoluonnon vaihtelevuuteen tai vaikkapa marjanpoimintaan. Luonnontarkkailu onnistuu erinomaisesti luontoa häiritsemättä Ulkkajoen katselulavalta sekä koko Reposuon kiertävän Ketunlenkin (12 km) varrelta. Lue lisää: www.luontoon.fi/reposuo

Δ Reposuo kartalla

Pielinen

Pielinen on Suomen neljänneksi suurin järvi, jonka maisemat ja tunnelma tekevät lähtemättömän vaikutuksen. Vesistö tarjoaa mahdollisuuksia monenlaiseen veneilyyn, loman viettoon ja kalastukseen. Pielisen aalloilla voi kokea erilaisia aktiviteetteja, tutustua ympäristön upeisiin kulttuuri- ja maisemakohteisiin sekä rauhoittua veden äärellä. Kolin edustalla Pielisestä nousevia Pieni-Hölöä ja Iso-Hölöä sanotaan Suomen katsotuimmiksi saariksi, ja Kolin edustalla kulkee pitkä ja kapea harjusaarten ketju. Kolin kansallispuiston saarissa voi patikoida ja pitää nuotiota sekä majoittua teltassa näihin opastetuissa paikoissa.

Δ Pielisen palvelut kartalla

Pieni Ritojärvi ja Ukonsärkkä

Luonnonkauniita päiväretkikohteita ovat Pieni Ritojärvi ja Ukonsärkkä. Parasta antia on Ritojärven kierto (5,2 km, rengasreitti), joka kokoaa alueen kauneimmat näkymät saman reitin varrelle. Ukonsärkän hieno harju vanhoine metsineen sijaitsee aivan itärajan tuntumassa. Harva osuu alueelle sattumalta, mutta tätä pikkuista salomaan helmeä kannattaa käydä ihan asiakseen katsomassa. Pappilanluhdan lintukosteikko ja lintutorni sijaitsevat Lieksan taajaman läheisyydessä. Lintutornille vievä reitti on esteetön. Lieksan keskustassa Brahean polkua ja Pielispolkua pitkin on mukava kävellä Lieksan satamaan.  Lue lisää: Pienestä Ritojärvestä ja Ukonsärkästä.

Δ Reitit kartalla

Show your Kli