Museot ja kirkot

Historiaa Kolilla, Lieksassa ja Juuassa

Kolin matkailualueen museotarjonta on hyvin runsas – pienistä kotiseutumuseoista aina Suomen toiseksi suurimpaan ulkomuseoon. Kirkot ja rukoushuoneet ovat tärkeitä hiljentymispaikkoja ja osa kulttuurihistoriaa.

Kolin Kotiseutumuseo

Kolin Kotiseutumuseo Kolin kylän keskustassa, Kolin Ryynäsen punamullalla maalattujen hirsirakennusten takana, esittelee alueen historiaa valokuvin, tarinoin ja esineistön kautta. Esillä on Ari Koistisen perinne-esineistöä ja Einar A. Saarelaisen valokuvia.

Avoinna: tilauksesta ryhmille

Kolin Kotiseutumuseo, Kolin kylä/Ylä-Kolintie 1 b, Koli, p. 040 730 6734, kolinkotiseutuyhdistys.fi.

Δ Kohde kartalla. Museo sijaitsee Kolin kylällä.

Koli Ski -museokahvila

Kolikeskuksessa Loma-Kolilla on avattu uusi Ski-museokahvila, jossa on esillä suomalaisen tunturihiihdon ja laskettelun historiaa 1960 ja 1970-luvuilta. Näyytelyssä on mukana vanhaa muuta lasketteluaiheista materiaalia 1930–1950-luvuilta, alkuvaiheen monoja ja vanhoja välinemainoksia. Omana näyttelynään Alppihiihdon historiaa Alpeilta ja alppihiihdon pioneereista.

Avoinna: Sesonkeina ja tilauksesta. Kolikeskus, Hiekkaniementie 2, Koli, p. 040 050 4596, jukka.suninen@remal.fi.

Δ Kohde kartalla. Ajoaika Kolin kylältä noin kahdeksan minuuttia.

Kolin kirkko

Vuonna 1930 Kolin kylän keskustaan valmistuneen Kolin kirkon on suunnitellut arkkitehti Veikko Kyander. Alttariveistos on kuvanveistäjä Eva Ryynäsen tekemä. Rakennus valmistui alun pitäen kristillisen yhdistyksen rukoushuoneeksi, ja sitä on laajennettu myöhemmin nykyiseen muotoon. Kirkossa on esillä uskonnonopetustaulunäyttely. Avoinna yleisölle kesäisin. Jumalanpalveluksia kirkossa pidetään kerran kuukaudessa.

Kolin kirkko, Kolin kylällä/Ylä-Kolintie 4a, Koli, p. 040 036 9919, lieksa@evl.fi.

Δ Kohde kartalla. Kirkko sijaitsee Kolin kylällä.

Pielisen museo

Pielisen museo Lieksan keskustan tuntumassa on Suomen toiseksi suurin ulkomuseo. Ulkomuseossa on kolme eri vuosisadoilta olevaa pihapiiriä yksittäisen mökkiläisen asumuksesta talonpoikaiseen mahtitaloon. Alueella on myllyosasto, maatalous- ja palo-osasto sekä laaja metsäosasto Savotanranta. Paikallisen rakennusperinteen ja historian lisäksi museon painopisteenä on metsätyökulttuurin tallentaminen. Vanhimmat museon 70 rakennuksesta ovat 1700-luvulta. Huom! Museon muuton takia sisänäyttelyhallit ovat suljettuna yleisöltä kesällä 2023.

Pielisen museo, Pappilantie 2, 81720 Lieksa, museo@lieksa.fi, p. 040 104 4151, www.lieksa.fi/museo. Δ Lieksan museot kartalla Ajoaika Kolin kylältä noin 1 tunti ja 20 minuuttia.

 

Eva Ryynäsen taiteilijakoti ja Paaterin kirkko

Kuvanveistäjä Eva Ryynäsen (1915-2001) taiteilijakoti Paateri on upea vierailukohde. Kansansuosioon 1970- ja 80-luvuilla nousseen taiteilijan ja tämän Paavo-puolison kotitilan asuinrakennuksessa, ateljeessa ja galleriakahvilassa voi ihailla veistoksia, reliefejä sekä ainutlaatuisia rakenteita ja kalusteita. Suurin yksittäinen taideteos on vuonna 1991 valmistunut hämmästyttävän hieno Paaterin kirkko, jossa vieraita ihastuttavat mm. yksittäisistä männynrungoista veistetyt yksilölliset istuinpenkit. 

Paateri, Paateri 21, 81560 Vuonisjärvi, p. 040 104 4055, www.lieksa.fi/paateri  Δ Lieksan museot kartalla Ajoaika Kolin kylältä noin 1 tunti ja 10 minuuttia.

 

Vornan museotie

Vornan museotie on 2,7 kilometriä pitkä soratie (nro 5077) luonnonkauniissa järvi- ja harjumaisemassa Lieksan ja Joensuun rajalla Kelvällä, noin 30 kilometriä Lieksan keskustasta Joensuun suuntaan. Vornan museotie edustaa 1600–1700-luvun tieverkon rakentumisen historiaa. Tien varrella on Suomen sodan aikana vuonna 1808 käydyn taistelun muistomerkki.

Δ Museot ja museotie kartalla

Lieksan kirkot

Vuonna 1982 valmistuneen Lieksan evankelisluterilaisen kirkon ovat suunnitelleet kuuluisat arkkitehdit Raili ja Reima Pietilä. Ortodoksipyhätöistä kuuluisimpia ovat vuonna 1960 valmistunut Profeetta Elian kirkko sekä vuonna 1769 rakennettu, Suomen vanhin ortodoksinen pyhäkkö Kristuksen kirkastumisen tsasouna.

Lieksan ev. lut. kirkko, Kirkkokatu 1, 81700 Lieksa, Profeetta Elian kirkko, Iljankatu 14, 81700 Lieksa, Kristuksen kirkastumisen tsasouna Lieksan kirkkopuistossa.

Δ Kohteet kartalla. Ajoaika Kolin kylältä kohteisiin noin 1 tunti ja 20 minuuttia.

Puu-Juuka

Puu-Juuka on Juuan kirkonkylän vanha keskusta ja hieno esimerkki kadonneesta rakennusperinteestä. Sen alkuperäinen ilme tekee kirkonkylän keskustan ainutlaatuiseksi. Alue sijitsee Juuanjoen ja valtateiden väliin jäävässä kolmiossa. Vanhimmat alueella säilyneet rakennukset ovat 1800- ja 1900-lukujen vaihteesta.

Puu-Juuan alueella sijaitsevat Myllymuseo, Herralankosken puisto, Vikilän taidetalot, Puuhelmen päiväkoti, Kansalaisopisto, Työväentalo, Taitokartano yrittäjineen, Majatalo Juuka ja paljon muuta nähtävää.

Δ Puu-Juuka kartalla. Ajoaika Kolin kylältä noin 30 minuuttia.

Myllymuseo ja Pitäjämuseo

Juuan Myllymuseo sijaitsee historiallisen Puu-Juuan kupeessa. Idyllinen, hyvin säilynyt museoalue sisältää myllyn, myllärin tuvan, aitan ja savusaunan.

Juuan Pitäjämuseo on täynnä juukalaista maalaishistoriaa. Vuonna 1825 rakennettu viljamakasiini on pullollaan vanhaa esineistöä - viljamakasiinin lisäksi alueella on aitta, riihi ja uusimpana Eerolan asuinrakennus, joka siirrettiin Rontsasta, pystytettiin uudelleen ja peruskorjattiin.

Myllymuseo, Sairaalantie 1, 83900 Juuka. Pitäjämuseo, Vuorentie, 83900 Juuka. www.juukaseura.fi

Δ Kohteet kartalla.  Ajoaika kohteisiin Kolin kylältä noin 30 minuuttia.

Juuan kirkko

Juuan kaunis puukirkko on rakennettu vuosina 1850-1851, ja se on vihitty juhlallisesti käyttöön 10.7.1859. Kirkon on suunnitellut arkkitehti C.A.Gustavsson, mutta kellotapulin ovat juukalaiset rakentaneet omatoimisesti.

Alttaritaulu on Kaarlo Kiljanderin (1885) tekemä jäljennös A. von Beckerin maalaamasta, tulipalossa tuhoutuneesta alttaritaulusta ”Kristus ristillä”. Kirkon urut ovat Kangasalan urkutehtaan valmistamat, 22-äänikertaiset mekaaniset urut vuodelta 1974.

Juuan kirkko, Tuhkalantie 2, 83900 Juuka, www.juuka.fi.

Kirkko kartalla. Ajoaika Kolin kylältä noin 30 minuuttia.

Show your Kli