Sotahistoria

Useita kohteita Lieksan alueella

Sotahistoria on vahva osa Lieksan historiaa. Sotahistoriallisia kohetita on Lieksan alueella paljon. Rukajärvi-sotatien tien pituus on Suomen puolella Lieksan alueella 44 kilometriä. Tie on tunnettu muun muassa samannimisestä Antti Tuurin romaanista ja siitä tehdystä elokuvasta. Kaikki Lieksan alueen sotahistorialliset kohteet löydät karttapalvelusta.

Rukajärventie ja Jukolan Motti

Rukajärventie on Lieksan alueella rautatieasemalta alkava, Pankajärven ja Nurmijärven kautta Kivivaaraan ulottuva jatkosodan taistelutie. Se on noin 44 kilometriä pitkä ja sen varrelle on pystytetty yhdeksän opastetaulua. Rukajärven tien kokonaispituus
Venäjän puolella sijaitsevalle Rukajärvelle on noin 230 kilometriä. Jukolan Motti on sota-aikainen huolto- ja koulutuskeskus, jossa yleisön vapaasti käytettävissä oleva grillikota ja valokuvanäyttely.

Δ Jukolan Motti kartalla. Lue lisää Rukajärventiestä.

Rukajärvi-keskus

Rukajärvi-keskuksen kokoelmissa on tuhansia valokuvia, esineistöä ja digitoitua haastattelumateriaalia sekä dokumentteja.
Siellä on tiedot myös Rukajärven suunnan 2 750 kaatuneesta. Rukajärvikeskuksesta voi tilata opastuksia Rukajärventielle.

Rukajävikeskus, Asema-aukio 2, 81700 Lieksa, p. 013 521 929, lieksan.tukipiste@kolumbus.fi, www.rukajarvikeskus.fi. Esittelyvideo keskuksesta.

Δ Kohde kartalla.  Ajoaika Kolin kylältä 1 tuntia ja 20 minuuttia.

Lieksan Rajaperinnetalo

Lieksan Rajaperinnetalo sijaitsee Timitrassa Lieksan rajavartioaseman tontilla, käynti Venetien kautta. Lieksan Rajaperinnetalo esittelee rajavartioinnin historiaa. Näyttely koostuu esineistä, kuvista ja teksteistä. Rajaperinnetaloa ylläpitää Lieksan Rajakilta ry.

Avoinna: pääasiassa tilauksesta. Lieksan Rajaperinnetalo, Venetie 1, 81720 Lieksa, p. 040 186 9119.

Kohde kartalla. Ajoaika Kolin kylältä noin 1 tuntia ja 20 minuuttia.

Änäkäinen

Änäkäisellä voi tutustua panssariesteiden keskellä kouriin tuntuvasti viime sotiemme historiaan. Suomen ja Venäjän välinen raja on noin kahdeksan kilometrin päässä alueelta. Änäkäisen pieni alue soveltuu päiväretkikohteeksi, mutta alueella on myös laavuja yöpymiseen. Lue lisää:  www.luontoon.fi/anakainen.

Δ Änäkäisen sotahistorialliset reitit kartalla.

Show your Kli