Milloin Kolille

Reissaa talvella tai kesällä

Kolin luonto ja maisemat elävät koko ajan vuodenaikojen kulun mukaan – ja säväyttävät vieraita ympäri vuoden. Euroopan vanhin paikka on ollut olemassa jo kolme miljardia vuotta ja on erityinen matkakohde milloin tahansa.   


Suomalainen kesäperinne kukkii!

Kesäkuussa on päivä pisimmillään ja Kolin kansallispuiston kukka-ahot hehkeimmillään.

Kesä-Kolilla nautitaan suuren Pielisen aalloista, saarista ja rannoista sekä koskenlaskusta Ruunaan retkeilyalueella pitkälle syksyyn. Kansa lomailee seudun monissa mökeissä, grillaa, saunoo, retkeilee ja ratsastaa. Kolin kansallispuisto saa kesäasukeiksi lampaita, hevosia ja kyyttöjä, jotka laiduntavat kulttuurimaisemassa ja ilahduttavat ulkoilijoita.

Kolin kesä on myös kulttuurikesä! Lieksan Vaskiviikko, Monola-Juhlaviikko, Teatteri-Koli, Kolin Retkiviikko ja Pielinen Soi -festivaali antavat ilon ja ajattelemisen aihetta lomakauden jälkeenkin.

Syksy on retkeilijän kulta-aikaa

Kolin maisemat ovat kuuluisia ruskastaan: syksyn otteessa keltaisen, punaisen ja oranssin sävyihin värjäytyviä koivuja, pihlajia ja haapoja on seudun metsissä runsaasti kaskiviljelyn seurauksena. Yli sadan kilometrin reitti- ja polkuverkosto johdattelee patikoijaa korkeille vaaroille, joilta avautuu satoja neliökilometrejä ihailtavaa yhdellä kertaa.

Syksy tuo seudulle lisää tapahtumia. Syyskuussa nautitaan Koli Ruska Bluesista ja Vaarojen MTB:sta, lokakuussa Suomen polkujuoksumestarit kruunataan Vaarojen Maratonilla.  

Takuuvarmasti lunta

Eteläisen Suomen pisimmät ja suurimman korkeuseron tarjoavat laskettelurinteet, maan kauneimmat hiihtotapahtumat ja maastohiihtoreitit ja joka talvi tykkylumen vuoraamat maisemat tekevät Kolista idyllisen talvikohteen.

Maastohiihtokausi avataan muuta seutua aiemmin Kolilla tai naapurissa Kontiolahden ampumahiihtostadionin tykkylumiladuilla.

Keskitalvella automatka Euroopan sisävesien pisimmällä virallisella jäätiellä on jo sinällään huima kokemus, kun oman auton ja jääkannen alla on 40 metriä vettä! Erityisen hyvin Koli sopii lumikenkäilyyn: korkeuserot ja paksu lumi tekevät Kolista lumikenkäilijän unelmakohteen.

Heleän vihreä kevät

Kolin talvi kestää pitkään. Kolin rinteiden suunta kohti itää ja pohjoista pitää huolta siitä, että laskettelemaan pääsee pitkälle kevääseen.

Kun lumi sitten sulaa, Kolin kaltevilta rinteiltä kuuluu ihan urakalla solinaa ja lirinää! Luonto herää ja lintukonsertit yltyvät – Kolin kansallispuistossa on havaittu ainakin 4 078 eliölajia, enemmän kuin missään toisessa suomalaisessa kansallispuistossa.   

Huhti-toukokuussa moni yhteisö tulee Kolille suunnittelemaan tulevaa ja pitämään kokouksia. Uutta voi ideoida pienellä porukalla vaikka kotaillallisen äärellä tai suuremmalla sakilla aina 200 henkilöä vetävässä Kolin luontokeskus Ukon auditoriossa.     

Show your Kli