SYKSYN HELMIÄ LIEKSAN LUONNOSSA

LÖYDÄ ERÄMAIDEN SALAISET REITIT JA ESTEETTÖMÄT KOHTEET

Lieksan ja Kolin luonto on tallettanut sinulle parhaat helmet. Luonnon salaiset sopukat, lämpimissä sävyissä loistava sammalpeitto, kosteikkopurojen solina, huikea tuoksujen kirjo ja sadunomainen polku tarjoavat huikeita mahdollisuuksia retkellesi.  Lieksassa on useita lyhyitä erämaareittejä, jotka sopivat koko perheen löytöretkiin. Esteettömissä kohteissa jokainen voi täydentää kokemusvarastoaan ja virittää mielensä laulamaan yhdessä luonnon kanssa. Matkailuyritykset tarjoavat mieleenpainuvia aktiviteetteja, herkullisia ruokanautintoja ja rentouttavan majoituksen saunoineen. Poimi oma unohtumaton syksyinen lomasi ja nauti!

Pienelle Ritojärvelle ajetaan upeaa soiden ja lampien reunustamaa harjutietä pitkin. Perillä helppokulkuisen patikkareitin varrella näet uskomattomia vanhojen kelojen muodostelmia, joissa voit erottaa jopa krokotiilin ja peikkojen hahmoja. Ukonsärkkä itärajan tuntumassa on aarniometsien helmi, jonne kannattaa asiakseen matkata ihmettelemään luonnon kauneutta ja suuruutta. 

Lintujen suosima Reposuo puolestaan kylpee kirjavissa syksyn väreissä. Tasainen maasto ja pitkostettu reitti on helppo kuljettava myös lapsille. Reposuolla voi kurkistaa maisemaa korkealta lintutornista ja nauttia retkieväitä nuotion loimussa. Miikkulankankaan maastossa Ruunaalla on perheen pienimmillekin sopiva parin kilometrin Närelenkki taukopaikkoineen sekä lapsiystävällinen Miikkulanlampi, josta voi narrata kaloja.   

Δ Kohteet kartalla

 

Helppokulkuinen Kolin kulttuuriympäristön reitti on oiva kohde nähdä aitoa maaseutua, kaskimaita, solisevia puroja, lehtomaisemia ja laitumella käyskenteleviä maatiaiseläimiä. Vanhat pihapiirit ja tunnelma jättävät kiehtovan muistijäljen entisaikojen maisemista jokaisen mieleen.

Mäkrävaaran reitti kulkee aluksi kuusimetsien halki alas vanhoille asuinpaikoille ja ahoille. Kahdeksikon muotoinen reitti on vaativa nousuineen, mutta useat maisemakalliot ja historiallinen Järnefeltin maalauksissa nähty mänty kruunaavat kiipeämisen Mäkrävaaralle. Eväshetken voit viettää vaikkapa idyllisellä Ikolanaholla nuotioeväitä nauttien. 

Δ Kolin reitit kartalla

Frisbegolfia kolmella kentällä
Frisbegolfin harrastajille ja lajin kokeilijoille Lieksassa on kolme erilaista rataa – 18-väyläinen ja vaihtelevassa maastossa etenevät Timitraniemen hiihtokeskuksen rata, Urheilupuiston tasaisempi yhdeksän väyläinen rata ja Kolilla haastetta antaa Ukko-Kolin laskettelurinteeseen rakennettu täyspitkä 18 -väyläinen rata. 

Δ Kentät kartalla

Kuvanveistäjä Eva Ryynäsen taiteilijakoti ja Paaterin kirkko
Kuvanveistäjä Eva Ryynänen oli omaleimainen kuvanveistäjä, jonka elämäntyö ja koti löytyvät Paaterista. Ateljee, kirkko, asuinrakennus ja kahvila muodostavat vaikuttavan kokonaisuuden, jossa taiteilijan kädenjälki näkyy vahvana. Paaterin kirkko on taiteilijan suurin ja tunnetuin luomus. Suurin osa Eva Ryynäsen veistoksista on valmistettu puusta. Hän käytti puulajeja hyvin monipuolisesti. Paateri sijaitsee Vuonisjärvellä, lähellä Vuonislahden kylää, noin 27 kilometrin päässä Lieksan keskustasta. Taitelijakoti ja Paaterin kirkko kuuluvat Pielisen museon kohteisiin. Paateri on avoinna päivittäin 15.9. saakka

Pielisen museo
Pielisen museo on Suomen toiseksi suurin ulkomuseo ja se sijaitsee kauniissa Lieksanjoen maisemissa Pappilanniemessä. 
Museon näyttelyt kertovat Pielisen Karjalan ja erityisesti Lieksan sekä Pielisjärven historiasta. Paikallisen rakennusperinteen ja historian lisäksi museon painopisteenä on metsätyökulttuurin tallentaminen.
Kesäkaudella, 15.9. saakka, koko museoalue on avoinna joka päivä. Talvikaudella avoinna on museon päärakennus, jossa kattavan perusnäyttelyn lisäksi on nähtävänä vaihtuvia näyttelyitä.

Δ Museot kartalla

Luonto kertoo tarinaansa ihan jokaiselle. Esteettömät reitit ja katselulavat  antavat mukavia vaihtoehtoja päiväretkeilyyn. Lieksan taajaman läheisyydestä löytyy oikea reittien aarre – Pappilanluhdan lintukosteikko ja Pokron Pisan lintutorni.  Myös Reposuon katselulava mahdollistaa upean syksyisen suon tarkkailun myös liikuntaesteisille. Neitikosken pyörätuolireitti kulkee kosken kuohujen huumaavassa kohinassa ja siinä on hyvä kulkea myös lastenvaunujen kanssa.  Mieleenpainuva kalastuskokemus Ruunaan koskilla mahdollistuu myös pyörätuolista käsin. 

Kaikissa luontokohteissa on hyvin huolletut taukopaikat, joissa voit viivähtää ja nauttia retkieväitä.  

Δ Kohteet kartalla

Lapsiystävälliset palvelut ja aktiviteetit lomallesi

PikkuKili

PikkuKilissä on monenlaisia kotieläimiä ja eksoottisia harvinaisuuksia. Voit kalastaa lohia pienestä pihalammesta, nauttia omia retkieväitä tai ostaa kioskista valmista purtavaa, kiivetä näkötorniin ja viettää huippuhauskan päivän vaikkapa pelaamalla eläimiin liittyvää virtuaalipeliä ja kilpailla parhaista pisteistä muiden kävijöiden kanssa. Δ Kohde kartalla

Hotelli Pielinen

Hotelli Pielisessä majoittuessasi voit retkeillä useissa luontokohteissa. Käytössäsi on pieni urheilusali, pelihuone, jossa on pingis- ja biljardipöydät, lisäksi voit pelata ilmakiekkoa, pöytäjalkapalloa ja ulkoa löytyy myös urheilukenttä.  Hotellissa on sauna, uima-allas ja grillikota. Lapsille on hotellin alueella ulkoleikkipaikka sekä hotellin sisätiloissa on leikkihuone. Δ Kohde kartalla

Paimentupa

Paimentupa järjestää maastovaelluksia ja perheen pienimmille talutusratsastusta rauhallisilla Islanninhevosilla Kolin kauniissa maisemissa. Vaellukset sopivat hyvin myös ensikertalaisille. 
Δ Kohde kartalla

 

Kuivalan Islanninhevostalli

Vuonislahdessa Kuivalan tilalla ovat kavereina myös luotettavat islanninhevoset ja työympäristönä kaunis ja rauhallinen metsäluonto. 
Δ Kohde kartalla
 

Peikkoretki Kolilla

Tervetuloa koko perheen retkelle Kolin peikon askelissa! Kolin peikot henkilökohtaisesti tunteva opas kertoo retkellä peikkojen elämästä Kolilla. Tiesitkö, että peikoilla on oma mittatikku ja jumppasali? Retkellä tutustutaan Kolin luontoon ja tehdään pieniä aisteja herätteleviä leikkejä. Retkeläiset käyvät myös Kolin korkeimmilla huipuilla ihailemassa avarat maisemat ja mahtavan Pielisen. Kysy lisää: feelkoli.fi/luontoretket/
Δ Kohde kartalla

Eräeero

Eräeero tarjoaa luonnon tarkkailijoille ainutlaatuisia elämyksiä, suurpetojen valokuvausta ja tarkkailua piilokojuista. Palveluissa on huomioitu esteettömyys.  Δ Kohde kartalla

 

Leirintäalueet matkailuajoneuvoille

Lieksan puolella voit leiriytyä Rekiniemeen Vuonislahteen ja piipahtaa sieltä käsin eri kohteissa. Alueen leikkikenttä on uusittu tänä kesänä ja lapsille on käytössä myös suosittuja polkuautoja ajanvietteeksi. Rekiniemi on panostanut niin yhteisissä  tiloissa kuin saunoissakin esteettömiin ratkaisuihin. Lomakylä Timitranniemi tarjoaa myös leiriytymismahdollisuuksia ja aktiviteetteja Lieksan keskustan tuntumassa. Ruunaalla matkailuajoneuvopaikkoja löytyy Ruunaan Retkeilykeskuksesta ja Ruunaan MetsäKodilta

Kolin alueelta löydät useita Karavan -alueita. Lisätietoa täältä

Δ Kohteet kartalla


VUOKRAVÄLINEET SYKSYN RETKILLE

Löydät vuokravälineet erilaisiin harrastuksiin mm. maastopyörät, kajakit, retkeilyvarusteet, sup-laudat jne. alueen yrityksiltä. Kysy myös kantorinkkoja ja pienimmille lapsille sopivan kokoisia välineitä.  

Vuokravälineet Kolilta:

Vuokravälineet Lieksasta:
Ruunaan Matkailu
Ruunaan Retkeilykeskus 
Jongunjoen matkailu
Eräkeskus
Erästely Canoe & Outdoors
JJ-vuokraus

 

Show your Kli