Kun hengitys salpaantuu

Kylässä Erä-Eerolla

Suurpedon kohtaaminen on harvinainen kokemus. Villieläinten katselu ja kuvaaminen tuovat vanhalle savottakämpälle tuhansia vieraita jännittämään, ketä tänä yönä nähdään.

Harmaantunut, vanha savottakämppä Lieksan Kontiovaarassa on saanut uuden elämän valokuvaajien ja luontomatkailijoiden tukikohtana. Eero Kortelaisen yritys Erä-Eero on maailmanlaajuisesti tunnettu ahman kuvauspaikka. Maine kiirii kuvaajien ja villieläimiä tarkkailevien joukoissa. Jopa 85 prosenttia Erä-Eeron asiakkaista tulee muualta kuin Suomesta.

—Tänne tullaan, koska Lieksa on paras paikka maailmassa ahman kuvaamiseen, Kortelainen sanoo.

Kertomukset ja kuvat leviävät somepostausten ja blogien välityksellä ympäri maailmaa. Yrityksen Facebook-sivujen kautta tuhannet tykkääjät pääsevät seuraamaan päivityksiä, milloin karhut ovat heränneet talviunilta tai miten ahmat loikkivat ensilumessa.

—Siinä on riemua ja sanan helinää aamupalapöydässä, kun kojulta on yön jälkeen palattu, Kortelainen sanoo.  

Ahma, susi ja karhu – kaikki erilaisia

Tässä Erä-Eeron luonnehdinnat katselukojun toivotuimmista vieraista

Ahma

—Ahma on utelias ja sympaattinen. Se liikkuu ympäri vuoden ja sitä voi nähdä niin päivällä kuin yölläkin. Ahma on aluksi aika arka, mutta kun se luottaa paikan turvallisuuteen, se uskaltaa tulla paikalle vaikka on edelleen hirveän varuillaan. Kojusta saa kuulua pieniä kolahdusääniä, mutta ihmisten puheääntä ahma ei siedä. Syksy on hienointa aikaa, kun pennut alkavat itsenäistyä emostaan ja tulevat nujuamaan keskenään ja pyörivät toisten pentujen kanssa.

Karhu

—Karhuja tulee paikalle, kun ruokaa on tarjolla enemmän. Karhu liikkuu parhaiten marja-aikaan ja syksyllä. Lumihangella liikkuvat karhut kiinnostavat kuvaajia, koska sellainen on harvinaisempaa. Karhu on aikamoinen hämmentäjä: se kaapii, kuopii, kaivaa, sotkee ja tekee vaikka mitä. Olemme metsästysalueen keskellä, ja karhut ovat koko ajan varuillaan ja varpaillaan tänne tullessaan.

Susi

— Susi on hirveän kysytty ja kuvauksellinen eläin. Mutta tosi arka. Se kiertelee etäämmällä 20–30 metrin päässä. Se ei uskalla hakea ruokaa suoraan haaskalta, vaan antaa ahman kasata ruoat. Kun ahma sitten lähtee viemään lihaa pennuilleen, susi hyökkää paikalle ja ahma tiputtaa ruoan, pelastaa itsensä ja kiipeää puuhun tai juoksee karkuun.   

 

Villieläinten katselu ja valokuvaus

 • Voit tarkkailla ja kuvata eläimiä kelohirsisessä kämpässä tai erikokoisissa kuvauskojuissa.
 • Kaksiosaisessa katselukämpässä on tilaa noin 20 henkilölle. Kämppään on esteetön kulku, joten elämys on mahdollinen myös liikuntarajoitteisille. Tiloissa on lämmityslaitteet, kerrossängyt, makuupussit ja kuivakäymälät. Erikoisuutena kuuntelulaitteet eläinten äänien kuuntelua varten.
 • Kuvauskojuilla voit kuvata ahmaa ympäri vuoden lampi- ja kangasmetsämaisemissa. Kuvausmatkat ovat noin 3-80 metriä.
 • Kävelymatkaa kojuille on noin 50–300 metriä.
 • Kaikissa kojuissa on ruuvit kuulapäiden kiinnitykseen, kuivakäymälät, makuupussit ja mahdollisuus nukkumiseen. Talvisaikaan kojuissa on myös kaasulämmitin.

Ohjelma

 • Saapuminen klo 14 Keljänpuron eräkämpälle
 • Tervetulotoivotus ja kahvit
 • Yritysesittely ja petoinfo
 • Siirtyminen eläinten kuvaus- ja katselukämpälle noin klo 15.30
 • Eläinten kuvausta/tarkkailua
 • Lähtö Keljänpurolle seuraavana aamuna noin klo 8.

 • Hinta sisältää: tulokahvi, yritysesittely, opastus, kojueväät, vakuutukset ja aamupala.
  Lisämaksusta: sauna, päivällinen, päivälepopaikka.
  Huomioitavaa: Sään mukainen pukeutuminen. Omat kamerat, kuulapäät, kiikarit ja nauhoituslaitteet mukaan. Mikäli otat omia eväitä, vältä äänekkäitä ja voimakkaan tuoksuisia eväitä.

Show your Kli

Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK