Aitoja maaseutuelämyksiä perinnepihapiirissä


Yrittäjä Virpi Matilainen on pyrkinyt luomaan 1800-luvun pihapiiriin seesteisen ja mummolamaisen tunnelman.

Tunnelmallisena perinnepihapiirinä avautuvassa Leskelän Mummon Hevospihassa matkailijaa odottavat elämykset kotieläinpihan suloisten asukkien tapaamisesta ja eläintenhoidosta ratsastustunteihin. 1800-luvun puolelle juurtuvalla juukalaisella maatilalla yrittäjänä toimiva Virpi Matilainen on keskittynyt luomaan paikalle monipuolista koettavaa asiakkaiden toiveita seuraten.

-Tänne voi tulla tutustumaan oikeaan, perinteiseen suomalaiseen kulttuuriin. Ajatus on pitää tämä pienenä, idyllisenä ja mummolahenkisenä paikkana. Sen voin kuitenkin luvata, että tässä paikassa on joka kesä jotain uutta katsottavaa.

Leskelän Mummon Hevospihassa käyskentelee muun muassa vanhimman suomalaisen karjarodun edustajia.

Ensimmäistä kesää avoinna olevassa kotieläinpihassa pääsee tutustumaan entisajan maatilan kasvatteihin, kuten vanhimpaan suomalaiseen karjarotuun eli kyytöiksi kutsuttuun itäsuomenkarjaan, lampaisiin, kanoihin ja tietenkin hevosiin. Lisäksi tilalla asustaa herttaisia poneja ja muutama pörröinen kanikin. Koko alue nuotiopaikkoineen on käytössä kotieläinpihaan lipun ostaneille, ja ohikulkijoitakin palvelee mummon kesäkahvila herkkuineen.
Tavallisimpien maatilan eläinten ohella kotieläinpihasta löytyy myös muutamia rescue-eläimiä, kuten pienoinen Hupsis-kani.

Maaseutukokemuksesta saa suurimman ilon irti varaamalla Mummon matkassa maatilalla -paketin, johon sisältyy esittelykierros kotieläinpihassa ja pullakahvit vanhassa aitassa. Samalla menneisyyden kaiut avautuvat vierailijoille Matilaisen kertomien tarinoiden kautta. Kauan asutun tilan kertomuksista löytyy muun muassa pellolta Amerikkaan karanneita sukulaisia ja aitan kivijalasta löytyneet miesten tanssikengät.

- Kun aitoissa on aikoinaan kylän tyttäret nukkuneet, niin on voinut käydä niin, että sulhanen on piilottanut kengät tuonne kivijalan alle. Varmaan olikin talon isäntä yllättänyt, ja oli tullut nopea lähtö, Matilainen naurahtaa.

Tilan historia kätkee sisälleen mielenkiintoisia tarinoita, jotka tuovat vierailulle oman ulottuvuutensa.

Lapsiperheet ja erilaiset aikuisryhmät pääsevät tutustumaan maatilan arkeen ja osallistumaan eläinten hoitamiseen 1.9.-31.5. varaamalla Päivä maalla -paketin.

-Ollaan esimerkiksi tallihommissa, ja voi kokeilla talutusratsastusta tai kärryajelua. Yksikin lapsi löysi kananmunan pesästä, niin se oli hänelle päivän kohokohta. Pakettiin voi valita myös lounaan ja jälkkäriksi saa tietenkin mummon herkkupannaria.

Päivä maalla -paketin varaamalla pääsee osallistumaan eläinten hoitamiseen ja halutessaan ratsaillekin.

Leskelän Mummon Hevospiha, Leskeläntie 49, 83900 Juuka

avoinna ke–ma klo 10–18 elokuun loppuun asti. Poikkeuksellisesti suljettu 18.–19.7.2020 yksityistilaisuuden vuoksi!

p. 050 324 4729

vmatilai@outlook.com

Leskelän mummon Hevospiha

Show your Kli

Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK