Select language
 • Muistilista on tyhjä. Lisää kohteita ja sisältöjä muistlistalle painamalla "Lisää muistilistalle".

  Pinta-ala m2
  Makuuhuoneita kpl
  Nunc bibendum erat diam, non vulputate magna aliquam fermentum.
  5+2 henk
  Varaa
  999,99 €

Lieksan luontokohteita

 

ruunaa_812_217.jpg

Ruunaan retkeilyalue. Tule ja koe Ruunaan kuohuvat kosket ja Venäjän rajan läheisyys! Tarjolla on ikimuistoinen seikkailu vapaana virtaavissa koskissa ja kalastuselämyksiä alueen vaihtelevissa vesissä. Merkityt reitit, huolletut taukopaikat ja monipuoliset palvelut toivottavat kävijän tervetulleeksi. Ruunaan opastuspiste on Retkeilykeskuksessa, Neitikoskentie 47, 81750 Pankakoski, puh. 0206 39 5654, ukko@metsa.fi.

Reposuon alue
. Reposuo on linnustollisesti arvokas soidensuojeluohjelman kohde Pankakosken taajaman kupeessa. Siellä voi helposti seurata lintujen pesimäpuuhia tai muuttolintujen vierailuja. Pohjois-Karjalan suoluonnon monimuotoisuus on hyvin nähtävissä Reposuolla. Reposuon alueella maisemat vaihtelevat yllätyksellisesti avosuosta harjanteisiin ja järvenrantanäkymiin. Päiväretken aikana mielenkiinnon voi suunnata niin erilaisiin lintulajeihin kuin suoluonnon
vaihtelevuuteen tai vaikkapa marjanpoimintaan. Soilla ilahduttaa alkukesästä suokukkien kauneus ja loppusyksyllä karpaloiden puna. Luonnontarkkailu onnistuu erinomaisesti luontoa häiritsemättä Ulkkajoen lintutornista ja katselulavalta sekä koko Reposuon kiertävän Ketunlenkin (12 km) varrelta. Ruunaantie 48, 81700 Lieksa, p. 020 639 5654, ukko@metsa.fi.

Ukonsärkkä.
Ukonsärkkä on pieni päiväretkeilyyn sopiva kohde, jonka kauneutta ei voi olla ylistämättä. Hieno harju vanhoine metsineen sijaitsee aivan itärajan tuntumassa. Harva osuu alueelle sattumalta, mutta tätä pikkuista salomaan helmeä kannattaa käydä ihan asiakseen katsomassa. Ukonsärkällä on yhä taattu luonnonrauha, vaikka Ukonlammen laavulla saattaakin kohdata muita eräihmisiä. Alueen läpi vie lyhyt Ukonpolku, joka esittelee sieviä harjumaisemia lampija
suonäkymineen.
Ukonsärkkä kuuluu vanhojen metsien suojeluohjelmaan. Aikaisemmin alue on ollut Metsähallituksen omalla päätöksellä rauhoittama luonnonhoitometsä. Ukonsärkän pohjoisosa on hiljattain harvennettu ja aluetta ympäröivät tavalliset talousmetsät. Puh. 020 639 5654, ukko@metsa.fi.

patvinsuo_812_217.jpg

Patvinsuon kansallispuisto. Patvinsuon kansallispuisto on rauhaisa retkeilykohde erämaisen luonnon helmassa. Kansallispuisto on kansainvälisestikin merkittävä suoluonnon suojelu- ja tutkimusalue, jossa on lisäksi niin vanhoja
aarniometsiä kuin kauniita hiekkarantaisia vesistöjä. Alue soveltuu omatoimiseen päivän tai parin patikkaretkeilyyn: maastoon merkittyjä polkuja on yhteensä n. 80 km. Polut ovat pääosin helppokulkuisia. Retkeä voi laajentaa monien mahdollisuuksien Karjalan Kierros -retkeilyreitistölle.
Alue on mitä mainioin erämaisen luonnon tarkkailuun. Patvinsuon tunnuseläin karhu välttelee ihmistä, eikä sitä yleensä näe, mutta sen sijaan majavan patoja ja pesiä on nähtävissä lähes kaikkien purojen varsilla. Joutsenet, kurjet, hanhet ja lukuisat suo-, kana- ja petolinnut kuuluvat puiston linnustoon. Lintuja voit tarkkailla Teretinniemen lintutornista ja Surkansuon lintulavalta.
Patvinsuon kansallispuiston opastuspiste on Suomun luontotupa, joka on avoinna toukokuulta syyskuulle. Katso aukioloajat: www.luontoon.fi/patvinsuo. Suomuntie 54, 81650 Hattuvaara, p. 020 639 5654, ukko@metsa.fi.


Pieni Ritojärvi. Pieni Ritojärvi on ihastuttava päiväretkikohde. Parasta antia on Ritojärven kierto (5,2 km), joka kokoaa alueen kauneimmat näkymät saman reitin varrelle. Rengasreitti johdattelee kulkijaansa suolla ja metsäisessä harjumaisessa järven ympäri. Pienen Ritojärven laavulla voi nauttia retkieväitä. Alueelle pääsee Kontiovaarantietä,
joka on huikeana harjutienä sinällään nähtävyys. Myös Ritosärkän päällä kulkeva vanha tie ja sen varrella sijaitsevat kärryvajat vievät ajatukset entisajan matkantekoon. Lisäksi alueella on muistoja viime sotien tapahtumista.
Kontiovaarantie, 81650 Hattuvaara, p. 020 639 5654, ukko@metsa.fi.

Karhunpolku. Karhunpolku on 133 km pitkä eräretkeilyreitti Patvinsuon kansallispuistosta Ruunaan retkeilyalueen ja Änäkäisen kautta Teljoon. Reitti on merkitty oranssinvärisin täplin ja reitin voi kulkea molempiin suuntiin. Reitin varrella on nuotiopaikkoja, laavuja, autiotupia ja matkailuyrityksiä. Karhunpolku on osa laajaa Karjalan Kierros -reitistöä.
Karhunpolku on merkitty Karjalan Kierros 3 -karttaan. Reitti on nähtävissä Lieksan kaupungin karttapalvelussa www.infokartta.fi/lieksa. Karhunpolun ylläpidosta huolehtii Lieksassa liikuntatoimi. Jos huomaat reitillä tuulenkaatoja tai huomautettavaa nuotiopaikkojen ja laavujen kunnosta, ota yhteyttä liikuntapaikkojen hoitajiin: jaa.halli@lieksa.fi tai p. 040 104 4775. Suomuntie, 81650 Hattuvaara.

Paaterin polku. Paaterin polku on 4,7 km pitkä reitti Vuonislahden kylätoimintakeskus Kukosta kuvanveistäjä Eva Ryynäsen taiteilijakotiin Paateriin. Polku on pääosaltaan ajettavissa myös polkupyörällä. Talvella Vuonislahden kylän ja Paaterin välillä on hiihtolatu. Puh. 0400 170 255, vuonis@vuonis.net, www.vuonislahti.fi.

Änäkäinen. Änäkäisellä voi virkistäytyä kalastuksen parissa tai tutustua panssariesteiden keskellä kouriintuntuvasti viime sotiemme historiaan. Suomen ja Venäjän välinen raja on noin 8 kilometrin päässä alueelta. Änäkäisen pieni alue soveltuu päiväretkikohteeksi, mutta alueella on myös laavuja yöpymiseen. Vaellusta voi jatkaa Änäkäisen pysäköintialueelta
Karhunpolkua pitkin kohden etelää aina Patvinsuon kansallispuistoon tai pohjoiseen Kuhmon rajalle Teljoon asti.
Änäkäisen virkistyskalastusaluetta ympäröivät virkistysmetsät. Metsiä hakataan harvakseltaan ja retkeilyä kunnioittaen.
Kivivaarantie, 81970 Jongunjoki, puh. 0206 39 5654, ukko@metsa.fi.

Brahean polku. Lieksan Varasojan maisemiin on rakennettu esteetön luontopolku, Brahean polku. Luontopolku alkaa ev.lut. kirkon parkkipaikalta ja päättyy pyörätielle. Polku on suurimmaksi osaksi vankkaa, lankkurakenteista siltaa, jossa on reunat tai kaiteet. Loppuosa on tasoitettua kivimurskaa. Pituutta polulla on n. 350 metriä ja sen pystyy kulkemaan niin pyörätuolilla, rollaattorilla kuin lastenvaunuja työntäen. Levähdyspaikkoja polulla on kaksi. Polku on tehty kosketusetäisyydelle puista. Lajistona reitillä on pihtakuusta, tavallista kuusta, lehtikuusta ja koivua. Polulta näkyvät montut maastossa ovat vanhan Varasojan vesireitin aikaisia säilytyskuoppia. Braheantie, 81700 Lieksa.

Pielispolku. Kivituhkapintainen ja pitkospuilla varustettu reitti kaupungin sydämessä upean Pielisen rantamailla. Luontopolku alkaa Braheantieltä satamaan päin mentäessä heti radan jälkeen oikealta. Reitin pituus
on n. 850 m. Lintujen tarkkailutasanne ja levähdyspenkkejä. Braheantie, 81700 Lieksa

Pappilanluhdan lintukosteikkoreitti ja Pokron Pisa -katselutorni. Pappilanluhdan lintukosteikko ja lintutorni avattiin 31.5.2012. Alue sijaitsee aivan Lieksan keskustan kupeessa, n. 1 km keskustasta Joensuun suuntaan, kantatie 73:n varrella. Pysäköintialueelta on n. 200 m pitkä kävelysilta Pokron Pisa -katselutornille. Kävelysilta sopii myös pyörätuolilla tai lastenvaunujen kanssa liikkuville. Alueen rengasreitin pituus pysäköintialueelta on n. 1,1 km.