Select language
 • Muistilista on tyhjä. Lisää kohteita ja sisältöjä muistlistalle painamalla "Lisää muistilistalle".

  Pinta-ala m2
  Makuuhuoneita kpl
  Nunc bibendum erat diam, non vulputate magna aliquam fermentum.
  5+2 henk
  Varaa
  999,99 €
Loading...

Koli-Info

Kolilla on monta merkitystä. Se on kansallismaisema, kansallispuisto, matkailualue, laskettelu- ja hiihtokohde, eteläisen Suomen korkein kohta, geologinen nähtävyys ja suomalaisen kulttuurin keskittymä.

Suomen kansallismaisema

Vuonna 1994 ympäristöministeriössä valittiin 27 erityisen merkittävää suomalaista maisemakokonaisuutta Suomen kansallismaisemiksi. Koli oli yksi valituista maisemista. Monet pitävätkin Kolia yhtenä tärkeimmistä tai kaikkein tärkeimpänä kansallismaisemistamme.  Kolia on myös sanottu Suomen kuvatuimmaksi maisemaksi.

Monien mielestä Pohjois-Karjalan Koli on Suomen kaunein luontomatkailukohde. Koli on ainutlaatuinen kokonaisuus
– yhdistelmä kansainvälisestikin tunnettuja luonto- ja kulttuuriarvoja sekä laadukkaita ja monipuolisia matkailupalveluja. Koli on aktiivisen,  luonnossa viihtyvän matkailijan ykköskohde.

Kolin kansallispuisto

Kolin kansallispuisto houkuttelee vuosittain yli 140 000 vierailijaa. Metsähallituksen luontopalveluiden avulla sovitetaan yhteen alueiden luonnon ja kulttuuriperinnön suojelu sekä virkistyskäyttö. Luontokeskus Ukon matkailuneuvonta palvelee matkailijoita ja Kolin kansallispuistoon tutustuvia vieraita.

Taiteilijoiden Koli

Kolin maisemat ovat innoittaneet monia taiteilijoita ja kirjailijoita, mm. Jean Sibeliusta, Juhani Ahoa ja Eero Järnefeltiä. Koli on vahva suomalaisuuden ja kalevalaisuuden symboli.

Kolin kalliot

Kolin vaaroilta itään oleva alue on noin 2,6 miljardia vuotta vanhaa kallioperää, joka on pääosin graniittigneissiä. Vaarajonon länsipuolinen alue on nuorempaa liuskekiveä, joka koostuu pääasiassa kovasta, lähes valkoisesta kvartsiitista. Vaaleaan kvartsiittikallioon on sekoittunut tummaa magmakivilajia, joka on peräisin muinaisista tulivuorenpurkauksista. Koli on jäänne paljon suuremmasta, lähes Himalajan kokoisesta vuoristosta, joka on muinoin sijainnut alueella. Jääkaudet ovat siloittaneet korkeat huiput ja vain kovin kiviaines, kvartsiitti on jäänyt koholle.  

Luontokeskus Ukon pysyvä "Kolin perintö" -näyttely kertoo moniulotteisesti Kolin historiasta ja geologiasta. Puolen tunnin ajomatkan päässä Kolilta, Juuan Nunnanlahdessa sijaitsevan Suomen Kivikeskuksen tarjonta esittelee upeasti kiven elämää ja käyttöä. Voit tutustua esi-isiemme muinaiseen kiven käyttöön  tai  nykyaikaiseen kaivos- ja kiviteollisuuteen. Voit myös halutessasi katsella lyhytfilmejä esimerkiksi tulivuorista tai kivirakentamisesta.

Ihminen Kolilla ja Kolin kylä

Ensimmäiset asukkaat saapuivat Kolille vasta 1600-luvulla. Tällä hetkellä asukkaita Kolin kylällä on hieman alle 300 henkeä. Koli kuuluu osana Pielisen toisella puolella sijaitsevaan Lieksaan.

Kolin kylällä on hyvin varustettu kyläkauppa, kirkko, kahvila, matkailuneuvonta, erinäisiä näyttelytiloja ja myymälöitä ja kotiseutumuseo. Kunnallisia palveluja ovat Kolin alakoulu, ryhmäperhepäivähoito ja VPK.

Kolin kotiseutuyhdistys ylläpitää Kolin kotiseutumuseota ja järjestää erilaisia tapahtumia ja tilaisuuksia.