Hae sivustolta

Mitä tehdä Lieksassa talvella?

koiravaljakkoajelu lieksa

Mitä tehdä Lieksassa talvella?

Lieksa tarjoaa monipuolista tekemistä ympäri vuoden ja sen upea luonto retkeilykohteineen sopii erinomaisesti talvisiin seikkailuihin. Lieksa ihastuttaa koskien pauhuilla, jylhillä vaaroilla ja henkeäsalpaavan upealla ja monipuolisella luonnolla, joka peittyy talvella lumivaipan alle, mahdollistaen lukuisat talviaktiviteetit! 

jäätie hiihto lieksa

Talviaktiviteetit Lieksassa

Tässä artikkelissa esittelemme Lieksan talviaktiviteetteja ja niiden palveluntarjoajia. Talvesta Lieksan alueella yleisesti ja sen tuomista mahdollisuuksista voit lukea lisää täältä

Koiravaljakkoretket 

Koiravaljakkoretket ovat mitä mainioin tapa nauttia luonnosta ja koirien seurasta talvisessa Lieksassa. 

Koiravaljakkoretket Lieksassa tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua alueen upeaan luontoon ja maisemiin, samalla tutustuen koiriin ja nähdä niiden voiman ja kyvyn vetää valjaita. Ennen retken alkua, ohjaaja antaa perustiedot koiravaljakkoajelusta ja opettaa kuinka käsitellä koiria turvallisesti. Sinulla ei tarvitse olla aiempaa kokemusta koiravaljakkoajelusta, sillä ohjaaja on aina paikalla opastamassa ja avustamassa. 

Eräkeskus Wilderness Lodge järjestää eri pituisia koiravaljakkoretkiä Lieksassa. Heti kun ajo alkaa, valjakko hiljenee ja kuulet vain lumen narskumisen jalasten alla ja koirien innostuneen huohotuksen. Kaikki retket tehdään pienissä ryhmissä, jotta oppaat pystyvät täysin vastaamaan vieraiden tarpeisiin ja toiveisiin. Koirien terveys ja hyvinvointi, sekä persoonallinen ja tuttavallinen ilmapiiri on Eräkeskukselle erittäin tärkeää.

Pidempi reitti kulkee läpi kuvankauniiden erämaamaisemien ja pääset nauttimaan niin vauhdin hurmasta kuin metsän hiljaisesta. Retki on saatavana päivittäin ja se on varattava kolme päivää ennen haluttua retken alkamisajankohtaa. Lue lisää ja varaa tästä

Eräkeskus Wilderness Lodge järjestää myös kokonaisvaltaisia 4 päivän elämyksiä, joissa pääset koiravaljakkoretkien lisäksi majoittumaan Eräkeskuksessa. Neljän päivän mittaiseen, aloittelijoille sopivaan pakettiin kuuluu kolme yötä täyshoidolla, huone omalla kylpyhuoneella sekä kaksi erilaista koiravaljakkoseikkailua. Pääset oppimaan Eräkeskuksen johdolla ja avustamaan aktiivisesti retkillä halutessasi.  

Moottorikelkkailu ja FatBiket Ruunaan koskilla 

Ruunaan Matkailu tarjoaa moottorikelkkasafareita oppaan johdolla hätkähdyttävän upeilla Ruunaan kuohuvilla koskilla. Voit myös nauttia erämaasta omin päin vuokraamalla moottorikelkan. Hintoihin sisältyy ajovarusteet ja reittiluvat Pohjois-Karjalan reiteille. Ruunaan Matkailu vuokraa myös FatBike-pyöriä, joilla pääset polkemaan lumihangessa. Lue lisää ja tarkasta ajankohtainen hinnasto täältä

Lumikenkäily ja hiihtoreitit 

Lieksa on ihanteellinen paikka kokeilla ja harrastaa lumikenkäilyä tai hiihtoa. Alueella on useita hyvin hoidettuja latuja ja reittejä, jotka tarjoavat mahdollisuuden nauttia luonnonrauhasta ja harrastaa liikuntaa talvisessa ympäristössä. Lieksan latuverkosto tarjoaa mahdollisuuden hiihtää pitkiä matkoja ja nauttia upeista maisemista. Aamuvarhainen lumikenkäily tai hiihtohetki antaa mahdollisuuden nauttia luonnon rauhasta täydessä hiljaisuudessa, ihaillen luonnon heräämistä ja auringonsäteiden valaisemaa lumipeitettä. Myös kuutamon valossa tehty lumikenkäily on elämys, jota et hevillä unohda. 

Voit vuokrata lumikengät tai sukset useammasta paikasta Lieksan alueella ja nauttia sen henkeäsalpaavan upeasta luonnosta. Monet yritykset järjestävät myös opastettuja retkiä, joihin sisältyy usein paikallinen lounas. Lähde esimerkiksi retkelle Mustalle Mäntyjärvelle ulkoilemaan ja nauttimaan raikkaasta talvisäästä lumikenkäillen Matexpro:n opastetulla retkellä, johon sisältyy myös lämmin keittolounas ja nokipannukahvit. Myös Ruunaan Matkailu järjestää murtomaahiihtoa ja lumikenkäilyä koskimaisemissa ja voit nauttia laavulla kosken partaalla retkiateria nokipannukahveineen sekä vuokrata savusaunan ja rentoutua sen leppoisissa löylyissä.

Erästely järjestää lumikenkäretkiä ja vuokraa myös lumikenkiä. Näiden lisäksi myös Eräkeskuksen majoittujilla on käytössään sukset ja lumikengät ja Jongunjoen matkailu järjestää lumikenkäilyretkiä sekä retkiä patikoiden tai suksilla majoittujilleen. Heiltä voi myös vuokrata lumikengät. 

Talvikalastus ja pilkkiminen 

Kalastus Lieksassa on suosittua läpi vuoden. Lieksan järvet ja joet tarjoavat erilaisia mahdollisuuksia kalastukseen. Lieksassa pilkkiminen on erinomainen tapa nauttia raikkaasta talvi-ilmasta ja mahdollisuudesta saada herkullista kalaa. Tarvittavat varusteet on vuokrattavissa paikallisilta yrittäjiltä. Suosittelemme vuokraamaan kalastusvälineet alla olevilta yrityksiltä tai nauttimaan heidän opastetuista retkistä! Mikäli päädyt kalastamaan omatoimisesti, muistathan selvittää alueen kalastuslait ja -rajoitukset.

Lieksan Matexpro tarjoaa mitä mahtavimpia kalastusretkiä. Varatessasi Mustan Mäntyjärven kalastuskohteeksesi Matexprolta, pääset kalastelemaan privaatisti oman porukan kanssa, jolloin tuona ajankohtana ei muille kalastuslupia myydä, eli järvi on kalastuksen osalta vain teidän käytössä vuokranne ajan. Voit varata myös kalastusoppaan, vuokrata kalastuskajakkeja, kelluntarenkaita ja kalastusvälineitä, sekä telttasaunan ja majoitusteltat. Matexpron järjestää kalastus- ja pilkkiretkiä myös Lieksan suurelle Pielisen järvelle. 

Talvikalastus on lähellä myös Erästelyn sydäntä. Heidän mukanaan pääset narraamaan kaloja pilkkireissuille ja näkemään millaista talvikalastus on verkoilla jään alla. 

Myös perheen pienimmät voivat kokeilla kalastusta Lieksassa, samalla ihaillen eläimiä PikkuKilissä, jossa voi kokeilla kirjolohen pilkintää pihan lammesta ja nauti lohikeittoa kodassa ennakkovarauksesta ryhmille (väh. 5 henkilöä). 

Pilkkivälineet ovat käytössä myös Eräkeskuksen majoittujilla ja Ruunaan Matkailu järjestää talvikalastusta koskilla sekä lähijärvillä. Myös Jongunjoen matkailu järjestää kalaretkiä ja heiltä voi vuokrata kalastus/pilkkivälineet. 

Lieksan jäätie ja retkiluistelurata 

Lieksassa voi talvella luistella 7 km pitkää retkiluistelurataa pitkin Pielisen ja Kolin upeissa maisemissa. Reitti kulkee Vuonislahden sataman ja Kolin Merilänrannan välillä. Retkiluistelurata avataan riippuen vuosittaisesta säätilanteesta (vuoden 2023 rata on nyt avattu!) Aukiolosta tiedotetaan kaupungin uutisissa. Radalla voit luistelun lisäksi kulkea potkukelkalla tai jalkaisin, moottoriajoneuvoilla ajaminen luisteluradalla on kielletty. 

Retkiluisteluradan vieressä sijaitseva Vuonislahden ja Kolin välinen Euroopan sisävesien pisin jäätie on todella uniikki elämys. Se avataan säiden salliessa keskitalvella autoliikenteelle, jolloin pääset posottamaan pitkin jäätietä suorinta reittiä Kolilta Vuonislahteen, sillä se lyhentää Vuonislahden kylän ja Kolin kylän välimatkaa jopa 62 km. Vuoden 2023 jäätie on nyt auki! 

Lieksan jäätie

Villieläinten katselu ja kuvaus

Talvella pääset katselemaan ja kuvaamaan villieläimiä Erä-Eeron opastuksella. Rauhoitu kiireen keskellä, hiljaisuudesta nauttien ja metsän elämää ihastellen. Erä-Eeron kautta voit varata retken luontokuvauskojuun, jossa pääset lähelle metsiemme arkaa suurpetoa ahmaa, ja muita talvisen metsän asukkaita, kuten maakotkaa. Kojuissa saa viettää koko päivän aina pimeän tuloon asti. Mikäli haluat viettää aikaa luonnossa pidempään, nauttien hiljaisuudesta ja rentoutuen lumivaipan keskellä, Erä-Eero tarjoaa myös talvisia eläintenkatelupäiviä kelohonkaisissa mökeissä. Täällä voit rentoutua lämpimän viltin alla, kädessä kuppi kuumaa. 

Kuva: Erä-Eero

Retki tarjoaa eläintenystäville mahdollisuuden päästä näkemään villieläimiä niiden luonnollisessa elinympäristössään. Alueella vierailevia lajeja ovat muun muassa ahma, maakotka, hiirihaukka ja huhtikuun paikkeilta alkaen myös karhu. Elämys sopii kaikenikäisille, mutta eläimet kuulevat pienetkin äänet tarkasti ja voivat säikähtää ja poistua paikalta, joten osallistujien tulee malttaa rauhoittua hiljaisuuteen. 

Museo ja eläinpuisto

Pikkukili Zoo:ssa voit viettää ikimuistoisen päivän Pohjois-Karjalaisissa maisemissa. Talvella pääset opastetulle eläinkierrokselle ja kuulet mieleenpainuvia kertomuksia kaikista eläimistä elämyspuisto PikkuKilissä, josta löytyy eläimien lisäksi uusittu leikkipuisto, useita kotia ja kioski. 

Lapsille tekemistä Lieksa

Lieksanjoen maisemissa Pappilanniemessä voi ihastella Pielisen museota, jonka näyttelyt kertovat Pielisen Karjalan ja erityisesti Lieksan ja Pielisjärven historiasta. Myös Paateri on auki osan talvesta. Paaterissa voit tutustua kuvataiteilija Eva Ryynäsen aidossa ympäristössä pääsääntöisesti oppaan johdolla. Löydät ajankohtaiset tiedot ja aukioloajat täältä

Tervetuloa nauttimaan talvisesta Lieksasta ja sen lukuisista ikimuistoisista aktiviteeteista! 

Lisätietoa aktiviteeteista ja varaukset: 

Lieksan aktiviteetit

Eräkeskus Wilderness Lodge

Erästely

Ruunaan Matkailu

Jongunjoen Matkailu

Matexpro/ Kalastusretket 

PikkuKili

Erä-Eero