Taidetta ja nähtävää

Kolilla, Juuassa ja Lieksassa

Kolin henkeen kuuluvat luonnostaan taiteilijoiden luomat elämykset. Kirjailija Juhani Aho, taidemaalarit Venny Soldan-Brofeldt, Pekka Halonen sekä Eero Järnefelt ja valokuvaaja I.K. Inha ovat säveltäjä Jean Sibeliuksen ohella hakeneet Kolilta inspiraatiota töilleen.
Tunteita herättävä Kolin alue kutsuu taiteilijoita ja kulttuurin ystäviä – sukupolvesta toiseen.
Voit tutustua taidenäyttelyihin ja -myymälöihin sekä historiallisiin kohteisiin ja merkkihenkilöihin. Vaskiviikon konserteissa voit pysähtyä ja virittäytyä loman tunnelmaan.

Kolin luontokeskus Ukko

Kolin luontokeskus Ukossa kohtaavat Kolin kansallispuiston kulttuuri ja luonto. Ukon näyttelyt tarjoavat tietoa, taiteita ja elämyksiä Pysyvässä Katse kansallismaisemaan -näyttelyssä tutustut Kolin historiaan, geologiaan, luontoon ja kulttuuriin. Ukon palvelutiskiltä ja Koli Shop Retkituvalta voit ostaa karttoja ja muita painotuotteita, käsitöitä sekä Koli- ja luontoaiheisia matkamuistoja.

Avoinna: 16.8.–31.12. ma–la klo 10–17, su klo 10–15. Poikkeukset: jouluaatto klo 10–14, joulupäivä klo 10–15, Tapaninpäivä klo 10–15. Kolin luontokeskus Ukko, Ylä-Kolintie 39, Koli, p. 020 639 5654, ukko@metsa.fi, www.luontoon.fi/kolinluontokeskus.

Δ Kohde kartalla. Ajoaika Kolin kylältä kuusi minuuttia.

Kolin Veistospuisto

Kolin uusin nähtävyys! Noin hehtaarin alalle levittyvä puistoalue, joka on jaettu osioihin kasvien värien mukaan. Jatkuvasti uudistuvan alueen kruunaavat näyttävät veistokset, jotka on valmistanut hortonomi ja itseoppinut taiteilija Lasse Martikainen. Paikalta voit ostaa virvokkeita ja jäätelöä. Puistossa on huomioitu lapsikävijät.

Avoinna joka päivä touko-syyskuun ajan ma–la klo 9–17 su klo 10–15.
Kolin Veistospuisto/Kolin puutarha, Martikkalantie 13, 83960 Koli, p. 050 466 5040, lasse.martikainen@kolinpuutarha.fi, kolinpuutarha.fi.
Δ Kohde kartalla
. Ajoaika Kolin kylältä neljä minuuttia.

Koli Ruska Blues syyskuussa

Kolin ruska ja bluesin siniset sävelet kohtaavat joka vuosi syyskuussa kauniissa kansallismaisemassa. Break Sokos Hotel Kolilla konsertoidaan, syödään ja nautitaan. Mielen voi virittää perjantain ja lauantain konsertteihin viereisillä ulkoilupoluilla Suomen rakastetuimmassa kansallismaisemassa ja konserttipaikan alakerran maisema- ja hemmottelukylpylässä.

Koli Ruska Blues,  Break Sokos Hotel Kolin myyntipalvelu, p. 020 123 4662, sales.karelia@sokoshotels.fi.

Taiteilijaresidenssi Kolin Ryynänen

Kolin kylän keskustassa sijaitsevan, Kolin Ryynäsen punamullalla maalattujen hirsirakennusten sydämessä on Ryynäsen taiteilijaresidenssi, jota vuokrataan vieraileville taiteilijoille. Suomesta ja ympäri maailmaa Kolille saapuvat taiteilijat työskentelevät määräajan Kolilla. Residenssissä työskentelevien kuvataiteilijoiden töistä järjestetään usein näyttely Kolin luontokeskus Ukossa tai Kolin Ryynäsessä.

Taiteilijaresidenssi Kolin Ryynänen,  Kolin Kultttuuriseura ry, koliresidence@gmail.com, Facebook: kolinkulttuuriseura

Δ Kohde kartalla. Kolin Ryynänen sijaitsee Kolin kylällä.

Taidetta näyttelyissä

Kolin luontokeskus Ukossa on nähtävää taiteen ja kulttuurin ystäville. Ukon pysyvä näyttely ”Katse kansallismaisemaan” esittelee alueen geologiaa, luontoa sekä historiaa ja auditoriossa voi katsoa Kolia esitteleviä elokuvia ja kuvaesityksiä. Ukon vaihtuvissa näyttelyissä ovat esillä eri taiteilijoiden valokuvat, maalaukset, veistokset, tekstiilityöt ja esimerkiksi runot.

Avoinna: 16.8.–31.12. ma–la klo 10–17, su klo 10–15. Poikkeukset: jouluaatto klo 10–14, joulupäivä klo 10–15, Tapaninpäivä klo 10–15. Kolin luontokeskus Ukko, 020 639 5654, Ylä-Kolintie 39, Koli, www.luontoon.fi/ukko.   

Δ Kohde kartalla
. Ajoaika Kolin kylältä kuusi minuuttia.

Pielinen Soi -festivaali

Pielinen Soi -festivaali on laajentunut ympärivuotiseksi tapahtumaksi, jonka konsertteja järjestetään eri puolilla Pielistä. Ohjelma sisältää vuosittain monipuolisesti niin suuria kuin intiimejä konsertteja, oopperaa, kuoromusiikkia, jazzia, tangoa ja musiikkia lapsille. Myös kesällä 2021 järjestetään konsertteja!

pielinensoi.fi

Sinikka Häyrisen Mustikkapaikka -näyttelymyymälä

Sinikka Häyrisen Mustikkapaikka on maanläheinen uniikkikeramiikan näyttelymyymälä Juuassa Pielisen rannalla. Valaisimet, kynttilälyhdyt, pienet suihkulähteet ja muu taidekeramiikka ovat ottaneet vaikutteita erityisesti Häyrisen karjalais-slaavilaisista sukujuurista. Mustikkapaikassa on nähtävillä läpileikkaus Häyrisen tuotannosta sekä diasarja jo maailmalle lähteneistä teoksista.

Sinikka Häyrisen Mustikkapaikka, avoinna tilauksesta, Paalasmaantie 120, 83900 Juuka.

Δ Kohde kartalla. Ajoaika Kolin kylältä noin 30 minuutti.

Lieksan Kulttuurikeskus

Kulttuurikeskuksessa järjestetään konsertteja, teatteriesityksiä, elokuvia, juhlia, taidenäyttelyitä sekä luento- ja koulutustilaisuuksia. Kulttuurikeskuksen Brahe-salissa on400 istumapaikkaa. Kulttuurikeskuksen yhteydessä toimiimyös Nuorisokahvila Nuokkari.


Lieksan Kulttuurikeskus
, avoinna tilaisuuksien mukaan. Pielisentie 9–11, 81700 Lieksa.

Δ Kohde kartalla. Ajoaika Kolin kylältä noin 1 tunti ja 20 minuuttia.

Monolan aitta – Sibeliuksen häämatkakohde

Monolan aitta Pielisen rannalla on avoinna yleisölle keskikesällä. Jean ja Aino Sibelius tekivät häämatkansa Pielisen rannalle Lieksan Monolaan 1892. Tuolta ajalta on edelleen nähtävänä 2016–18 kunnostettu aittarakennus, jossa pariskunta perimätiedon mukaan yöpyi. Vuosittain vietetään Monolan-juhlaviikkoja heinäkuussa.

Monolan aitta, Monolanniementie (opasteet Vartialantieltä), 81700 Lieksa. Ks. aukioloajat: www.monola.fi.

Δ Kohde kartalla. Ajoaika Kolin kylältä noin 1 tunti ja 30 minuuttia.

TalliGalleria

Idyllinen näyttelytila Timitranlinnan pihalla entisen hevostallin ylisillä. Taidemyyntinäyttely. Esillä taideyhdistyksen jäsenten töitä. Näyttelyn järjestäjä Lieksan Taideyhdistys.

TalliGalleria, Timitrantie 3, 81720 Lieksa, p. 040 827 6053, seija.rovio@gmail.com, www.taidepaletti.fi.

Δ Kohde kartalla. Ajoaika Kolin kylältä noin 1 tunti ja 30 minuuttia.

Lieksan Vaskiviikko

Lieksan Vaskiviikko on Pohjoismaiden suurin Vaskimusiikin festivaali. Korkeatasoisen konserttisarjan lisäksi Vaskiviikko sisältää musiikkikursseja, kansainvälisen kilpailun sekä pihasoittoja eripuolilla Lieksaa. Vaskiviikko järjestetään vuosittain heinäkuun lopulla. Osa konserteista on ilmaiskonsertteja.

www.lieksabrass.com

Mätäsvaaran kaivos

Mätäsvaarassa vuosina 1939–1947 toiminut molybdeenikaivos oli sodan aikana Suomen toiseksi suurin. Toiminnasta jäi jäljelle kylä, sen rakennukset ja lyhyt, mutta mielenkiintoinen historia. Louhoksella on erinomainen akustiikka ja mm. Lieksan Vaskiviikon konsertteja järjestetään siellä kesäisin.

Lue lisää: Mätäsvaaran sodanaikainen historia.pdf

Mätäsvaaran kaivos, Varpasentie 208, 81850 Mätäsvaara

Δ Kohde kartalla. Ajoaika Kolin kylältä 1 tunti ja 35 minuuttia.

Kivikylä

Kivikylä on liike- ja elämyskeskus Juuassa, noin 25 kilometrin päässä Kolin kylältä. Kivikylään kuuluu useampi liikerakennus, joissa on muun muassa pienyrittäjien toimitiloja, museo, ravintola sekä Tulikivi-studion uunimyymälä.
Kivikylässä toimivat myös Kolin Panimon olutmyymälä vaihtuvanlaiset taidemyyntinäyttelyt. Kivikylän pihapiirissä on perinnepolku, josta pääset kurkistamaan myös louhokseen.

Kivikylä, Joensuuntie 1226, 83940 Juuka, www.kivikyla.fi.

Δ Kohde kartalla. Ajoaika Kolin kylältä noin 20 minuuttia.

Simpauttajan liikuntapuisto

Juuan Simpauttajan liikuntapuisto tarjoaa tekemistä koko perheelle - nimensä puisto on saanut Juukalaisen kirjailijan Heikki Turusen teoksen Simpauttaja -hahmosta. Simpauttajan liikuntapuisto voitti vuonna 2016 vuoden liikuntateko -palkinnon: "Kaikenikäisten kuntalaisten ääni on saatu kuuluviin. Ideoita ja palautetta ovat saaneet antaa liikunta- ja urheiluseuraväki, paikallisen koulun oppilaat, opettajat ja henkilökunta, Ikäosaamiskeskus Ellinkulma sekä kyläyhdistyksen toimijat".

Simpauttajan liikuntapuisto, Poikolantie 6, 83900 Juuka, www.juuka.fi.

Δ Kohde kartalla. Ajoaika Kolin kylältä noin 30 minuuttia.

Euroopan pisin sisävesien jäätie Koli-Vuonislahti

Säiden salliessa avattava Euroopan sisävesien pisin virallinen jäätie on huima kokemus! Tie yhdistää Kolin kylän Pielisen länsirannalla ja Vuonislahden kylän Pielisen itärannalla. Yleisen tieverkon osana palvelevalla, 7 kilometrin jäätiellä on huippuvuorokausina laskettu yli 500 ajoneuvoa. Viranomaiset voivat avata tien autoliikenteelle, kun teräsjään paksuus on vähintään 40 cm. Pisimmillään Koli-Vuonislahti -jäätie on ollut auki huhtikuun loppupuolelle asti.

 

 

Show your Kli

Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK