Taidetta ja nähtävää

Kolilla, Juuassa ja Lieksassa

Kolin henkeen kuuluvat luonnostaan taiteilijoiden luomat elämykset. Kirjailija Juhani Aho, taidemaalarit Venny Soldan-Brofeldt, Pekka Halonen sekä Eero Järnefelt ja valokuvaaja I.K. Inha ovat säveltäjä Jean Sibeliuksen ohella hakeneet Kolilta inspiraatiota töilleen.
Tunteita herättävä Kolin alue kutsuu taiteilijoita ja kulttuurin ystäviä – sukupolvesta toiseen.
Voit tutustua taidenäyttelyihin ja -myymälöihin sekä historiallisiin kohteisiin ja merkkihenkilöihin. Vaskiviikon konserteissa voit pysähtyä ja virittäytyä loman tunnelmaan.

Kolin luontokeskus Ukko

Kolin luontokeskus Ukossa kohtaavat Kolin kansallispuiston kulttuuri ja luonto. Ukon näyttelyt tarjoavat tietoa, taiteita ja elämyksiä Pysyvässä Katse kansallismaisemaan -näyttelyssä tutustut Kolin historiaan, geologiaan, luontoon ja kulttuuriin. Ukon palvelutiskiltä ja Koli Shop Retkituvalta voit ostaa karttoja ja muita painotuotteita, käsitöitä sekä Koli- ja luontoaiheisia matkamuistoja.

Avoinna: Katso luontokeskuksen aukioloajat linkistä alta. Kolin luontokeskus Ukko, Ylä-Kolintie 39, Koli, +35840 773 2442, ukko@retkipaikka.fi, Luontokeskus Ukko.

Δ Kohde kartalla. Ajoaika Kolin kylältä kuusi minuuttia.

Kolin Veistospuisto

Kolin uusin nähtävyys! Noin hehtaarin alalle levittyvä puistoalue, joka on jaettu osioihin kasvien värien mukaan. Jatkuvasti uudistuvan alueen kruunaavat näyttävät veistokset, jotka on valmistanut hortonomi ja itseoppinut taiteilija Lasse Martikainen. Paikalta voit ostaa virvokkeita ja jäätelöä. Puistossa on huomioitu lapsikävijät.

Avoinna joka päivä touko-syyskuun ajan ma–la klo 9–17 su klo 10–15.
Kolin Veistospuisto/Kolin puutarha, Martikkalantie 13, 83960 Koli, p. 050 466 5040, lasse.martikainen@kolinpuutarha.fi, kolinpuutarha.fi.
Δ Kohde kartalla
. Ajoaika Kolin kylältä neljä minuuttia.

Lieksan Vaskiviikko

Lieksan Vaskiviikko on Pohjoismaiden suurin Vaskimusiikin festivaali. Korkeatasoisen konserttisarjan lisäksi Vaskiviikko sisältää musiikkikursseja, kansainvälisen kilpailun sekä pihasoittoja eripuolilla Lieksaa. Vaskiviikko järjestetään vuosittain heinäkuun lopulla. Osa konserteista on ilmaiskonsertteja.

www.lieksabrass.com

Koli Ruska Blues syyskuussa

Kolin ruska ja bluesin siniset sävelet kohtaavat joka vuosi syyskuussa kauniissa kansallismaisemassa. Break Sokos Hotel Kolilla konsertoidaan, syödään ja nautitaan 16.–17.9.2022. Mielen voi virittää perjantain ja lauantain konsertteihin viereisillä ulkoilupoluilla Suomen rakastetuimmassa kansallismaisemassa ja konserttipaikan alakerran maisema- ja hemmottelukylpylässä.

Koli Ruska Blues,  Break Sokos Hotel Kolin myyntipalvelu, p. 020 123 4662, sales.karelia@sokoshotels.fi.

Taiteilijaresidenssi Kolin Ryynänen

Kolin kylän keskustassa sijaitsevan, Kolin Ryynäsen punamullalla maalattujen hirsirakennusten sydämessä on Ryynäsen taiteilijaresidenssi, jota vuokrataan vieraileville taiteilijoille. Suomesta ja ympäri maailmaa Kolille saapuvat taiteilijat työskentelevät määräajan Kolilla. Residenssissä työskentelevien kuvataiteilijoiden töistä järjestetään usein näyttely Kolin luontokeskus Ukossa tai Kolin Ryynäsessä.

Taiteilijaresidenssi Kolin Ryynänen,  Kolin Kultttuuriseura ry, koliresidence@gmail.com, Facebook: kolinkulttuuriseura

Δ Kohde kartalla. Kolin Ryynänen sijaitsee Kolin kylällä.

Taidetta näyttelyissä

Kolin luontokeskus Ukossa on nähtävää taiteen ja kulttuurin ystäville. Ukon pysyvä näyttely ”Katse kansallismaisemaan” esittelee alueen geologiaa, luontoa sekä historiaa ja auditoriossa voi katsoa Kolia esitteleviä elokuvia ja kuvaesityksiä. Ukon vaihtuvissa näyttelyissä ovat esillä eri taiteilijoiden valokuvat, maalaukset, veistokset, tekstiilityöt ja esimerkiksi runot.

Avoinna: Katso aukioloajat linkistä alta. Kolin luontokeskus Ukko, 020 639 5654, Ylä-Kolintie 39, Koli, www.luontoon.fi/ukko.   

Δ Kohde kartalla
. Ajoaika Kolin kylältä kuusi minuuttia.

Pielinen Soi -festivaali

Pielinen Soi -festivaali on laajentunut ympärivuotiseksi tapahtumaksi, jonka konsertteja järjestetään eri puolilla Pielistä. Ohjelma sisältää vuosittain monipuolisesti niin suuria kuin intiimejä konsertteja, oopperaa, kuoromusiikkia, jazzia, tangoa ja musiikkia lapsille.

pielinensoi.fi

Sinikka Häyrisen Mustikkapaikka -näyttelymyymälä

Sinikka Häyrisen Mustikkapaikka on maanläheinen uniikkikeramiikan näyttelymyymälä Juuassa Pielisen rannalla. Valaisimet, kynttilälyhdyt, pienet suihkulähteet ja muu taidekeramiikka ovat ottaneet vaikutteita erityisesti Häyrisen karjalais-slaavilaisista sukujuurista. Mustikkapaikassa on nähtävillä läpileikkaus Häyrisen tuotannosta sekä diasarja jo maailmalle lähteneistä teoksista.

Sinikka Häyrisen Mustikkapaikka, avoinna tilauksesta, Paalasmaantie 120, 83900 Juuka.

Δ Kohde kartalla. Ajoaika Kolin kylältä noin 30 minuutti.

Lieksan Kulttuurikeskus

Kulttuurikeskuksessa järjestetään konsertteja, teatteriesityksiä, elokuvia, juhlia, taidenäyttelyitä sekä luento- ja koulutustilaisuuksia. Kulttuurikeskuksen Brahe-salissa on400 istumapaikkaa. Kulttuurikeskuksen yhteydessä toimiimyös Nuorisokahvila Nuokkari.


Lieksan Kulttuurikeskus
, avoinna tilaisuuksien mukaan. Pielisentie 9–11, 81700 Lieksa.

Δ Kohde kartalla. Ajoaika Kolin kylältä noin 1 tunti ja 20 minuuttia.

Monolan aitta – Sibeliuksen häämatkakohde

Monolan aitta Pielisen rannalla on avoinna yleisölle keskikesällä. Jean ja Aino Sibelius tekivät häämatkansa Pielisen rannalle Lieksan Monolaan 1892. Tuolta ajalta on edelleen nähtävänä 2016–18 kunnostettu aittarakennus, jossa pariskunta perimätiedon mukaan yöpyi. Vuosittain vietetään Monolan-juhlaviikkoja heinäkuussa.

Monolan aitta, Monolanniementie (opasteet Vartialantieltä), 81700 Lieksa. Ks. aukioloajat: www.monola.fi.

Δ Kohde kartalla. Ajoaika Kolin kylältä noin 1 tunti ja 30 minuuttia.

TalliGalleria

Idyllinen näyttelytila Timitranlinnan pihalla entisen hevostallin ylisillä. Taidemyyntinäyttely. Esillä taideyhdistyksen jäsenten töitä. Näyttelyn järjestäjä Lieksan Taideyhdistys.

TalliGalleria, Asemakatu 2, Lieksa, p. 040 827 6053, seija.rovio@gmail.com, www.taidepaletti.fi.

Ajoaika Kolin kylältä noin 1 tunti ja 30 minuuttia.

Kivikylä

Kivikylä on liike- ja elämyskeskus Juuassa, noin 25 kilometrin päässä Kolin kylältä. Kivikylään kuuluu useampi liikerakennus, joissa on muun muassa pienyrittäjien toimitiloja, museo, ravintola sekä Tulikivi-studion uunimyymälä.
Kivikylässä toimivat myös Kolin Panimon olutmyymälä vaihtuvanlaiset taidemyyntinäyttelyt. Kivikylän pihapiirissä on perinnepolku, josta pääset kurkistamaan myös louhokseen.

Kivikylä, Joensuuntie 1226, 83940 Juuka, www.kivikyla.fi.

Δ Kohde kartalla. Ajoaika Kolin kylältä noin 20 minuuttia.

Simpauttajan liikuntapuisto

Juuan Simpauttajan liikuntapuisto tarjoaa tekemistä koko perheelle - nimensä puisto on saanut Juukalaisen kirjailijan Heikki Turusen teoksen Simpauttaja -hahmosta. Simpauttajan liikuntapuisto voitti vuonna 2016 vuoden liikuntateko -palkinnon: "Kaikenikäisten kuntalaisten ääni on saatu kuuluviin. Ideoita ja palautetta ovat saaneet antaa liikunta- ja urheiluseuraväki, paikallisen koulun oppilaat, opettajat ja henkilökunta, Ikäosaamiskeskus Ellinkulma sekä kyläyhdistyksen toimijat".

Simpauttajan liikuntapuisto, Poikolantie 6, 83900 Juuka, www.juuka.fi.

Δ Kohde kartalla. Ajoaika Kolin kylältä noin 30 minuuttia.

Juuan Musiikkijuhlat 16.-20.8.2023

Juuan musiikkijuhlat on tarkoitettu jokaiselle musiikin ystävälle. Ohjelmassa on tarjolla monipuolisesti viulu-, sello-, piano-, laulu- ja urkumusiikkia niin soolona kuin kamarimusiikkikokoonpanoina. Konserteissa pääsee nauttimaan ainutlaatuista musiikin kieltä mielenkiintoisten taiteilijoiden esittämänä. Jokaisella taiteilijalla on oma ilmaisunsa ja musiikin kautta he välittävät ajatuksensa ja sisimpänsä kuulijalle. Juuan musiikkijuhlat järjestää Juuan musiikkijuhlien kannatusyhdistys ry. Tapahtuma on ilmainen. Konsertit järjestetään Juuan kirkossa.

Juuan kirkko, Tuhkalantie 2, 83900 Juuka, www.juuanmusiikkijuhlat.fi.

Show your Kli