Hae sivustolta

Historiallinen Puu-Juuka

Aisti menneen ajan tunnelmaa Puu-Juuan talojen keskellä!

Hyppää ajassa satoja vuosia taaksepäin ja kuvittele ympärillesi puisia rakennuksia, joiden välissä kaduilla puikkelehtii hevoskärryjä ja kuulumisia vaihtavia ihmisiä. Kaupunki kuhisee ja elää kun ihmiset toimittavat asioitaan. Jossain saattaa vilahtaa automobiilikin torvet soiden. Erilaiset tavarat vaihtavat omistajaa ja käsityöläiset loistavat taidoillaan.

Pohjois-Karjalassa, Pielisen länsirannalla sijaitsevassa Juuan kunnassa tämä aikamatka on mahdollista. Puu-Juuassa voit tutustua Juuan kirkonkylän vanhaan keskustaan, jonka alkuperäinen ja rakennusperinteitä esille tuova ilme rikastuttaa Juuan nykyistä keskusta-aluetta. Puu-Juuka sijaitsee Juuanjoen ja valtatie 6:n sekä Juankoskentien välin jäävällä alueella.

Juuan kirkonkylän kohdalla Juuanjoen varrella oli jo 1500-luvulla kylä, jota 1800-luvulla alettiin kehittää ja maantien varteen alettiin rakentaa kauppaliikkeitä ja muita kyläelämään kuuluvia rakennuksia. Alueen talot ovat edelleen asuin-ja liiketaloina sekä julkisina rakennuksina aivan niin kuin ne oli satoja vuosia sittenkin. Alueella sijaitsee muun muassa Myllymuseo, Vikilän taidetalot, Puuhelmen päiväkoti, Kansalaisopisto, Työväentalo ja Taitokartano useine eri toimialojen yrittäjineen. Kauppatavarat ja palvelut vaihtavat edelleen omistajaa.

Alue on kulttuurihistoriallisesti merkittävä ja harvinainen säilynyt miljöö, joka esittelee kirkonkylien rakennusperinnettä. Vanhimmat alueen rakennukset ovat 1800-luvun lopulta ja 1900-luvun vaihteesta. Puu-Juuassa on monia taloja, jotka on suojeltu rakennussuojelulain nojalla. Alueella vieraillessa kannattaa kiinnittää huomiota rakennusten yksityiskohtiin, sillä taloista löytyy mielenkiintoisia yksityiskohtia mm. frontoneja, koristeellisia ikkunanpuitteita ja räystäskonsoleja.

Puu-Juuka on monipuolinen kulttuurikohde, jossa voit aistia menneen maailman tunnelman ja siirtyä ajassa taaksepäin.