Hae sivustolta

Euroopan pisin sisävesien jäätie

Koe Kolin kansallismaisema ja Pohjois-Karjalan luonto eri perspektiivistä käsin

Retkiluistelija luistelemassa Pielisen jäällä aurinkoisena päivänä.

Koe Kolin kansallismaisema ja Pohjois-Karjalan luonto eri perspektiivistä käsin. Loputtoman taivaan alla, vaarojen keskellä Pielisen hyisen veden pinnalle muodostuneen teräsjään päälle aurattu jäätie antaa huiman vapauden tunteen, joka kannattaa kokea.

Seitsemän kilometriä pitkä Kolin jäätie on Euroopan pisin virallinen sisävesien jäätie. Se tarjoaa 51 kilometriä lyhyemmän reitin Kolin ja Lieksan välille, mutta vain jos olosuhteet niin sallivat. Jäätie avataan talvella, kun jääkerros on kerryttänyt vähintään 40 cm paksuisen teräsjään, ja kestää ajoneuvojen turvallisen kulkemisen.

Koli – Vuonislahti jäätie on suljettu talvelta 2024.

Ajankohtaisen aukiolotilanteen pääsee tarkistamaan täältä. (FinTraffic)

Autoilun lisäksi jäätiestä voit nauttia kevyempienkin menopelien avulla. Jäätien viereen aurataan reitit kevyen liikenteen käyttäjille, ja potkurilla, luistellen ja hiihtäenkin kokemus on unohtumaton. Huimaa kokemusta voi jalankulkijat jäädä mietiskelemään myös jäätien reittiluisteluradan varrella olevaan riippumattoon.

Kolin jäätie houkuttelee vuosittain matkailijoita ympäri maailmaa. Ja se on kiistatta harvinainen nähtävyys. Jäätien yli ajamisessa on kuitenkin aina oma riskinsä ja turvallisuusohjeita on noudatettava, mutta kun nämä otetaan huomioon saat ainutlaatuisen ja jännittävän kokemuksen, josta jää kerrottavaa jälkipolville.