Hae sivustolta

Ruunaan kuohuvat kosket

Koe koskien voima lumoavan luonnon keskellä!

Haapavitjan riippusilta sumuisena syysaamuna Ruunaan retkeilyalueella.

Näe ja koe veden ja luonnon alkukantainen voima Ruunaan koskella. Kalasta elämäsi kalasaalis, haasta kehoasi erilaisten urheilullisten aktiviteettien avulla tai nautiskele erämaan hiljaisuudesta ikimetsän siimeksessä. Pohjois-Karjalan erämaan helmi Ruunaan retkeilyalue sijaitsee Lieksassa Kantatie 73 itäpuolellla. Matkaa Lieksasta Ruunaalle tulee 30 km. Kolilta ja Joensuusta paikalle pääsee alle kahdessa tunnissa. Alueen luontoa leimaa erityisesti Lieksanjoki, joka virtaa pauhaavine koskineen retkeilyalueen läpi. Vesialueita reunustaa Pohjois-Karjalalle tunnusomainen mäntymetsä, joka tarjoaa rauhaa rakastavalle kulkijalle monenlaista nähtävää.

Retkeilyalue tarjoaa vierailijalle monipuolisia aktiviteetteja, joiden välityksellä pääset tutustumaan upeaan, puhtaaseen ja monipuoliseen luonnonkohteeseen. Alueella kannattaa tutustua vanhoihin metsiin ja niiden eläimiin ja kasveihin esimerkiksi pyöräillen tai retkeillen merkittyjä retkeilyreittejä pitkin, jotka liittyvät maakunnalliseen Karhunpolku-reittiin. Ulkoilun lomassa kannattaa nauttia luonnon hiljaisuudesta ja eväistä retkeilyalueen hyvin hoidetuilla nuotiopaikoilla.

Ruunaan koskien koskialuetta voit ihailla mm. kalastaen rannalta tai veneestä käsin. Saaliiksi voit narrata monenlaisia kaloja istutetuista luonnonvaraisiin. Jos olet huimapäinen ja janoat kokemuksia, voit kokea kosket vedenrajasta -alueen tunnetuin aktiviteetti on koskenlasku. 16 kilometrin mittaisella alueella on kuusi koskea: Paasikoski, Haapavitja, Kattila-, Murroo- ja Siikakosket. Koskien voimaan ja Suomen parhaaseen koskenlaskupaikkaan pääset tutustumaan kumi- tai puuveneellä. Kumiveneellä voi laskea neljä hyvin erilaista koskea, mutta puuveneellä voit kokea koko komeuden ja laskea kaikki kuusi koskea. Erityisesti koskien voima tulee esille keväällä tulvien aikaan.

Alue on monipuolinen ja tarjoaa aktiviteettejä ja rauhaa kaikenikäisille ja -kuntoisille. Alueella on myös hyvät esteettömät palvelut. Ruunaan koskialue kannattaa kokea rauhassa, joten valitse sinulle sopiva nukkumapaikka useista yöpymispalveluista. Aktiivisen päivän jälkeen voit hyvin mielin rauhoittua oman telttasi tai matkailuautosi suojissa retkeilyalueella, mutta tarjolla on myös eritasoisia mökkejä ja kämppiä, joissa vaativampikin matkailija yöpyy mukavasti.

Ruunaa on kokemus, jota ei kannata jättää väliin.

Tutustu myös