Hae sivustolta

Kolin kansallismaisema

Se on ominta suomalaisuutta. Se on tunne, jonka voi kokea vain paikan päällä.

Suomen tunnetuimmat ja rakastetuimmat kansallismaisemat avautuvat Kolin kansallispuiston korkeimmilta huipuilta. Veden, taivaan ja metsien ikonisesta maisemasta voi nauttia Kolin kansallispuiston ytimestä käynnistyvällä 1,4 kilometrin mittaisella Huippujen kierros -reitillä. Reitti kulkee Kolin korkeimpien huippujen, Ukko-Kolin, Akka-Kolin ja Paha-Kolin kautta. Sama reitti vie eteläisen Suomen korkeimmalle pisteelle sekä Euroopan vanhimmalle maaperälle, joka kertoo maapallomme kehityshistoriasta vuosimiljoonien aikana.

Kuinka huiputtaa Ukko-Koli eli nähdä se kuuluisa kansallismaisema?

Kesällä Ukko-Kolille pääsee useammalla eri tavalla:

  • Kävellen Kolin kylältä: Kirkon parkkipaikalta (osoite: Ylä-Kolintie 4) alkaa Kylän polku, jonka pituus on 3km yhteen suuntaan. Polku on hyvin opastettu ja seuraamalla risteysviittojen petroolinsinisiä ympyröitä pääset huipulle.
  • Kävellen Kolin satamasta: Satamaravintolan (osoite: Rantatie 12) vierestä lähtevä reitti on yksi Suomen vanhimmista luontopoluista. 2,1km pituinen reitti on lähes koko matkan ylämäkeä, joten kannattaa varautua hyvillä jalkineilla ja vesipullolla. Reitti on merkitty tienviittoihin violetilla ympyrällä.
  • Maisemahissillä: Hissin ala-asemalta (osoite: Rantatie 27) löytyy myös parkkipaikka autolla liikkuville. Liput hissiin voit ostaa samassa osoitteessa sijaitsevasta Rinnetuvasta tai verkkokaupastamme. Maisemahissin kyydillä pääset Break Sokos Hotel Kolin pihaan ilmojen halki liidellen, josta portaita tai patikkapolkua pitkin ylös huipulle.
  • Autolla: Aja 3km Kolin kylältä Ylä-Kolintietä, kunnes saavut tien oikealla puolella olevalle parkkipaikalle. Jatka parkkipaikalta 100m jalan kiskohissille, jolla pääset yläpihalle. Break Sokos Hotel Kolin ja Luontokeskus Ukon vierestä lähtee portaat sekä polku Ukko-Kolin näköalapaikoille.

Talvella maisemapaikoille pääsee joko autolla tai Kolin kylältä kävellen Kylän polkua pitkin. Kylän polku pohjustetaan talveksi moottorikelkalla ja talvella polku on usein tamppaantunut, ja näin kuljettavissa myös lumiseen aikaan.

Katso reaaliaikaista kuvaa Ukko-Kolilta