Hae sivustolta

Ulkoilumahdollisuudet

Kolin kansallispuisto tarjoaa monipuolisia ulkoilumahdollisuuksia. Merkittyjä reittejä on noin 80 kilometrin verran, joten jokainen löytää omansa kunnosta tai kiinnostuksesta riippumatta. Kolin korkeuserot antavat vaativallekin liikkujalle haastetta. Myös eri vuodenajat antavat ulkoiluun oman mausteensa. Ulkoilumahdollisuuksista voit nauttia erilaisten aktiviteettien avulla.

Kesäkausi

Kesäkausi tarjoaa esteettömän kulun eri vaellus- ja retkeilyreiteille ja niitä kannattaakin silloin hyödyntää. Kolin vaarojen läheisyydessä voit nauttia ulkoilmasta ja kansallismaisemasta mm. huippujen-ja kolinuuron kierroksella. Myös 7,5 kilometriä pitkä Mäkrän kierto tarjoaa unohtumattoman kokemuksen Kolin luonnosta.

Kolin vaarojen läheisyydessä on myös useita erilaisia luontopolkuja. Sataman polulla voit nauttia Kolin sataman palveluista, Ipatinvaaran vanhoista metsistä ja rinnelehdoista. Reitin varrelta, hotellin kulmalta löytyy myös uhrihalkeama, joka on tarinapaikkana muinaismuistolain suojaama kohde. Kylän polku tarjoaa vaarojen ihailun ja Vaaralanahon kulttuuriympäristön lisäksi kulkijalle palan Kolin asutus – ja kulttuurihistoriaa Mattilan ja Vaaralan tilojen avulla. Kaskenkierros esittelee idyllisiä perinnemaisemia, joissa pääset tutustumaan kaskiviljelyn historiaan, ja saatat nähdä perinnemaisemien hoitajia, lampaita, kyyttöjä tai hevosia.

Kolilla poltetaan kerran vuodessa kaski. Tämän kautta perinnemaisema voi hyvin ja kukoistaa. Tapahtuma on hienoa katseltavaa, mutta siihen voi halutessaan osallistua itsekin.

Vaativakin ulkoilija pääsee haastamaan itseään Kolin luonnossa, Herajärven kierroksella voit halutessasi sukeltaa päiviksi Kolin metsiin, kuunnella purojen pulpatusta ja testata kuntosi kestävyyttä vaaroja huiputtaessasi. Kiehisen kierroksella voit haastaa itseäsi, mutta myös nauttia monista nähtävyyksistä mm. Pirunkirkon luolasta.

Retkeilyn lisäksi kesä antaa mahdollisuudet melontaan, veneilyyn, ratsastukseen ja pyöräilyyn. Näiden aktiviteettien avulla pääset näkemään Kolin uusin silmin monesta eri kulmasta. Aivan kylän tuntumassa voit nauttia myös ulkoilmasta minigolfin avulla.

Talvikausi

Talvikausi antaa mahdollisuuden nauttia Kolista eri tavalla. Lumipeitteen alla uinuvat vaarat vievät sinut Ukko-Kolille postikorttimaisemiin. Huipuilla ei ole talvihuoltoa, mutta ne pysyvät auki kulkijoiden tallaaman polun ansiosta. Huipuista pääset nauttimaan mm. lumikenkäilyn avulla.

Myös Kolin laskettelukeskus on talven kohokohtia vauhtia rakastavalle. Yli 80 vuotta sitten ensimmäiset hurjapäät laskivat Kolin rinteillä ja tänäkin päivänä Koli luo huikeat puitteet lasketteluun. Eri tasoisia rinteitä on seitsemän. Hississä voit laskujen välissä ihailla Pieliselle avautuvaa kansallismaisemaa lumipeitteen kera.

Talviaikaan kannattaa myös laittaa sukset alle ja nauttia puhtaasta lumesta. Kansallispuiston alueella on 3 ja 7 kilometrin ympyräreitit. Lähiympäristössä voi hiihtää pidempiäkin reittejä ja laajentaa samalla Kolin alueen tuntemusta. Kolilla on kaksi hiihtotapahtumaa – maisemahiihto ja Ahmanhiihto, jotka ilahduttavat hiihdon ystäviä.

Ratsastus ei katso vuodenaikaa, ja talvellakin voit nauttia hevosvoimista Paimentuvan islanninhevosten selässä.

Jos patikointi kiinnostaa, niin Kolin kylän polku pidetään talvikautenakin auki. Matkan ohessa voit nauttia vaikka nokipannukahvit nuotiopaikalla.