Hae sivustolta

Veneilijän unelmaa Pielisen kesässä

Veneilijän unelmaa Pielisen kesässä

Pielinen tarjoaa mahdollisuuksia monenlaiseen veneilyyn ja loman viettoon. Kulttuurista ja retkeilystä kiinnostunut matkailija voi esimerkiksi tehdä viikon-parin mittaisen retken kiertämällä koko Pielisen ja tutustumalla eri kohteisiin.

Esimerkiksi etelästä päin tullessa voi tutustua Vuonislahdessa oleviin kohteisiin ja käydä vaikka kävelemässä Simpauttajan polun, tutustua kesätoriin ja paistaa makkarat tai patikoida Paateriin saakka. Vuonislahdessa on upea hiekkaranta ja tulipaikka lähellä vierasvenesatamaa.

Nukutun yön jälkeen voi kääntää keulan kohti Lieksaa. Siellä voi nauttia sataman monipuolisista palveluista ja hiekkarannasta. Kaupungilla voi käydä hankkimassa lisää evästä mukaan. Lieksassa vierähtää helposti parikin yötä tutustuessa Pielisen museoon, upeisiin puistoihin, paikallisiin herkkuihin ja tuotteisiin ja vaikkapa Alvar Aallon suunnittelemaan vesivoimalaitokseen. Lieksan satamassa kannattaa tankata, koska Lieksa-Nurmes väli on pisin väli ilman palveluita. Matkalle osuu hienoja paikkoja, joissa voi pysähtyä rantautumaan tai evästelemään. Isommilla veneillä rantautuminen vaatii toki jollan, jolla rantaan pääsee.

Nurmeksessa kannattaa Bomban lisäksi vierailla Nurmeksen satamassa ja kaupungilla. Bomballa tankkaamisen jälkeen matka taittuu jouhevasti Paalasmaalle, jossa voi vaikka kiivetä Pielisen korkeimman vaaran huipulle ja syödä vaikka jäätelöt. Matkan helmenä on tietenkin Koli. Kolilla on tarjolla hyvää ruokaa, upeat retkeilymahdollisuudet, ohjelmapalveluita ja välinevuokrausta sekä nähtävää mm. Veistospuisto, Kotiseutumuseo ja Luontokeskus Ukko. Kolillakin aikaa vierähtää helposti muutama päivä. Läheisessä Hiekkasaaressa on rauhallista yöpyä ja leiriytyä, mikäli ei halua viettää aikaa satamassa.

Pielisellä veneilijät ovat ystävällisiä, tervehtivät toisiaan ja satamissa vaihdetaan matkakuulumiset ja annetaan vinkkejä muille matkailijoille.  

Kaikki reittimerkinnät ovat hyvin näkyvissä ja niiden avulla voi navigoida isoillakin veneillä – kulkeehan Pielisellä laivoja ja proomujakin. Huomioitavaa on, että Pielisen pohjan korkeuserot ovat kovin vaihtelevat, joten jos reitiltä lähtee pois, tulee olla erityisen varovainen. Syvyys saattaa vaihdella lyhyellä matkalla jopa 30 metristä 1,5 metriin. Pielinen on suuri selkä, joten aallokko varsinkin päiväsaikaan saattaa olla voimakas.

Pielisen alueen palvelut ja käyntikohteet löytyvät helposti sähköisestä karttapalvelusta https://www.infogis.fi/lieksa/ (valitse alueeksi kaikki kunnat).

Tyynellä kelillä ja ilta-auringon loisteessa Pielinen antaa veneilijälle lähtemättömän kokemuksen ja sinne haluaa aina uudelleen. 


MARI MUSTONEN
Pielisen matkailualueen kehittämishanke 2022