Ikiaikainen Koli

Matkailukeskus ja rakastetuin kansallismaisemamme

Suomen rakastetuimman kansallismaiseman tarjoava Koli on ympärivuotinen matkailukeskus. Koli on samalla luonto- ja kulttuuritapahtumien areena, aito pohjoiskarjalainen maaseutukylä, kansallispuiston koti sekä portti ruuastaan, luonnostaan ja iloisista ihmisistään tunnettuun Pohjois-Karjalaan. 

Kolin kansallispuisto
Suomen rakastetuin kansallismaisema

Kolin kansallispuiston jylhiltä vaaroilta avautuva kansallismaisema – se Suomen rakastetuin – synnyttää suuria tunteita kerta toisensa jälkeen.

Suuren Pielisen yli ulottuva taivaan, veden ja metsän maisema on Suomea aidoimmillaan. Suomalaisuuden symboliksi jo yli sata vuotta sitten kohonnut Kolin maisema on lumonnut taiteilijat ja kansan vuosikymmenestä ja sukupolvesta toiseen.

Taiteilijoiden näköalapaikat, vaaleat kvartsiittikalliot, erämainen Pielinen, kasketut metsät, perinnemaisemat sekä monipuolinen reittiverkosto yhdessä monipuolisen palvelutarjonnan kanssa tekevät Kolista luontoa arvostavan matkailijan suosikkikohteen.  

Portti Pohjois-Karjalaan
Joensuuhun, Ruunaan koskille, Valamon luostariin...

Keskellä Pohjois-Karjalaa nousevien Kolin kansallismaisemien kautta tie vie noin tunnin autoilun jälkeen vapaina kuohuville Ruunaan koskille ja Vaskiviikolle Lieksaan, ortodoksisuuden ja itärajan Ilomantsiin tai Heinäveden luostareihin, Juukaan, Joensuuhun, Nurmekseen ja vaikka naapurin puolelle Venäjän Karjalaan.

Koli on mainio portti kansallispuistokierrokselle: Kolin kansallispuiston lisäksi Petkeljärven, Patvinsuon ja Tiilikkajärven kansallispuistot ja muut seudun luontokohteet kutsuvat vaikka päiväretkelle Kolilta.     

Euroopan vanhinta kalliota
Eteläisen Suomen korkein kohta

Tulivuoria, trooppisia kasveja, dinosauruksia! Kun tallaamme Kolin kovia kvartsiittikallioita, astelemme Euroopan vanhimmalla maaperällä. Suuri osa maapallomme kehityshistoriasta on taltioitunut ainoastaan kiviin ja kallioon. Koli on kansainvälisesti merkittävä alue, jonka kalliot kertovat poikkeuksellisen havainnollisesti maapallon kehityshistoriasta, mannerlaattojen liikkeistä, vuorijonojen poimutuksesta ja eroosiosta vuosimiljoonien aikana.

Kolin nykyiset huiput – Suomen eteläisen puoliskon korkeimmat – ovat jäänne kaksi miljardia vuotta sitten syntyneestä Karelidien vuorijonosta, jonka arvellaan yltäneen nykyisten Alppien tavoin yli neljän kilometrin korkeuteen.

Kolin kylän elämää
Matkailukeskuksen ydin

Koli ei ole vain matkailukohde vaan aito, noin 250 asukkaan maaseutukylä Lieksan ja Juuan kuntarajan tuntumassa. Kolilla on kaksi urheiluseuraa, metsästysseuroja, Suomen kauneimmaksi sanottu kyläkauppa, kirjasto, ryhmäperhepäiväkoti, kotiseutumuseo, kirkko, valokuituverkko sekä Aapiskukontiellä koululaisia yhdeksänteen luokkaan asti kutsuva Kolin yhtenäiskoulu.  

Suuri osa kolilaisista saa toimeentulonsa tavalla tai toisella matkailusta, ja matkailijat, kesäasukkaat sekä Kolin Ryynäsen taiteilijaresidenssin taiteilijat vilkastuttavat kylän elämää.

Koska matkailu koskettaa Kolin alueella näkyvästi koko yhteisöä, on Kolille valmisteltu Kolin kehittämisen arvo-ohjeet, joissa on tärkeää asiaa niin matkailijalle, yrittäjälle, asukkaille kuin viranomaisille.Show your Kli