Hae sivustolta

Juoksua Pohjois-Karjalan poluilla - katso maakunnan kärkikohteet!

Juoksua Pohjois-Karjalan poluilla – katso maakunnan kärkikohteet!

Listasimme Pohjois-Karjalan parhaat polut juoksuharrastukseen. Ota vinkit talteen!

1. Ruunaa, Lieksa

helppokulkuiset polut risteilevät kuivilla mäntykankailla, joen rannoilla, varjoisissa korvissa ja laajojen avosoiden vierellä. Komeat kosket, riippusillat, vesistön ylitys veneellä, näkötorni, uintimahdollisuudet, hyvät retkeilyrakenteet ja kaupalliset palvelut tekevät alueesta monipuolisen magneetin polkujuoksijalle.

Mikä parasta, juoksureittejä voi suunnitella sopivan mittaisiksi rengasreiteiksi. Esimerkiksi Neitijärven kierros (22 km), Koskikierros (31 km) ja Vastuuniemen kierros (11 km) palaavat taipaleen jälkeen lähtöpaikkaansa.      

Lue lisää:

Lue lisää Ruunaan retkeilyalueen läpi kulkevasta 140 kilometrin Karhunpolusta artikkelissa ”Juoksuvaellus Kolin seudulla – katso Peltsin ja Susannan vinkit!”

2. Koli, Lieksa

Kolin supisuomalaiset maisemat ovat innoittaneet taiteilijoita ja houkutelleet ulkoilijoita – viime vuosina yhä enemmän myös polkujuoksijoita.

Kolin kuuluisimpien maisemapisteiden ulkopuolelle uskaltautuva löytää rinteiden suojista erittäin monimuotoisen luontokattauksen: vanhoja metsiä, kallioita, soita, puroja, hiekkarantoja, saaria ja kesän alussa hehkeimmillään kukkivia ahoja.

Juuri Kolin monipuolisuus ja kiipeämisen lopuksi avautuvat kaukomaisemat ovat tehneet vuonna 1991 perustetusta kansallispuistosta haastavan mutta polkujuoksijan arvostaman kohteen.

Mäkisen ja paikoin teknisestikin haastavan maaston takia Kolilla on hyvä muistaa, että juoksulenkin kesto on parempi mitata ajassa kuin kilometreissä. Jyrkillä ja ehkä louhikkoisillakin poluilla aika juoksee aivan eri malliin kuin tasamaalla!

Vinkkinä uimisesta viehättyneille: Lämpimän veden aikaan Kolin kansallispuistossa pääsee taivaltamaan Pielisestä esiin pistävän kapean saarijonon läpi swim & run-tyylillä. Noin 12 kilometrin pituisesta reitistä yhdeksän kilometrin saariosuudet edetään patikoiden ja saarten välit uiden tai uimapatjalla. Tähän elämykseen voi kysyä apua paikallisilta ohjelmapalveluyrittäjiltä tai veneenkuljettajilta.    

Lue lisää:

Lue lisää tunkkaamisesta ja polkujuoksusta Kolin kansallispuistossa artikkelista ”Tuhat nousumetriä pitää joka lenkillä kerätä” – Näin onnistuu avioparijuoksu Kolin poluilla

3. Petkeljärven kansallispuisto, Ilomantsi

Maamme itäisimmän ja pienimmän kansallispuiston polkuverkosto ei rehvastele laajuudellaan mutta viihtyisyydellään kylläkin: 6,5 kilometrin Kuikan kierros ja muutamat muut vesistöjen lomassa sekä harjujen laella kulkevat pätkät ovat polkujuoksuun sopiva sekoitus nättiä maisemaa, neulasmattoa sekä polun poikki nousevia männyn juuria ja kivenmurikoita.

Puistosta pääsee pidemmillekin reiteille: Noin 15 kilometrin pituinen Petkeljärven-Putkelanharjun alue on yksi Suomen arvokkaimmista harjuluontokohteista. Harjuselänteet ovat vanhastaan palvelleet kulkureitteinä, ja kansallispuistosta alkava, jo 1950-luvulla perustettu Taitajan taival (31 km) on mainio kohde myös polkujuoksuun. Vieläkin pidempää matkaa hakevalle vaihtoehtoina ovat reittiverkostoon kytkeytyvät Pogostan kierros (91 km) sekä Patvinsuon kansallispuistoon asti yltävä Susitaival (95 km).

Lue lisää:

4. Joensuun ympäristön polut

Joensuussa, Kontiolahdella ja Liperissä polkujuoksijaa odottaa yli 200 kilometrin verkosto maastoon hyvin merkittyjä reittejä taajamien tuntumassa.

Kontionpolut, Lehmon-Utranharjun Harjupolut sekä Lykynpolut Kontiolahdella, Kinttupolut Liperissä sekä näitä kohteita yhdistävä 60 kilometrin Jaama Trail -rengasreitti ovat Suomen oloissa harvinaisen laaja, monipuolinen ja hyvin opastettu polkuverkosto maastopyöräilyyn ja polkujuoksuun. Jaama Trailia pitkin pääsee myös Kolinpolun aloituspisteeseen ja edelleen Kolille asti.

Kolmessa kohteessa, Liperin Pärnävaaralla, Kontionpoluilla ja Lykynlammella pääsee juoksemaan myös huolletuilla talvipoluilla. Yhteensä huollettujen talvipolkujen pituus on noin 20 kilometriä. 

Lue lisää:

Teksti: Heikki Hamunen / Simana Oy