Hae sivustolta

Pyöräilyn lumoa Lieksassa: monipuolinen reittiverkosto 

Gravel pyöräily Koli

Pyöräilyn lumoa Lieksassa: monipuolinen reittiverkosto 

Lieksa, Pohjois-Karjalan helmi, on paikka täynnä upeita luontokohteita ja monipuolisia pyöräilyreittejä. Tämä kaunis kaupunki tarjoaa mahdollisuuden nauttia pyöräilyn riemusta monin eri tavoin, kiitos laajan tieverkostomme, joka mahdollistaa niin maastopyöräilyn, maantiepyöräilyn kuin gravel-pyöräilynkin. 

Maastopyöräily Lieksassa

Maastopyöräilyreitit Lieksassa

Lieksan maastot ovat kuin luotuja maastopyöräilyä varten. Yksi upeimmista reiteistä on Karhunpolku, joka tarjoaa haastetta ja unohtumattomia maisemia. Ruunaan monikäyttöreitti ja Ruunaan maisemareitti ovat myös erinomaisia vaihtoehtoja maastopyöräilyyn. Nämä reitit tarjoavat vaihtelevia maisemia ja haastetta niin aloittelijoille kuin kokeneillekin pyöräilijöille.

Karhunpolku pyöräillen

Karhunpolku ulottuu 140 kilometrin pituudelta Patvinsuon kansallispuistosta Ruunaan retkeilyalueen kautta aina Teljoon saakka. Tämä vaellus- ja maastopyöräreitti on helppo jakaa oman pyöräilyvauhtisi mukaan esimerkiksi kahteen tai neljään osaan.

Karhunpolku vie sinut läpi lukemattomien vesistöjen, upeiden harjumaisemien, kauniiden suomaiden ja kumpuilevien polkujen. Pääset ihastumaan pohjoiskarjalaiseen luontoon ja nauttimaan erämaisen tunnelman lumosta. Reitti tarjoaa vaihtelevia maisemia ja koostuu helppokulkuisista neulaspoluista, pitkoksista, kivikoista sekä tiukoista harjunousuista ja -laskuista.

Karhunpolku pyörällä

Karhunpolun eteläosa Patvinsuon ja Ruunaan välillä tarjoaa hieman tasaisempaa maastoa verrattuna pohjoisosaan Ruunaan ja Teljon välillä. Pohjoisosassa kohtaat useita korkeita harjuja, jotka tarjoavat upeita näkymiä, mutta pitkoksia on vähemmän. Jos haluat jatkaa matkaa etelään, voit kulkea vielä noin 160 kilometriä Susitaipaleen ja Pogostan kierroksen kautta aina Ilomantsiin saakka. 

Karhunpolku tarjoaa unohtumattomia elämyksiä ja mahdollisuuden tutustua syvemmin Pohjois-Karjalan erämaisiin maisemiin. Pysähdy ihastelemaan maisemia, nauti raikkaasta ilmasta ja haasta itsesi polkupyörän selässä. Tämä ainutlaatuinen reitti on täynnä seikkailua ja tarjoaa mahdollisuuden kokea pohjoiskarjalaisen luonnon kauneus lähietäisyydeltä.

Karhunpolun varrella on sopivin välimatkoin laavuja ja muutama autiotupa, joissa voi yöpyä. Taukopaikat ovat hyvin varusteltuja. Laitan kuvan vielä jostain paikasta pankkiin. Karhunpolku on myös vaellusreitti, joten pyöräilijöitä kehotetaan huomioimaan myös vaeltajat. Voit lukea lisää Karhunpolusta täältä

Ruunaan maastopyöräilyreitit 

Ruunaan maisemareitti on monikäyttöreittiä lyhyempi, noin 26 kilometrin mittainen reitti, joka tarjoaa ikimuistoisia maisemia ja upeita näköaloja. Maisemareitin varrella voit ihailla kauniita suomaisemia, solisevia puroja ja jylhiä kallioita. Reitti soveltuu hyvin aloittelijoille ja se sopii hyvin ajettavaksi E-Fatbikella.

Ruunaan maisemareitti alkaa Ruunaan Matkailun pihapiiristä ja jatkuu kohti Naarajärven taukopaikkaa. Reitin varrella seuraava pysähdyspaikka on Kelokahvila Ruunaan Tupa, missä voi nauttia virvokkeita, kuten jäätelöä tai tuoksuvaa kahvia. 

Reitin puolivälissä voi pysähtyä Niskavaaran laavulle nauttimaan retkieväitä ja keräämään voimia ennen reitin haastavinta osuutta. Matka jatkuu pitkosten avulla, kulkiessasi kauniin Tervalammen ohi, joten tämä osuus vaatii enemmän keskittymistä. Reitti jatkuu Karhunpolkua pitkin kohti Raiskavaaraa, jossa sinua odottaa jyrkkä nousu, mutta loppumatkan voit pyöräillä jälleen rennommin. Lisää Ruunaan maisemareitistä voit lukea täältä

Ruunaan monikäyttöreitti sopii erinomaisesti talvipyöräilyyn. Reitti arjoaa monipuolisia mahdollisuuksia ulkoiluun ja luonnosta nauttimiseen. Tämä reitti sopii erinomaisesti maastopyöräilyn lisäksi mm. patikointiin ja maastohiihtoon. Reitti kulkee Ruunaan koskilla, tehden siitä hieman vaativamman pyöräilyreitin, mutta tarjoten upeat maisemat kuohuviin koskiin, jylhiin kallioihin ja vehreisiin metsiin. Ruunaan monikäyttöreitillä voit valita oman seikkailusi pituuden ja vaikeustason. Reitti jakautuu useisiin osiin, joista jokaisella on omat maisemansa ja haasteensa. Lisää monikäyttöreitistä voit lukea täältä

Ruunaa pyöräily

Molemmat reitit ovat ainutlaatuisia ja tarjoavat mahdollisuuden kokea Ruunaan upean luonnon monipuolisuuden. Riippuen omista mieltymyksistä ja aikataulusta, voit valita joko pidemmän ja monipuolisemman Ruunaan monikäyttöreitin tai lyhyemmän maisemareitin. Lisätietoja pyöräilyreiteistä voit tiedustella Ruunaan Matkailulta, josta saat asiantuntevat neuvot pyöräilyretkellesi. Voit myös vuokrata E-Fatbiken, ostaa herkulliset retkieväät ja varata majoituksen lomasi ajaksi Ruunaan Matkailun kautta. 

Maantiepyörärällä Suomen neljänneksi suurimman järven ympäri

Jos maantiepyöräily on enemmän sinun juttusi, Lieksa tarjoaa tähän erinomaisen vaihtoehdon: Pielisen kierros. Tämä noin 250 kilometrin mittainen reitti vie sinut Pielisen järven rannalle, tarjoten upeat näkymät järvelle ja ympäröivään luontoon. Pielisen kierros on nimensä mukaisesti reitti Pielisen järven ympäri.  

Pielinen

Reitillä voit polkea rauhassa Suomen tunnetumpia kansallismaisemia ihaillen ja nauttien raikkaasta ilmasta. Pyöräilyreitti kulkee pääosin maaseudulla, rauhallisilla hiekkateillä. Se tarjoaa myös upeita näköaloja Pielisen järvelle ja sen lukuisille saarille. Voit pysähtyä ihailemaan järven kimaltelevaa pintaa ja nauttia rauhasta, jonka luonto tarjoaa. Matkan varrella voit kohdata myös kauniita metsäalueita ja maaseutumaisemia, jotka tekevät pyöräilystä entistäkin mielenkiintoisempaa. Kierroksen varrelta löytyy useita majoitusyrityksiä, joiden näiden välisiä matkoja suositellaan päivän mittaiseksi retkeksi, sillä koko reitin kiertämiseen suositellaan useampaa päivää. Voit myös tehdä puolet reitistä, matkustamalla Kolin ja Vuonilahden välin yli laivalla. 

Pielisen kierros tarjoaa maantiepyöräilijälle unohtumattoman seikkailun Lieksan upeissa maisemissa. Koe luonnon kauneuden ja samalla nauttia maastopyöräilyn tuomasta vapauden tunteesta Suomen neljänneksi suurimman järven rannalla. 

Puuruun kierros Gravel-pyörällä 

Gravel-pyöräily on kasvattanut suosiotaan viime vuosina, ja Lieksa tarjoaa loistavat puitteet tämän pyöräilytyylin harrastamiseen. Gravel-pyöräilystä puhuttaessa viitataan pyöräilyyn päällystämättömillä alustoilla ja erityisesti gravel-pyörillä. 

Gravel-pyörällä pystyt ajamaan niin asfaltilla, hiekkateillä, kuntoväylillä kuin helpoilla metsäpoluillakin. Se tarjoaa monipuolisen pyöräilykokemuksen, joka yhdistää maantiepyöräilyn ja maastopyöräilyn parhaat puolet. Se sopii erinomaisesti niille, jotka haluavat kokea pyöräilyn seikkailullisen puolen.

Puuruun kierros Gravel pyörällä

Puuruun kierros on yksi gravel-reiteistä Lieksassa. Noin 22km pituinen reitti vie sinut Puuruunjärven ympäri valoisiin mäntymetsiin. Reitti kulkee rauhallisilla sorateillä, jotka tarjoavat miellyttävän pyöräilykokemuksen. Matkan varrella voit pysähtyä nauttimaan muutamista uimarannoista ja nuotiopaikoista, joissa voit levähtää ja ihailla ympäröivää luontoa. Voit pysähtyä myös ihastuttavassa Nurmijärven kylässä. Perinteinen baari ja kyläkauppa tarjoavat paikallista tunnelmaa ja mahdollisuuden tutustua kyläläisiin. Älä unohda piipahtaa myös pikkuruisessa  jäätelökioskissa, josta voit maistella herkullisia jäätelöitä! Jos haluat viipyä Nurmijärvellä pidempään, löydät kylästä mukavia majoituspaikkoja. Näissä paikoissa voit levätä, rauhoittua ja nauttia luonnon läheisyydestä ja jatkaa sitten rauhassa kierrostasi.

Kivikonvirta

Voit myös polkea gravel-pyörällä useamman päivän Nurmijärveltä Ruunaalle ja sieltä erämaasoraa pitkin Kontiovaaran harjujen kautta Vuonislahden idylliseen kulttuurikylään. Gravel-pyöräily tarjoaa myös mahdollisuuden tutustua syrjäisempiin paikkoihin ja löytää uusia reittejä, joita ei välttämättä muuten tulisi kohdattua. Esimerkiksi Nurmijärvellä on upea Änäkäisen virkistysmetsä, jossa voi kalastaa ja nähdä entisöityjä sotahistoriakohteita ja vaikuttavia panssariesterivistöjä.

Hyppää rohkeasti pyörän selkään 

Yhteenvetona voidaan todeta, että Lieksa on todellinen pyöräilijän paratiisi laajan ja monipuolisen tieverkostonsa vuoksi. Maastopyöräilyn, maantiepyöräilyn ja gravel-pyöräilyn ystävät löytävät Lieksasta takuulla itselleen sopivan reitin ja pääsevät nauttimaan luonnon ja kulttuurin tarjoamista elämyksistä. Lieksan tieverkosto mahdollistaa kaikki nämä pyöräilymahdollisuudet ja tarjoaa unohtumattomia seikkailuja niin luonnonkauniissa ympäristössä kuin kulttuurikohteissakin. 

Olipa valintasi mikä tahansa, Lieksan luonto lumoaa sinut kauneudellaan ja tarjoaa unohtumattomia seikkailuja. Lähde siis rohkeasti tutkimaan Lieksan eri pyöräilyreittejä ja muista varata aikaa myös paikalliseen ruokaan ja kahviloihin tutustumiseen, sillä Lieksa tarjoaa herkullisia makuelämyksiä. 

Hyppää rohkeasti pyörän selkään ja anna pyöräilyn lumon viedä sinut mukanaan Lieksan henkeäsalpaavassa luonnossa.  Mutta varo – olet vaarassa rakastua. 

Lisätiedot

Muistathan, että pyöräilijöille maastoon merkittyjä reittiviittoja tulee noudattaa, jotta herkät maastokohdat kierretään ja ne eivät vahingoitu. Kartat, kaikki taukopaikat, matkailuyritykset ja lähialueen reitit löydät Lieksan matkailusivustolta, johon kannattaa tutustua ennen pyöräretkeä ja suunnitella tarvittavat taukopaikat matkan varrelle.

Muista varustautua sopivasti retkelle ja nauttia luonnosta vastuullisesti jättäen jälkeesi vain jalanjäljet. Pyöräilyn aikana on tärkeää varustautua asianmukaisesti pyöräilyvarusteilla, kuten kypärällä ja tarvittaessa heijastinliivillä. Pidä mielessä, että reitin varrella voi liikkua myös muita pyöräilijöitä sekä vaeltajia, joten ole tietoinen ympäristöstäsi ja noudata liikennesääntöjä.

Mikäli kaipaat apua pyöräretkesi suunnitteluun, autamme sinua mielellämme! 

Lieksan kaupungin matkailuneuvonta
+358 40 1044 680

Kolin matkailuneuvonta
puh. 045 1387 429