Hae sivustolta

Kalastus

Pielinen on suuri kala-allas, Ruunaa kutsuu koskille

Suomen neljänneksi suurin järvi Pielinen on erämainen ja moni-ilmeinen kohde kalastajalle. Luontaisina kantoina Pielisen vesissä ui muun muassa ahventa, kuhaa, haukea, siikaa ja harjusta. Istutettuja lajeja ovat järvilohi, järvitaimen ja nieriä. Katso lisää Pielisen kuvausta vapaa-ajankalastaja.fi -sivulta.

Alueen kala-apajat

Pielinen

Suomen neljänneksi suurin järvi Pielinen on erämainen ja moni-ilmeinen kohde kalastajalle. Pielinen on oiva paikka harrastaa mm. vetouistelua ja talvella verkkokalastusta. Luontaisina kantoina Pielisen vesissä ui muun muassa ahventa, kuhaa, haukea, siikaa ja harjusta. Istutettuja lajeja ovat järvilohi, järvitaimen ja nieriä.
Kalastusluvat Pieliselle

Iso-Karhu

Iso-Karhu järvellä Juuassa pääset kalastamaan erämaajärvellä, joka tarjoaa mukavia kalastushetkiä heittokalastajille, perhokalastajille sekä perinteisen mato-onginnan harrastajille. Kalaonnesta pitävät huolen järveen istutetut kirjolohet sekä luontainen kalasto: ahvenet, särjet ja hauet. Kalastuspaikka sijaitsee Juuassa 15 kilometriä länteen Maaselän harjualueella. Alue koostuu noin 20 hehtaarin kokoisesta Iso-Karhu järvestä, jota ympäröi yläkarjalainen kumpuileva metsäluonto. Järven rannat ovat erämaiset, jonkin verran heittopaikkoja on raivattu rantakalastajia ajatellen. Pääset kokemaan oikean erämaisen kalastuskokemuksen kiertäessäsi rantoja virvelin kanssa ja etsiessäsi vavan mentävää reikää rantapuuston seasta. Kun sellaisen löytää, voi iloinen tukistus vieheessä kertoa veden eväkkään haukanneen väärää huikopalaa. Myös mökkimajoitusta tarjolla!

Iso-Karhu on Iso-Karhun eräpalveluiden vuokraama yksityinen järvi, ja kalastus on sallittu vain heidän luvalla. Muilla luvilla ei saa Iso-Karhulla kalastaa. Järvelle voi tuoda oman soutuveneen, lisämaksu 5 €/vene. Sähkömoottorin käyttö on kielletty.

Ajo-ohjeet Iso-Karhulle: Juuan keskustasta noin 5 kilometriä Juankosken suuntaan, sitten oikealle Maaseläntie 10 kilometriä.

Ruunaan kosket

Kuuluisat Ruunaan kosket Lieksan itäosissa soveltuvat niin koskikalastuksen aktiiviharrastajille kuin harjoittelijoille. Ruunaan retkeilyalueelle istutetaan säännöllisesti pyyntikokoisia kirjolohia ja järvitaimenia. Retkeilyalueen läpi virtaavassa Lieksanjoessa on myös vähäinen luonnonvarainen taimen- ja harjuskanta.

Ruunaan koskilla opastettuja kalastusretkiä tekee Ruunaan Matkailu.

Opastetut retket ja vuokravälineet vesille

Luvat kuntoon

Kaikkien 18-64-vuotiaiden, jotka harrastavat muuta kalastusta kuin pilkkimistä tai onkimista on suoritettava valtion kalastonhoitomaksu.

Kalastonhoitomaksu oikeuttaa viehekalastamiseen yhdellä vavalla ja vieheellä lähes koko Suomen alueella, ei kuitenkaan vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueilla eikä kohteissa, joissa kalastus on kielletty muun säännöksen nojalla.

Lisäksi tarvitset erilliset luvat Ruunaan alueelle ja viehekalastukseen Pielisellä. Pielisen vieheluvan voit ostaa esim. seuraavista paikoista: Sale Koli, p. 010 762 3300, ABC-Liikenneasema, Nurmes p. 010 763 7562, Konesola Kirkkokatu 16, Nurmes p. 013 480 180.

Jokaisenoikeudet

Suomessa meillä kaikilla on oikeus nauttia luonnosta ja samalla meillä on velvollisuus huolehtia luonnon hyvinvoinnista. Jokaisenoikeudet määrittävät, mitä luonnossa saa tehdä ja mitä ei. Lisäksi suojelualueilla on erilaisia säädöksiä, joihin kannattaa tutustua etukäteen.