Hae sivustolta

Retkeily ja vaellus

Polut vievät Kolin sydämeen

Kolin kansallispuiston korkeimmat vaarat ja Pielisen yli avautuvat järvimaisemat tunnetaan Kolilla, mutta niiden lisäksi seutu kätkee korkeuserojensa suojiin erittäin monimuotoisen luontokattauksen: vanhoja metsiä, kallioita, soita, puroja, hiekkarantoja, saaria ja kesän alussa hehkeimmillään kukkivia ahoja. Retkeilijää ilahduttavia nähtävyyksiä ovat etenkin keväällä komea Tarhapuron vesiputous, pelloilla ja metsissä laiduntavat maatiaiseläimet sekä Pirunkirkon luola. Alueen monipuolisuudesta kertoo Kolin valinta valtakunnalliseksi vuoden retkikohteeksi, joissa voi harrastaa minä vuodenaikana hyvänsä vähintään kahta erilaista retkeilymuotoa.

Kolin kansallispuistossa ja sen kupeessa on noin 80 kilometrin mittainen verkosto merkittyjä polkuja, joiden pituus on 1,5-61 kilometriä. Reittien varrella on tulipaikkoja, laavuja sekä autiotupia. Huomaathan, että Kolin korkeimmat huiput ja useat muut näköalapaikat ovat vaikeakulkuisia avokallioita ja sellaisina usein myös liukkaita. Näköalapaikoilla ei ole katselutasanteita tai kaiteita vaan ne ovat luonnonnähtävyyksiä, joilla liikkuminen on omalla vastuulla.

Tutustu alueen reitteihin

Luontokeskus Ukko – portti kansallispuiston sydämeen

Kolin Luontokeskus Ukko on avoinna ympäri vuoden, suosituimpien kansallispuiston reittien lähtöpisteessä. Luontokeskuksesta saat aina ajankohtaiset tiedot kansallispuistosta, ja retkivinkit kaikille poluille. Luontokeskuksella työskentelee Retkipaikan eräoppaita, jotka johdattavat sinut myös opastetulle luontoretkille.