Hae sivustolta

Kulttuurihistoria
Puu-Juuka

Matkusta menneeseen Puu-Juuassa

Puu-Juuka on Juuan kirkonkylän vanha keskusta ja hieno esimerkki kadonneesta rakennusperinteestä. Sen alkuperäinen ilme tekee kirkonkylän keskustan ainutlaatuiseksi. Alue sijaitsee Juuanjoen ja valtateiden väliin jäävässä kolmiossa.

Juuan kirkonkylän kohdalla Juuanjoen varrella oli kylä jo 1500-luvulla. 1800-luvun loppupuolella alettiin rakentaa maantien varteen ja perustaa kauppaliikkeitä.

Vanhimmat alueella säilyneet rakennukset ovat 1800- ja 1900-lukujen vaihteesta, nuorimmat taas 1960-luvulta. Rakennukset ovat asuin- ja asuinliiketaloja sekä julkisia rakennuksia. Puu-Juuan taloista löytyy myös mielenkiintoisia yksityiskohtia: eräissä taloissa on frontoneja, koristeellisia ikkunanpuitteita ja räystäskonsoleja. Miljöön kulttuurihistoriallinen arvo muodostuu kaikkien rakennusten kokonaisuudesta.

Puu-Juuan alueella sijaitsevat myös Myllymuseo, Herralankosken puisto mattojenpesupaikkoineen, vanhat Vikilän taidetalot, Puuhelmen päiväkoti, Kansalaisopisto, Työväentalo, Taitokartano useine eri toimialan yrittäjineen, Majatalo Juuka sekä paljon muuta nähtävää.

Ajoaika Kolin kylältä noin 30 minuuttia.

Yhteystiedot

Vanhatie, 83900 Juuka

Tutustu myös näihin