Ladut
75 km
Rinteet
7/7
Hissit
4/4
Lumitilanne
72 cm
Yläasema
Ala-asema

Kolin ladut

Latuja vaaroilla ja jäällä

Kolin 80 kilometrin pituinen latuverkosto kulkee vaihtelevissa maastoissa Kolin vaaroilta Pielisen jäälle. Vaaraladuilla hiihtäjä pääsee nousemaan maisemapaikoille ja laskemaan alas vinhaa vauhtia. Suomen pisin yhtämittainen valaistu latu (25 km) kulkee Koli Freetimen pihasta Kopravaarasta Kolin kylän kautta Loma-Kolille. Valot ovat päällä klo 21 ja -22 °C asteeseen asti.

Latukartat

Voit seurata latuverkoston kunnostusta reaaliaikaisen palvelumme avulla.    

Paperisessa latukartassa esitellään latujen, latukahviloiden ja tulipaikkojen sijainnit. Kartan voit ostaa alueen palvelupisteistä. Samalla tuet latujen kunnossapitoa.

Latujen avausjärjestys

Ensimmäisenä Kolilla avataan valaistu latu (25 km), joka kulkee läpi Kolin alueen, jolloin pääosa matkailijoista pääsee ladulle läheltä. Lumitilanteen parantuessa avataan Ukko-Kolin kolmen kilometrin lenkki kansallispuistossa. Tämän jälkeen avautuu koko muu verkosto Pielisen jäällä ja Kolin vaaroilla. Hiihtolomien aikaan, jää- ja lumitilanteen salliessa, Kolilla on latuja avoinna yli 80 kilometriä. Hiihtokausi Kolilla kestää huhtikuulle.

Helppoja ja vaativia latuja

Kolin pääladulla, valaistulla ladulla (25 km), on sekä helppoja että keskivaikeita osuuksia. Perheen aivan pienimmille suosittelemme hiihdon aloittamista tasaisella Euron areenan kentällä Kolin kylän läheisyydessä (Ylä-Kolintie 10). Lapsiperheille soveltuva reitti on Rantatien ja Sutkan laavun välinen osuus. Auton voi jättää Rantatien vieressä olevalle pienelle parkkipaikalle. Hiihtomatka on Sutkan laavulle on helppo, ja siellä voi paistaa nuotiolla vaikkapa makkarat. Reitti on punaisten pallojen välinen matka: helppo_latu_laavulle.pdf. Muita erityisen helppoja latuja ovat Pielisen jäällä sijaitsevat ladut sekä Käränkälammella sijaitseva, yksityisessä hoidossa oleva latu. Sen opastus ja lähtöpaikka on Loma-Koli.fi -vuokraamon pihasta, Hiekkaniementie 2. Hyvin vaativia, mutta samalla kauneimpia latuosuuksia, ovat Räsävaaran ja Mäkrän lenkit. Nämä ladut avataan hiihtolomakausille.

Latujen kunnostus

Latujen kunnostus aloitetaan heti, kun pysyvää lunta on muutama senttimetri eli yleensä joulukuun alussa. Alkukaudesta (pl. joulun ja uuden vuodensesongit) ja tammikuussa latuja kunnostetaan lumisateiden jälkeen ja viikonloppupainotteisesti. Sesonkien aikaan latuja ajetaan lähes päivittäin.

Latujen kunnossapidosta vastaa Kolin-Loma-Kolin alueen latu- ja ulkoilureittipooli. Poolia hallinnoi Lieksan kaupunki. Latupoolin rahoitus tulee pääasiassa Kolin alueen yrityksiltä ja paikallisilta (4/5) ja Lieksan kaupungilta (1/5). Matkailuyritykset vastaavat pääosasta rahoituksesta. Majoitusyritykset maksavat petipaikkamäärään sidotun maksun ja muut matkailuyritykset kiinteän maksun. Alueen asukkailta ja muiden toimialojen yrityksiltä pooli kerää kannatusmaksuja. Voit osallistua latujen kunnostukseen ostamalla Kolin latukartan joko alueen yrityksistä tai verkkokaupasta.

Vuokravälineitä ja hiihtokoulua

Kolin hiihtokoulu on Suomen vanhimpia hiihtokouluja. Saat hiihtokoulun opettajilta opetusta alppihiihdon, lumilautailun ja telemarkin lisäksi maastohiihdossa. Maastohiihtosettejä on vuokrattavissa Koli Activelta Satamaravintolasta, Lomakoli.fi-vuokraamosta ja Ukko-Kolin rinteiden ala-asemalta. Voitelupalveluita on saatavana énnakkovarauksesta Lomakoli.fi-vuokraamosta.

Retki- ja kilpahiihtotapahtumat

Vuosittain Kolin matkailualueella järjestetään useita retki- ja kilpahiihtotapahtumia. Retkihiihdoissa käytössäsi on laaja latuverkosto, mutta päätät hiihdettävän matkan itse. Retkien järjestäjät huolehtivat huollosta ja taukopaikkojen tarjoiluista. Retkihiihtoja järjestetään Kolin latuverkostossa, Pielisen jäällä ja Ruunaan koskien tuntumassa - Suomen kauneimpien maiseminen keskellä. Pogostan Hiihto järjestetään vuosittain Ilomantsin takuuvarmoissa lumimaisemissa. Pogostan Hiihdossa on sekä retki- että kilpasarjoja. Lue lisää retki- ja kilpahiihtotapahtumista.

Show your Kli

Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK