Hae sivustolta

Hiihto- ja monikäyttöreitit

Maalla, vaaroilla ja jäällä!

Kolin kansallispuiston lumiset maisemat ja monipuoliset ladut houkuttelevat niin aloittelevia hiihtäjiä kuin kokeneitakin harrastajia. Kolin alueelta löydät latuja niin perinteisen kuin luisteluhiihdon ystäville. Uutuutena meillä on kaksi monikäyttöreittiä, Pielisen jäällä ja Kolilta Kopravaaraan.

Ladut ovat auki ja huollettu pääsiäisen 2024, sen jälkeen kunnostus loppuu tältä kaudelta.

Kolin reaaliaikainen latujen hoidon seuranta

Valaistun ladun valot on asetettu hämäräkytkimelle ja ne ovat päällä klo 21 asti. Pakkasraja valoille on -20 astetta, jolloin ne kytkeytyvät automattisesti pois päältä. Otsalamput on hyvä ottaa varmuuden vuoksi mukaan pimeän aikana!

Latujen ylläpito

Laduista Käränkälammen kierros pidetään hiihtokuntoisena koko kauden. Muu valaistu latu pidetään kunnossa sesonkina (viikot 52 ja 1, 8–10 ja lumitilanteen mukaan pääsiäinen 6.–10.4.), muina aikoina viikonloppuisin Loma-Kolin ja kylän ladut (Käränkälammen kierto – kylä – Ukko-Kolin 3km). Ladut kunnostetaan tarpeen mukaan: jos latu on hiihtokuntoinen, sitä ei ajeta. Latuja kunnostetaan yhdellä latukoneella, joka lähtee liikkeelle Lahnalammelta, etenee sieltä Loma-Kolin Käränkälammelle ja eteenpäin Kolin kylän kautta kohti Koli Freetimea. Sama kone palaa takaisin ladun toista reunaa. Koko valaistun ladun kunnostukseen menee kelistä riippuen yli viisi tuntia.

Latujen kunnostuksen ja valaistuksen määrää säädetään kulujen ja latujen kunnostuksen saatavien tulojen mukaan. Kolin latujen hoito kustannetaan reittipoolin kannatusmaksuilla, joita kerätään mm. alueen yrityksiltä, mökkien omistajilta, Lieksan kaupungilta, Juuan kunnalta ja Metsähallitukselta. Vapaaehtoista kannatusmaksua maksavat myös yksityishenkilöt, ja latukarttojen myyntituotot menevät latujen ylläpitämiseen. Voit osallistua latujen kunnostukseen ostamalla vapaaehtoisen latupassin.

Kolin latuverkosto kulkee vaihtelevissa maastoissa Kolin vaaroilta aina Pielisen jäälle. Vaaraladuilla hiihtäjä pääsee nousemaan maisemapaikoille ja laskemaan alas vinhaa vauhtia. Suomen pisin yhtämittainen valaistu latu (25 km) kulkee Koli Freetimen pihasta Kopravaarasta Kolin kylän kautta Loma-Kolille.

Palautetta laduista voit antaa palautelomakkeella (Google forms): https://forms.gle/AtdSEVMbHT7hfPWE7

Jos ladulle on kaatunut puu, valot ovat rikki tai huomaat puutteita ladunvarren tulipaikkojen puuhuollossa, olethan yhteydessä Kolin matkailuneuvontaan (ensisijaisesti tekstiviestillä/WhatsApp numeroon 045 138 7429 tai sähköpostilla ).

Helppoja ja vaativia latuja

Helppo jäälatu kulkee Nikkilänkujan parkkipaikalta Rantatien viertä laskeutuen Pielisen jäälle, josta sataman ohi aina laskettelurinteiden ala-asemalle asti, josta löytyy rinnekahvila ja kota taukopaikaksi. Ladulla on mittaa n. 2,5 kilometriä suuntaansa. Tällä reitillä on myös käytössä monikäyttöreitti kävelijöille ja pyöräilijöille, joka jääosuudella kulkee hiihtoladun vieressä.

Kolin valaistulla ladulla (25 km), on sekä helppoja että keskivaikeita osuuksia. Lapsiperheille soveltuva reitti on Rantatien ja Sutkan laavun välinen osuus. Auton voi jättää Rantatien vieressä olevalle parkkipaikalle. Hiihtomatka Sutkan laavulle on helppo, ja siellä voi paistaa nuotiolla vaikkapa makkarat. Muita helppoja latuja ovat Pielisen jäällä sijaitsevat ladut, jotka avataan jäätilanteen salliessa. Perheen aivan pienimmille suosittelemme päivän viettämistä pulkkamäessä ja grillikatoksessa makkaraa paistaen urheilukentällä Kolin kylän läheisyydessä (Euron Areena, Ylä-Kolintie 10). Luistelukentän viereisestä kodasta löydät luistin arkun josta voit lainata luistimia ilmaiseksi.

Hyvin vaativia, mutta samalla kauneimpia latuosuuksia, ovat Räsävaaran ja Mäkrän lenkit. Nämä ladut pyritään avaamaan hiihtolomakausille ja ne ovat avoinna Kolin Maisemahiihdon aikaan.

Monikäyttöreitit

Kaudelle 2023-2024 olemme saaneet avattua kaksi monikäyttöreittiä ulkoilijoiden iloksi. Monikäyttöreitit ovat latukoneella ajettuja reittejä, jotka ovat muidenkin kuin hiihtäjien käytössä. Monikäyttöreiteille ovat tervetulleita kaikki ei-moottorilla kulkevat jalankulkijat, eli näillä reiteillä voit myös esimerkiksi lumikenkäillä, ajaa fatbikella tai vaikka sukkasillaan!

Monikäyttöreittejä Kolilla ovat Rantatien alussa sijaitsevalta parkkipaikalta kohti satamaa ja Rinnetupaa kulkeva jääreitti, sekä valaistu reitti Kopravaarasta Kolin kylälle Jerontien risteyksen vieressä olevalle parkkipaikalle asti, josta alkaa kevyenliikenteenväylä Kolin keskustaan.

Monikäyttöreittien säännöt:
Huomioi, että reitillä kulkee eri välineitä käyttäviä ulkoilijoita, ja sovita aina oma vauhtisi turvallisesti suhteissa olosuhteisiin ja muihin käyttäjiin. Reitille ovat tervetulleita kaikki reittiä asiallisesti käyttävät ulkoilijat, joten kohtelethan aina muita asiallisesti, ja ilmoita ohitustilanteissa aikeesi äänekkäästi ja ajoissa. Ohitustilanteen turvallisuus on aina takaapäin tulevan vastuulla.

Koirahiihto

Olet tervetullut Kolin laduille myös koiran kanssa! Pidäthän kuitenkin karvaisen kaverisi aina kytkettynä. Huomioithan myös, että useimmilla Kolin laduilla on hiihtosuunta molempiin suuntiin, eli vastaan tulee hiihtäjiä. Teethän tilaa vastaantulijoille kulkemalla ladun oikeanpuoleista kaistaa. Tasaisempaa latua koirien kanssa on jääladut, Rantatieltä Loma-Kolin / Sutkanvaaran suuntaan sekä Käränkälammen kierrolla idän puoleiset pätkät.

Kolin Reitistömaksu – kannatusmaksu latujen hoitoon

Tue Kolin alueen latujen hoitoa maksamalla vapaaehtoinen reitistömaksu!

Vapaaehtoisen kannatusmaksun tuotto ohjataan täysimääräisesti Kolin ympärivuotisten reittien hoitoon. Alueen latujen ja reittien hoitoon kerätään reittipoolimaksuja, joihin osallistuvat Lieksan kaupunki, Juuan kunta, Metsähallitus (kansallispuistossa sijaitsevien latujen osalta), alueen yrittäjät, mökkiläiset sekä vapaaehtoista kannatusmaksua maksavat yksityishenkilöt. Reittipoolin maksuilla kustannetaan ympärivuotisen reitistön hoidon lisäksi puuhuolto ladun varren kodalle ja laavuille, parkkipaikkojen ja teiden auraus, latujen kunnostuksen reaaliaikainen seuranta, sekä reitistön kehitystyö. Osallistumalla reittipooliin ostamalla latupassin mahdollistat omalta osaltasi reittien huollon ja latujen hoidon.

Maksa kannatusmaksu MobilePaylla (voit maksaa myös verkkokaupassamme, tai Kolin matkailuneuvontaan)

  • Avaa MobilePay ja paina maksa
  • Syötä vastaanottajan numeroksi 20996 ja summaksi itsellesi sopiva summa
  • Hyväksy maksu pyyhkäisemällä

Maksamalla 18€ tai sitä isomman summan, saat Kolin Matkailuneuvonnasta (Kolintie 94A) paperisen reittikartan, reaaliaikaisen ylläpitonäkymän sähköiseen latujen hoidon seurantaan sekä Reitistön kannatusmerkkitarran!

Lisää tietoa Kolin reittimaksuista löydät täältä.

Kartat

Kolin alueen reitteihin voit reaaliaikaisen latujenhoidon seurannan lisäksi tutustua paperisessa Kolin talviretkeily -kartassa. Kartassa on latujen lisäksi myös moottorikelkkailureitit sekä palvelut, kuten tulipaikat, laavut ja kodat.

Paperisen kartan voi ostaa Kolin matkailuneuvonnasta (Ylä-Kolintie 94A) ja alueen yrittäjiltä 7 € hintaan. Kartta on tilattavissa myös verkkokaupasta, jolloin kartta lähetetään kotiin postilla. Kotiin toimitettuna kartan hintaan lisätään postimaksu 2,30€

Ostamalla talvikartan tuet Kolin alueen reitistön ylläpitoa!

Asiakaspalautteet

Tähtäämme reitistöjemme osalta jatkuvaan kehitykseen käytettävissä olevan budjetin sallimissa rajoissa, ja siinä erityisen tärkeää on käyttäjiltä saatu palaute. Mikäli sinulla on hetki aikaa, voit täyttää Kolin reitistöjen palautelomakkeen täällä (Google Forms). Olemme kiitollisia kaikista palautteista!

Hiihtoladut Kolilla ja Vuonislahdessa

Katso myös: